Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι γυναίκες δεν ζούσαν πάντα περισσότερο από τους άνδρες

Οι γυναίκες δεν ζούσαν πάντα περισσότερο από τους άνδρες

Μπορεί τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες να ζουν περισσότερα χρόνια από τους άνδρες, αλλά αυτό δεν συνέβαινε πάντα. Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσε ότι, το πλεονέκτημα επιβίωσης των γυναικών άρχισε να παρατηρείται κατά το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα, καθώς οι άνδρες άρχισαν να έχουν αυξημένες πιθανότητες καρδιαγγειακού θανάτου

Μπορεί τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες να ζουν περισσότερα χρόνια από τους άνδρες, αλλά αυτό δεν συνέβαινε πάντα. Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσε ότι, το πλεονέκτημα επιβίωσης των γυναικών άρχισε να παρατηρείται κατά το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα, καθώς οι άνδρες άρχισαν να έχουν αυξημένες πιθανότητες καρδιαγγειακού θανάτου.

Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Proceedings of the National Academy of Sciences, ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Γεροντολογίας Δρ Αϊλίν Κρίμινς του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, ανέλυσαν στοιχεία για τις γεννήσεις ανθρώπων την περίοδο 1800-1935 σε 13 ανεπτυγμένες χώρες.

Από την επεξεργασία των δεδομένων διαπιστώθηκε διαχρονική πτωτική τάση των θανάτων και στα δύο φύλα. Ωστόσο, μετά το 1880 ο ρυθμός μείωσης των θανάτων των 40χρονων γυναικών ήταν έως 70% μεγαλύτερος από ό,τι των συνομηλίκων ανδρών. Η τάση αυτή συνεχίστηκε κι έτσι σταδιακά προέκυψε το πλεονέκτημα στο προσδόκιμο ζωής των γυναικών.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις ήταν κύρια για τους πιο πρόωρους θανάτους των ανδρών, καθώς τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια ήταν συχνότερα στο «ισχυρό» φύλο. Από βιολογική άποψη οι άνδρες ήταν πιο ευάλωτοι καρδιαγγειακά, πιθανώς και λόγω γενετικών διαφορών σε σχέση με τις γυναίκες, κάτι που έγινε ορατό, όταν χάρη στις προόδους της σύγχρονης ιατρικής μετά το τέλος του 19ου αιώνα, άρχισαν να μειώνονται οι θανατηφόρες λοιμώξεις από διάφορα μικρόβια. Επίσης, η σταδιακή βελτίωση της διατροφής φαίνεται πως είχε συγκριτικά πιο θετική επίδραση στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

«Ενώ το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες θεωρείται σήμερα φυσιολογικό, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα δημογραφικό φαινόμενο, το οποίο έκανε την εμφάνισή του μεταξύ των ανθρώπων στο τέλος του 19ου αιώνα. Για παράδειγμα, για τους άνδρες και τις γυναίκες που γεννήθηκαν πριν το 1840, τα ποσοστά και η ηλικία θανάτων ήταν περίπου ίδια. Όμως για όσους γεννήθηκαν μεταξύ 1840-1900 τα ποσοστά θανάτων μεταξύ των ανδρών 50 – 70 ετών ήταν μιάμιση φορά μεγαλύτερα σε σχέση με τις γυναίκες ίδιας ηλικίας. Για όσους γεννήθηκαν μετά το 1900, ο ρυθμός θανάτου ήταν πια διπλάσιος έναντι των συνομηλίκων γυναικών» εξηγεί η Δρ Κρίμινς.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024