Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα αντιβιοτικά κατά την κύηση ίσως κάνουν κακό στο έμβρυο

Τα αντιβιοτικά κατά την κύηση ίσως κάνουν κακό στο έμβρυο

Η χρήση των αντιβιοτικών σχετίζεται με την εκδήλωση επιληψίας και εγκεφαλικής παράλυσης στους απογόνους, όταν γίνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η χρήση των αντιβιοτικών σχετίζεται με την εκδήλωση επιληψίας και εγκεφαλικής παράλυσης στους απογόνους, όταν γίνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο PLOS ONE, επιστημονική ομάδα του Νοσοκομείου Great Ormond Street και του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, μελέτησαν την υγεία 200.000 παιδιών που είχαν γεννηθεί στη Μ. Βρετανία.

Παρατήρησαν λοιπόν ότι τα παιδιά που είχαν εκτεθεί σε αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν κινδύνευαν να εκδηλώσουν ούτε επιληψία, ούτε εγκεφαλική παράλυση, συγκριτικά με την έκθεση στην πενικιλίνη.

Να σημειωθεί ότι το ένα τρίτο των γυναικών είχε πάρει πενικιλίνη κατά τη διάρκεια της κύησης. Επίσης ένα 7% των γυναικών είχε πάρει μακρολίδες (συνταγογραφούμενο αντιβιοτικό) για την αντιμετώπιση λοιμώξεων του ουροποιητικού ή των πνευμόνων.

Ωστόσο, για κάθε μια στις 150 εγκύους που πήρε μακρολίδη αντί για πενικιλίνη, οι ερευνητές κατέγραψαν ένα περισσότερο παιδί που γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση ή επιληψία.

Η επικεφαλής ερευνήτρια, καθηγήτρια Ρουθ Γκιλμπερτ συστήνει στις εγκύους να συμβουλεύονται τον θεράποντα ιατρό τους για τη χρήση των αντιβιοτικών, καθώς κάθε λοίμωξη μπορεί να αποβεί μοιραία για την υγεία του κυήματος. Και προτείνει με αφορμή την παρούσα μελέτη αλλά και προηγούμενες που έχουν εντοπίσει τον συγκεκριμένο συσχετισμό, να επανεξεταστεί ο ρόλος των αντιβιοτικών στην κύηση.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024