Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ταχύτερη επούλωση τραυμάτων με θεραπεία υπερήχων

Ταχύτερη επούλωση τραυμάτων με θεραπεία υπερήχων

Μια νέα θεραπευτική λύση για την επούλωση των χρόνιων πληγών προτείνουν βρετανοί ερευνητές, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Investigative Dermatology.

Μια νέα θεραπευτική λύση για την επούλωση των χρόνιων πληγών προτείνουν βρετανοί ερευνητές, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Investigative Dermatology.

Ερευνητική ομάδα των Πανεπιστημίων του Σέφιλντ και του Μπρίστολ προτείνουν την χρήση υπερήχων για την ταχύτερη επούλωση των χρόνιων πληγών. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα πειραμάτων έδειξαν ότι ο χρόνος επούλωση μπορεί να μειωθεί σχεδόν κατά το ένα τρίτο.

Οι επιστήμονες δοκίμασαν την θεραπεία υπερήχων, η οποία εφαρμόζεται και σε ορισμένους οστικούς τραυματισμούς, σε ποντίκια με χρόνιες πληγές που δεν επουλώνονταν επαρκώς και είχαν την τάση να μολύνονται.

Επρόκειτο ουσιαστικά για πληγές που έμοιαζαν με τα έλκη κατακλίσεως ή τα διαβητικά έλκη κάτω άκρων που συχνά συντελούν στον ακρωτηριασμό της πάσχουσας περιοχής. Γενικώς, τα χρόνια έλκη σχετίζονται με την ηλικία και την αδυναμία του σώματος να αποκαταστήσει τη βλάβη.

Οι ερευνητές δοκίμασαν υψηλής συχνότητας υπερήχους που με φυσικό τρόπο δονούν τα κύτταρα εντός και πέριξ της πληγής. Η διαδικασία έχει ως στόχο να αφυπνίσει τα κύτταρα και να τα κάνει να ανταποκριθούν καλύτερα στην διαδικασία της επούλωσης.

Σύμφωνα με τα πειραματικά αποτελέσματα, τόσο τα ηλικιωμένα όσο και τα ποντίκια με διαβήτη παρουσίασαν μείωση της διαδικασίας επούλωσης των πληγών τους από εννέα στις έξι ημέρες.

«Τα ποσοστά επούλωσης ήταν όμοια με αυτά που καταγράφηκαν σε νεότερα και υγιή πειραματόζωα» αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

«Προς το παρόν, η θεραπεία έχεις ως στόχο να σταματήσει τη λοίμωξη της πληγής με στόχο να ενισχύσει τη διαδικασία της επούλωσης. Ενεργοποιεί δηλαδή τη φυσιολογική διαδικασία ίασης, απλώς ‘ξυπνώντας τα κύτταρα’ ώστε να κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν» εξηγεί ο Δρ Μαρκ Μπας ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Σεφιλντ.

Επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι να δουν πως μπορούν να εφαρμόσουν τη θεραπεία υπερήχων και τους ανθρώπους, κάτι που αναμένεται να γίνει τον επόμενο χρόνο.

Ήδη έχουν εντοπίσει 200.000 ασθενείς με ενεργές χρόνιες πληγές ως υποψηφίους για να συμμετάσχουν στην κλινική δοκιμή της θεραπείας υπερήχων.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024