Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η λιραγλουτίδη συντελεί στην απώλεια βάρους

Η λιραγλουτίδη συντελεί στην απώλεια βάρους

Μια νέα ενέσιμη θεραπεία κατά της παχυσαρκίας συμβάλλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Μια νέα ενέσιμη θεραπεία κατά της παχυσαρκίας συμβάλλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον Δρ Ξαβιε Πι-Σανγιερ, παρατήρησαν ότι τα άτομα που λάμβαναν καθημερινά, επί έναν χρόνο, ενέσιμη λιραγλουτίδη, κατάφεραν να χάσουν κατά μέσο όρο οκτώ κιλά, έναντι δύο κιλών που έχασαν όσοι πήραν εικονικό φάρμακο.

Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση περισσότερα από 3.700 υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα, χωρίς διαβήτη. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να κάνουν καθημερινά ενέσεις λιραγλουτίδης ή εικονικού φαρμάκου για 56 εβδομάδες. Και οι δυο ομάδες υποβάλλονται και σε ατομικές συμβουλευτικές συνεδρίες, ενώ περισσότεροι από τους μισούς ήταν σε προ-διαβητικό στάδιο.

Εν τέλει, το 63% των συμμετεχόντων που πήραν λιραγλουτίδη έχασαν τουλάχιστον το 5% του αρχικού σωματικού βάρους και το ένα τρίτο έχασε πάνω από 10% του βάρους τους. Στην ομάδα ελέγχου, το 27% έχασε το 5% του αρχικού σωματικού βάρους και ένας στους δέκα έχασε περισσότερο από το 10% του βάρους του.

«Η λιραγλουτίδη μπορεί να μειώσει το βάρος, να βελτιώσει τους καρδιαγγειακούς παράγοντες και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής. Επιπλέον, μπορεί να μειώσει την πρόοδο του προδιαβήτη σε διαβήτη τύπου ΙΙ» εξηγεί ο Δρ Πι-Σανγιερ.

Οι συχνότερες παρενέργειες που αναφέρθηκαν από τη χρήση της λιραγλουτίδης ήταν ήπια έως μέτρια ναυτία και διάρροια. Σοβαρές παρενέργειες καταγράφηκαν στο 6,2% των ασθενών που πήραν λιραγλουτίδη και στο 5% αυτών που πήραν το εικονικό φάρμακο.

Αν και τα αποτελέσματα της μελέτης κρίθηκαν ως αξιόλογα, ανεξάρτητοι ερευνητές επισημαίνουν το υψηλό κόστος της θεραπείας με λιραγλουτίδη, αφού μπορεί να φτάσει και τα 1.800 δολάρια για αγωγή τριμήνου.

Επιπλέον, δεν απαντήθηκε από τη μελέτη κατά πόσο οι συμμετέχοντες κατάφεραν να διατηρήσουν το νέο σωματικό βάρος σε βάθος χρόνου, ειδικά με την διακοπή της λιραγλουτίδης.

Ο Δρ Πι-Σανγιερ ξεκαθαρίζει πάντως ότι επειδή η λιραγλουτίδη είναι ενέσιμη θεραπεία «προφανώς δεν είναι για όλους. Απευθύνεται σε συγκεκριμένους ασθενείς και μελλοντικές έρευνες θα μας βοηθήσουν να καθορίσουμε τις ομάδες-στόχους για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της παγκόσμιας επιδημίας παχυσαρκίας».

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024