Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βιονικό μάτι αποκαθιστά την όραση ασθενή με εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Βιονικό μάτι αποκαθιστά την όραση ασθενή με εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Βρετανική ομάδα χειρουργών ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε την πρώτη εμφύτευση «βιονικού ματιού» σε ασθενή με ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας, τη συχνότερη αιτία απώλειας της όρασης στον δυτικό κόσμο.

Βρετανική ομάδα χειρουργών ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε την πρώτη εμφύτευση «βιονικού ματιού» σε ασθενή με ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας, τη συχνότερη αιτία απώλειας της όρασης στον δυτικό κόσμο.

Μάλιστα, στο άμεσο μέλλον τέσσερις ακόμα ασθενείς με την ίδια πάθηση αναμένεται να υποβληθούν επίσης σε εμφύτευση της μικροσυσκευής στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας της Υγείας και του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Wellcome Trust.

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Ωχρά κηλίδα είναι το όνομα της περιοχής που βρίσκεται ακριβώς στο κέντροτου αμφιβληστροειδούς. Αυτή η περιοχή είναι υπεύθυνη για την οξεία κεντρικήόραση και για το μεγαλύτερο μέρος της έγχρωμης όρασης. Είναι υπεύθυνη για τηνικανότητα να διαβάζουμε, να αναγνωρίζουμε πρόσωπα, να οδηγούμε αυτοκίνητο,να βλέπουμε καθαρά τα χρώματα και για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητααπαιτεί καλή όραση. Το υπόλοιπο τμήμα του αμφιβληστροειδούς ονομάζεταιπεριφερειακός αμφιβληστροειδής. Τον χρησιμοποιούμε για να βλέπουμε γενικάσχήματα και για την πλευρική ή περιφερειακή όραση.

Η εκφύλιση ωχράς κηλίδας αφορά σε μια ομάδα χρόνιων, εκφυλιστικών νόσων του αμφιβληστροειδούς του ματιού, οι οποίες προκαλούν απώλεια της κεντρικής όρασης, αφήνοντας ανέπαφη την περιφερειακή ή πλευρική όραση.

Η εκφύλιση ωχράς κηλίδας συνδέεται συνήθως με την ηλικία και πλήττει κατάκανόνα άτομα άνω των 50 ετών. Συχνά ονομάζεται ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας. Ωστόσο, δεν είναι μια φυσιολογική ή αναπόφευκτη συνέπειατης γήρανσης. Ορισμένες μορφές της νόσου μπορεί να προσβάλουν καινεαρότερα άτομα.

Η εκφύλιση ωχράς κηλίδας είναι προοδευτική και ανώδυνη. Αν και προκαλεί τύφλωση με τη νομική σημασία του όρου, δεν καταλήγει σε πλήρη ή ολοκληρωτική τύφλωση.

Ευχάριστες οι πρώτες εντυπώσεις από το Argus II

Ο 80χρονος Ράιαν Φλιν, έπασχε από τη εν λόγω οφθαλμική πάθηση με αποτέλεσμα να έχει χάσει εντελώς την κεντρική του όραση. Ωστόσο, χάρη στην μικροσυσκευή Argus II που εμφυτεύθηκε στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού του, μπορεί πλέον να διακρίνει λευκές γραμμές στην οθόνη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Το Argus II μετατρέπει σε οπτικά ερεθίσματα τις εικόνες που καταγράφει μια μικροσκοπική κάμερα που είναι τοποθετημένη πάνω στον σκελετό των ειδικών γυαλιών οράσεως που φορά ο ασθενής.

Οι πρώτες εντυπώσεις του 80χρονου Φλιν από το εμφύτευμα είναι «ευχάριστες» και ελπίζει ότι με την πάροδο του χρόνου θα βελτιωθεί η όρασή του σε σημείο που να μπορεί να διεκπεραιώσει καθημερινές δραστηριότητες, όπως η κηπουρική και τα ψώνια.

Το Argus II έχει και στον παρελθόν χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση προβλημάτων όρασης, αλλά σε άτομα που έπασχαν από την σπάνια οφθαλμική πάθηση, μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια. Έτσι, η ομάδα του Βασιλικού Οφθαλμολογικού Νοσοκομείου του Μάντσεστερ είναι η πρώτη που εμφυτεύει το Argus II σε ασθενείς με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Η ιατρική ομάδα υπό την καθοδήγηση του Δρ Πάουλο Στανγκα, καθηγητή Οφθαλμολογίας και Αναγέννησης του Αμφιβληστροειδούς Χιτώνα στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, εμφύτευσε στον ασθενή ένα μικροτσιπ το οποίο απαρτίζεται από 24 ηλεκτρόδια και ένα μικρό κεντρικό καλώδιο που εκτείνεται από το πίσω μέρος του οφθαλμού σε έναν υποδοχέα που είναι προσκολλημένος στο πίσω μέρος του αυτιού.

Μια κάμερα με ειδικό λογισμικό επεξεργασίας εικόνων, ενσωματωμένα σε ειδικό σκελετό γυαλιών οράσεων, επικοινωνούν ασύρματα με το μικροτσιπ. Η κάμερα συλλαμβάνει εικόνες, τις οποίες μετατρέπει αμέσως σε ηλεκτρονικό σήμα, το οποίο μεταδίδεται στο μικροτσίπ που είναι εμφυτευμένο πίσω από τον οφθαλμικό βολβό.

Τα ηλεκτρόδια του μικροτσίπ αποκρυπτογραφούν το σήμα, που κατόπιν μετατρέπεται σε ασπρόμαυρη εικόνα, που θα περάσει από τα νεύρα στον εγκέφαλο, ο οποίος μπορεί να αντιληφθεί κάποια πρότυπα φωτός και σκιερών κηλίδων, αναλόγως των ηλεκτροδίων που έχουν διεγερθεί.

Τα τεστ οράσεως που έγιναν δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση έδειξαν ότι, ο βρετανός ασθενής κατάφερε να διακρίνει ένα σχέδιο με οριζόντιες, κάθετες και διαγώνιες γραμμές στην οθόνη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Ο Δρ Στανγκα σπεύδει να εξηγεί ότι, ο Φλιν θα πρέπει σταδιακά να μάθει να μεταφράζει τα οπτικά σήματα που παράγονται έτσι ώστε αυτά να λαμβάνουν τη μορφή σαφών εικόνων.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024