Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δυο ποτήρια αλκοόλ αρκούν για να αυξηθεί η αρτηριακή πίεση

Δυο ποτήρια αλκοόλ αρκούν για να αυξηθεί η αρτηριακή πίεση

Μόλις δυο ποτά την ημέρα μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση του αίματος στις γυναίκες, θέτοντας τες σε κίνδυνο εκδήλωσης υπέρταση, υποστηρίζουν αυστραλιανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Hypertension.

Μόλις δυο ποτά την ημέρα μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση του αίματος στις γυναίκες, θέτοντας τες σε κίνδυνο εκδήλωσης υπέρταση, υποστηρίζουν αυστραλιανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Hypertension.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας στο Περθ έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 24 υγιείς γυναίκες και μελέτησε την επίπτωση διαφόρων ποσοτήτων αλκοόλ στην 24ωρη διακύμανσης της αρτηριακής πίεσης του αίματος τους.

Οι γυναίκες ήταν 24-49 ετών και οι περισσότερες έπιναν κρασί. Οι ερευνητές μέτρησαν την αρτηριακή πίεση τους πριν την έναρξη της μελέτης και στη συνέχεια τις χώρισαν σε δύο ομάδες: υψηλή και χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ, ανάλογα με το πόσα ποτά ανέφερε κάθε μια ότι έπινε συνήθως. Στο δείγμα είχαν συμπεριληφθεί και γυναίκες που δεν έπιναν αλκοόλ.

Η μελέτη έγινε σε τρία στάδια: τον πρώτο μήνα οι γυναίκες μπορούσαν να πιουν ποσότητα κρασιού υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ ίση με 200 ml κάθε βράδυ ή δύο ποτήρια για όσες έπιναν λίγο και 300 ml ή τρία ποτήρια κάθε βράδυ για όσες έπιναν πολύ, και τις επτά ημέρες την εβδομάδα.

Τον δεύτερο μήνα οι γυναίκες έπιναν την ίδια ποσότητα του κόκκινου κρασιού κάθε βράδυ αλλά με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, με εκείνες που έπιναν λίγο να καταναλώνουν ένα ποτήρι κάθε βράδυ τέσσερις ημέρες την εβδομάδα και όσες έπιναν πολύ να πίνουν ένα ποτήρια κάθε βράδυ και τις επτά ημέρες της εβδομάδας.

Τον τρίτο μήνα, οι γυναίκες ήπιαν τον ίδιο αριθμό ποτών, αλλά κόκκινου κρασιού χωρίς αλκοόλ.

Στο τέλος κάθε μήνα, εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό μετρούσε την αρτηριακή πίεση κάθε γυναίκες κάθε μισή ώρα, όλο το 24ωρο. Οι γυναίκες έδωσαν επίσης πληροφορίες για τη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητά τους στο τέλος κάθε περιόδου μελέτης και έδωσαν δείγματα αίματος για να επιβεβαιωθεί αν είχαν συμμορφωθεί ως προς την κατανάλωση αλκοόλ βάσει των οδηγιών των ερευνητών.

Πριν την έναρξη της μελέτης, οι γυναίκες είχαν κατά μέσο όρο συστολική πίεση 110 mmHg και διαστολική 69 mmHg.

Μετά την περίοδο κατανάλωσης του κόκκινου κρασιού με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, η συστολική πίεση ήταν 2 mmHg υψηλότερη και 1,2 mmHg υψηλότερη η διαστολική, συγκριτικά με όταν ήπιαν κόκκινο κρασί χωρίς αλκοόλ. Οι διαφορές στην αρτηριακή πίεση ήταν πιο εμφανείς κατά τη διάρκεια της ημέρας παρά του ύπνου. Επίσης, η αρτηριακή πίεση ήταν ίδια κατά τη διάρκεια τόσο του μήνα που ήπιαν κόκκινο κρασί με λιγότερο αλκοόλ και του μήνα που ήπιαν κόκκινο κρασί χωρίς αλκοόλ.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι υγιείς προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που πίνουν δύο με τρία ποτήρια κόκκινο κρασί την ημέρα έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση. Για κάθε 1 mmHg αύξησης της συστολικής πίεσης ο κίνδυνος καρδιαγγειακής θνησιμότητας αυξάνει κατά 1% και ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για όσους πάσχουν ήδη από υπέρταση.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Ολυμπιακός – Λαμία 4-1: «Μάγος» ο Ποντένσε…

Ο Ολυμπιακός με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ποντένσε, που είχε γκολ και ασίστ, επικράτησε με 4-1 της Λαμίας και πλέον στρέφει το βλέμμα του στο κρίσιμο παιχνίδι με την Άστον Βίλα – Τσικίνιο, Ναβάρο και Αλεξανδρόπουλος τα άλλα τρία γκολ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024