Τρίτη 14 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τα επίπεδα της ντοπαμίνης σχετίζονται με ριψοκίνδυνες συμπεριφορές

Τα επίπεδα της ντοπαμίνης σχετίζονται με ριψοκίνδυνες συμπεριφορές

Τα αυξημένα επίπεδα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο αυξάνουν τις ριψοκίνδυνες συμπεριφορές στα υγιή άτομα, σύμφωνα με μικρή βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neuroscience.

Τα αυξημένα επίπεδα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο αυξάνουν τις ριψοκίνδυνες συμπεριφορές στα υγιή άτομα, σύμφωνα με μικρή βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neuroscience.

Επιστημονική ομάδα του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Δρ Ρομπ Ρατλεντζ, διαπίστωσαν ότι η αύξηση των επιπέδων της ντοπαμίνης στα υγιής ενήλικες τους ωθεί να παίρνουν πιο πολλά ρίσκα όταν εμπλέκονται σε τυχερά παιχνίδια.

Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που σχετίζεται με το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου. Παλαιότερες μελέτες είχαν σχετίσει τα φάρμακα που αυξάνουν τη ντοπαμίνη, όπως η λεβοντόπα (L-DOPA), με παρορμητική ενασχόληση με τυχερά παιχνίδια σε άτομα με νόσο του Πάρκινσον.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές ζήτησαν από 30 άτομα να διαλέξουν μεταξύ ασφαλών και ριψοκίνδυνων επιλογών σε τυχερά παιχνίδια, που συντελούσαν είτε σε κέρδη, είτε σε απώλειες χρημάτων. Προηγουμένως είχαν πάρει L-DOPA ή εικονικό φάρμακο.

Οι συμμετέχοντες πήραν περισσότερα ρίσκα για να κερδίσουν περισσότερα χρήματα μετά τη λήψη L-DOPA. Δεν συνέβη το ίδιο με το εικονικό σκεύασμα. Ωστόσο η L-DOPA δεν επηρέασε το πόσο συχνά οι εθελοντές έπαιρναν ρίσκο, σε περίπτωση πιθανής απώλειας.

Επίσης, μετά τη λήψη L-DOPA, οι συμμετέχοντες πήραν περισσότερα ρίσκα ανεξαρτήτως του πόσο μεγαλύτερη ήταν η πιθανή ανταμοιβή από την ασφαλέστερη επιλογή.

Γενικά, οι εθελοντές ήταν πιο χαρούμενοι όταν είχαν ακόμα και μικρό κέρδος όταν είχαν πάρει L-DOPA, συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο. Ήταν πιο ευχαριστημένοι από το κέρδος μιας μεγάλης ανταμοιβής αντί μιας μικρής όταν είχαν πάρει το εικονικό σκεύασμα, αλλά ήταν εξίσου χαρούμενοι με μικρά και μεγάλα κέρδη όταν είχαν πάρει L-DOPA.

Η L-DOPA έκανε τα πιθανά κέρδη πιο ελκυστικά αλλά δεν επηρέαζε την αντίληψη των εθελοντών για τις πιθανές απώλειες.

Ο Δρ Ρατλεντζ εξηγεί ότι όταν είχαν πάρει L-DOPA οι συμμετέχοντες ίσως είχαν όμοιες ποσότητες εκκρινόμενης ντοπαμίνης ως απόρροια της ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια, γεγονός που εξηγεί γιατί ήταν εξίσου χαρούμενοι με μικρά και μεγάλα κέρδη.

Σε κάθε περίπτωση η μελέτη προσφέρει νέα στοιχεία για το πώς τα επίπεδα της ντοπαμίνης επηρεάζουν τη λήψη των αποφάσεων και τα συναισθήματα.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Άστον Βίλα – Λίβερπουλ 3-3: O Nτουράν σόκαρε τους ρεντς στην ματσάρα του «Villa Park»

Η Λίβερπουλ μπορεί να προηγήθηκε με 3-1, ωστόσο δεν έφυγε με την νίκη από την έδρα της Άστον Βίλα, αφού με δύο γκολ του Ντουράν στο φινάλε της αναμέτρησης, η ομάδα του Ουνάι Έμερι πήρε τον βαθμό της ισοπαλίας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 14 Μαϊου 2024