Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο σχολικός εκφοβισμός προδιαθέτει στην εκδήλωση κατάθλιψης

Ο σχολικός εκφοβισμός προδιαθέτει στην εκδήλωση κατάθλιψης

Σχεδόν το ένα τρίτο των νεαρών ενηλίκων που εκδηλώνουν κατάθλιψη, έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού στην εφηβεία, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.

Σχεδόν το ένα τρίτο των νεαρών ενηλίκων που εκδηλώνουν κατάθλιψη, έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού στην εφηβεία, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής την Δρ Λούσι Μπόους, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 4.000 νεαρά άτομα, που αφορούσαν το διάστημα που τα παιδιά ήταν από 13 έως 18 ετών.

Από τους 683 εφήβους που σε ηλικία 13 ετών είχαν υποστεί συστηματικό εκφοβισμό (δηλαδή πάνω από μια φορά την εβδομάδα), το 15% είχε εμφανίσει κατάθλιψη σε ηλικία 18 ετών. Από τους 1.446 εφήβους που ανέφεραν ότι είχαν υποστεί εκφοβισμό μία έως τρεις φορές το εξάμηνο, το 7% είχε εκδηλώσει κατάθλιψη. Από τα υπόλοιπα παιδιά, που ποτέ δεν είχαν πέσει θύματα εκφοβισμού, μόνο το 5,5% είχε εκδηλώσει κατάθλιψη.

Η συνηθέστερη μορφή εκφοβισμού που είχαν υποστεί οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν η λεκτική βία (36%) και η αφαίρεση προσωπικών αντικειμένων (23%).

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα περισσότερα παιδιά δεν είχαν ενημερώσει τους καθηγητές ή τους γονείς τους για τα περιστατικά εκφοβισμού. Ήταν ωστόσο 75% πιθανότερο να το κάνουν μόνο στην περίπτωση που τους είχε ασκηθεί σωματική βία.

Η έρευνα τεκμηριώνει την σχέση εκφοβισμού και εκδήλωσης κατάθλιψης, ανάλογα με τη συχνότητα και την ένταση του εκφοβισμού. Μάλιστα, η σοβαρότητα του ιστορικού εκφοβισμού επηρεάζει και τη διάρκεια της κατάθλιψης.

Έτσι, κατάθλιψη που διήρκεσε πάνω από δύο χρόνια, εμφάνισε περίπου το 10% των εφήβων που είχαν πέσει θύμα συχνού εκφοβισμού, έναντι μόνο 4% μεταξύ των παιδιών που δεν είχαν ιστορικό εκφοβισμού.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη λήψης μέτρων περιορισμού του εκφοβισμού στο σχολείο, ώστε να μειωθούν και τα περιστατικά κατάθλιψης στους νεαρούς ενήλικους.

Η κατάθλιψη τείνει να εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα, παγκοσμίως, με σοβαρό ψυχικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Επίσης, ταχεία είναι και η αύξηση των κρουσμάτων εκφοβισμού μεταξύ των παιδιών σχολικής ηλικίας.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024