Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γενετικό τεστ εντοπίζει εγκαίρως προβλήματα γονιμότητας στον άνδρα

Γενετικό τεστ εντοπίζει εγκαίρως προβλήματα γονιμότητας στον άνδρα

Μια νέα γενετική τεχνική ανάλυσης του σπέρματος μπορεί να συμβάλλει στον καθορισμό του κατά πόσο ένα ζευγάρι μπορεί να προχωρήσει σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή προκειμένου να τεκνοποιήσει.

Μια νέα γενετική τεχνική ανάλυσης του σπέρματος μπορεί να συμβάλλει στον καθορισμό του κατά πόσο ένα ζευγάρι μπορεί να προχωρήσει σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή προκειμένου να τεκνοποιήσει.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine, οι άνδρες από των οποίων το σπέρμα λείπουν σημαντικά στοιχεία RNA τείνουν να έχουν μικρότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί με φυσιολογικό τρόπο.

Το RNA (ριβονουκλεϊκό οξύ) είναι ένα μόριο που χρησιμοποιεί το σώμα για να κωδικοποιήσει, αποκωδικοποιήσει και παράγει γενετικές πληροφορίες. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα σπερματικά κύτταρα εμπεριέχουν μια πλούσια ποσότητα RNA η οποία παίζει διακριτό ρόλο στην γονιμοποίηση και την πρώιμη ανάπτυξη του εμβρύου.

Ο Δρ Στέφεν Κραβετζ, καθηγητής Εμβρυϊκής Θεραπείας και Διάγνωσης και αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Ανθρώπινης Ανάπτυξης και Εξέλιξης «C.S. Mott» της Ιατρικής Σχολής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου «Wayne» στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι η ανάλυση RNA του σπέρματος του υποψήφιου πατέρα μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να αποφασίσουν αν πρέπει να αποφύγουν λιγότερο επεμβατικές θεραπείες και να επιλέξουν κατευθείαν τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, στις οποίες τα ωάρια γονιμοποιούνται από τα σπερματοζωάρια σε εργαστηριακό περιβάλλον.

«Η απουσία ενός ή περισσοτέρων βασικών στοιχείων RNA είναι ενδεικτική του ποιοι άνδρες αξίζει να υποβληθούν σε επεμβατικές τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, έναντι εκείνων που μπορούν να πετύχουν θετικό αποτέλεσμα με προγραμματισμένες ερωτικές επαφές ή ενδομήτρια σπερματέγχυση» εξηγεί ο ερευνητής.

Για να μελετήσει την ποιότητα του σπέρματος ο Δρ Κραβετζ και οι συνεργάτες του αρχικά εστίασαν σε 96 φαινομενικά υγιή ζευγάρια που είχαν καταφέρει να αποκτήσουν παιδί φυσιολογικά, κάνοντας σεξ σε ημέρες που οι γυναίκες ήταν περισσότερο γόνιμες.

Η γενετική ανάλυση του σπέρματος των ανδρών ανέδειξε μια ομάδα 648 στοιχείων RNA που είναι ζωτικά για την ανδρική γονιμότητα. Τα περισσότερα από αυτά τα στοιχεία ανταποκρίνονται σε γονίδια που εμπλέκονται στην ανάπτυξη του σπέρματος, την κινητικότητα, την παραγωγή ενέργειας, τη γονιμοποίηση και τον σχηματισμό του εμβρύου.

Οι άνδρες με προβλήματα γονιμότητας δεν έφεραν στο σπέρμα τους μια πλήρη ομάδα των στοιχείων RNA. Η έλλειψη κάποιων εκ των στοιχείων αυτών μείωνε την πιθανότητα φυσιολογικής σύλληψης από 73% έως 27%. Όσα περισσότερα στοιχεία RNA έλειπαν από τα σπερματικά κύτταρα, τόσο μικρότερες οι πιθανότητες σύλληψης.

Αυτό βέβαια σήμαινε ότι είχαν δυσκολίες επίτευξης κύησης φυσιολογικά, χωρίς να αποκλείεται το επιθυμητό αποτέλεσμα με ιατρική βοήθεια.

«Όταν τα ίδια αυτά άτομα υποβλήθηκαν σε τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, το ποσοστό γονιμοποίησης και ζώντων γεννήσεων έφτασε αυτό των ζευγαριών που τεκνοποίησαν με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους» εξηγεί ο ερευνητής.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024