Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι επιβιώσαντες εφηβικού καρκίνου αντιμετωπίζουν δια βίου κοινωνικές προκλήσεις

Οι επιβιώσαντες εφηβικού καρκίνου αντιμετωπίζουν δια βίου κοινωνικές προκλήσεις

Ακόμα και δεκαετίες μετά, τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με καρκίνου σε εφηβική ηλικία, είναι λιγότερο πιθανό να έχουν φοιτήσει σε σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, να είναι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, να είναι παντρεμένοι ή να ζουν ανεξάρτητοι.

Ακόμα και δεκαετίες μετά, τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με καρκίνου σε εφηβική ηλικία, είναι λιγότερο πιθανό να έχουν φοιτήσει σε σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, να είναι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, να είναι παντρεμένοι ή να ζουν ανεξάρτητοι.

Οι επιβιώσαντες εφηβικού καρκίνου έχουν επίσης υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους, όπως επίσης και λειτουργικά θέματα μνήμης, συγκριτικά με τα αδέρφια τους που δεν έχουν νοσήσει από καρκίνο, σύμφωνα με μεγάλη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Oncology.

Αν και οι επιπτώσεις του παιδιατρικού καρκίνου έχουν μελετηθεί σε βάθος, λιγότερα πράγματα είναι γνωστά για τις επιπτώσεις της αντικαρκινικής θεραπείας στους εφήβους.

Η Δρ Πινκι Πρασαντ ειδική Παιδιατρικού Καρκίνου του Ιατρικού Κέντρου της Σχολής Επιστημών Υγείας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα, ανέλυσε στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 2.589 άτομα που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο, μεταξύ 11 και 21 ετών. Το δείγμα προερχόταν από τη μελέτη Childhood Cancer Survivor Study που εστιάζει σε άτομα τα οποία είχαν διαγνωστεί με καρκίνο το διάστημα 1970-1986, καθώς και μια ομάδα ελέγχου αποτελούμενη από τα αδέρφια των επιβιωσάντων ασθενών.

Τόσο οι ασθενείς όσο και τα αδέρφια τους ήταν άνω των 30 ετών όταν κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για την επαγγελματική τους κατάσταση, το μορφωτικό επίπεδο και την οικογενειακή τους κατάσταση. Επίσης, αυτό-αξιολόγησαν την συναισθηματική τους κατάσταση και τη γνωστική τους λειτουργία, περιλαμβανομένης της οργανωτικότητας, της μνήμης και της διεκπεραίωσης δραστηριοτήτων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, συγκριτικά με τα αδέρφια τους, οι επιβιώσαντες εφηβικού καρκίνου ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, να είναι πλήρως απασχολούμενοι, να είναι παντρεμένοι ή να ζουν ανεξάρτητα.

Επίσης, αυτά τα κοινωνικά αποτελέσματα σχετίζονταν με τα νευρογνωστικά συμπτώματα των ασθενών. Για παράδειγμα, όσοι είχαν προβλήματα στη διεκπεραίωση καθηκόντων είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να είναι άνεργοι.

Οι επιβιώσαντες καρκίνου είχαν επίσης 50% περισσότερες πιθανότητες από τα αδέρφια τους να αναφέρουν κατάθλιψη και διπλάσιες να αναφέρουν άγχος. Επιπροσθέτως, βαθμολόγησαν τους εαυτούς τους ως έχοντες περισσότερα προβλήματα στη διαχείριση των συναισθημάτων τους, καθώς και με τη μνήμη τους.

«Η διάγνωση καρκίνου στην εφηβεία ενδεχομένως να διαταράσσει την αναπτυξιακή διαδικασία που είναι απαραίτητη για την ενηλικίωση. Δε θα πρέπει δε να ξεχνάμε ότι η βιολογία του εφηβικού καρκίνου απαιτεί πιο επιθετικές θεραπευτικές επιλογές. Η ίδια η αντικαρκινική θεραπεία παρεμβαίνει στην εφηβεία, στις κοινωνικές σχέσεις, τη συμμετοχή σε δραστηριότητες και στην ανάπτυξη της αυτονομίας από το οικογενειακό περιβάλλον» εξηγεί η Δρ Πρασαντ.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024