Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Ένα στα τέσσερα δερματικά κύτταρα «κρύβει» προκαρκινικές μεταλλάξεις

Μπορεί το δέρμα μας να φαίνεται υγιές αλλά βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ουσιασικά έχει πολλές γενετικές μεταλλάξεις που σχετίζονται με τον καρκίνο. Οι «αόρατες» στο ανθρώπινο μάτι αλλοιώσεις αποδίδονται στην έκθεσή μας στον ήλιο.

Μπορεί το δέρμα μας να φαίνεται υγιές αλλά βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ουσιασικά έχει πολλές γενετικές μεταλλάξεις που σχετίζονται με τον καρκίνο. Οι «αόρατες» στο ανθρώπινο μάτι αλλοιώσεις αποδίδονται στην έκθεσή μας στον ήλιο.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο Science, οι ειδικοί του Ινστιτούτου Γενετικής Wellcome Trust Sanger και της Μονάδας Καρκίνου του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τον Δρ Ινίγκο Μαρτινκορένα, υποστηρίζουν ότι περίπου το 25% των δερματικών κυττάρων, δηλαδή ένα στα τέσσερα, έχουν τουλάχιστον μία προκαρκινικού τύπου μετάλλαξη.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα δέρματος από τα βλέφαρα υγιών ατόμων, 55-73 ετών και διαπίστωσαν ότι κάθε κύτταρο του δέρματος που εκτίθεται συχνά στον ήλιο (όπως αυτά στα βλέφαρα), συσσωρεύει κατά μέσο όρο μία νέα μετάλλαξη σχεδόν κάθε μέρα. Επιπλέον, κάθε κύτταρο στο δέρμα του προσώπου ενός υγιούς μεσήλικα φέρει χιλιάδες μεταλλάξεις.

Έτσι, οι μεταλλάξεις αυξάνονται με το πέρασμα του χρόνου και τελικά μπορεί να οδηγήσουν στην εκδήλωση καρκίνου.

Στα δείγματα που μελετήθηκαν, η γενετική ανάλυση αποκάλυψε πάνω από 100 προκαρκινικές μεταλλάξεις ανά τετραγωνικό εκατοστό υγιούς δέρματος. Οι μεταλλάξεις σχετίζονται κυρίως με τη συχνότερη και πιο εύκολα ιάσιμη μορφή καρκίνου του δέρματος και όχι με μελάνωμα.

Με αφορμή τα ευρήματα, οι επιστήμονες επισημαίνουν τη σημασία των αντηλιακών προϊόντων, ιδίως το καλοκαίρι και τις μεσημεριανές ώρες, καθώς και την ανάγκη να καλύπτει κανείς το δέρμα του όσο και όπως μπορεί, ώστε να εκτίθεται λιγότερο στην ηλιακή ακτινοβολία. Οι προφυλάξεις αυτές ισχύουν τόσο για τα παιδιά που αναπτύσσουν νέο δέρμα, όσο και για τους ενήλικες που έχουν ήδη συσσωρεύσει αρκετές μεταλλάξεις.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024