Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Ελάχιστες οι πιθανότητες επίτευξης υγιούς βάρους για τους παχύσαρκους

Αν και η απώλεια βάρους θεωρείται ο βασικός στόχος υγείας για τα παχύσαρκα άτομα, δυστυχώς στην πραγματικότητα ελάχιστη καταφέρουν να πετύχουν ένα φυσιολογικό βάρος ή να μην ξαναπάρουν τα κιλά που έχασαν.

Αν και η απώλεια βάρους θεωρείται ο βασικός στόχος υγείας για τα παχύσαρκα άτομα, δυστυχώς στην πραγματικότητα ελάχιστη καταφέρουν να πετύχουν ένα φυσιολογικό βάρος ή να μην ξαναπάρουν τα κιλά που έχασαν.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν βρετανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Public Health.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, οποιαδήποτε χρονική στιγμή οι παχύσαρκοι άνδρες είχαν μια στις 210 πιθανότητες να φτάσουν σε ένα φυσιολογικό βάρος, ενώ για τις γυναίκες οι πιθανότητες ήταν μια στις 124.

Ωστόσο, τα παχύσαρκα άτομα ήταν πιθανότερο να χάσουν το 5% του σωματικού τους βάρους, δηλαδή επαρκή ποσότητα κιλών ώστε να προκύψουν οφέλη υγείας, όπως μείωση της αρτηριακής πίεσης του αίματος και των επιπέδων του σακχάρου.

Δυστυχώς, πάνω από τρία τέταρτα των 176.000 παχύσαρκων ενηλίκων βρετανών που έλαβαν μέρος στη μελέτη, ξαναπήραν βάρος εντός πέντε ετών.

Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές με επικεφαλής την Δρ Άλισον Φιλντς, ερευνητική ψυχολόγο, μελέτησαν ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία για να εντοπίσουν τις αλλαγές βάρους στους 176.000 παχύσαρκους ενήλικες, το διάστημα 2004-2014. Εξαιρέθηκαν τα άτομα που υποβλήθηκαν σε βαριατρική επέμβαση για να χάσουν βάρος.

Συνολικά, οι παχύσαρκοι άνδρες και γυναίκες είχαν χαμηλή ετήσια πιθανότητα επίτευξης φυσιολογικού βάρους, ειδικά αν είχαν σοβαρής μορφής παχυσαρκία. Οι πιθανότητες ήταν 1 στις 1.290 για τους άνδρες με νοσογόνο παχυσαρκία.

Είχαν καλύτερες πιθανότητες απώλειας του 5% του σωματικού τους βάρους, όμως σε ετήσια βάση: 1 στις 12 για τους άνδρες και 1 στις 10 για τις γυναίκες. Η επιτυχία όμως ήταν βραχυπρόθεσμη, αφού το 78% ξαναπήρε τα κιλά που είχε χάσει εντός πέντε ετών.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης αντανακλούν την πραγματικότητα που βιώνουν τα παχύσαρκα άτομα, στην προσπάθεια να χάσουν βάρος. Επίσης, γίνεται σαφές ότι τα υπάρχοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας αποτυγχάνουν να βοηθήσουν τα άτομα με προβλήματα βάρους να χάσουν κιλά. Και αυτό ίσως συμβαίνει, είτε γιατί η πρόσβαση στα προγράμματα απώλειας βάρους δεν είναι καλή, είτε διότι αυτά είναι αναποτελεσματικά ή και για τους δυο λόγους» σημειώνει η Δρ Φιλντς.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Το ξέσπασμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στο πέναλτι που χάρισε την πρόκριση στην Κ19 στον τελικό (vid)

Δείτε πως «ξέσπασε» ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο νικητήριο πέναλτι του Λιατσικούρα το οποίο χάρισε την πρόκριση στον Ολυμπιακό για τον τελικό του Youth League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024