Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Πάρκινσον

Η κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Πάρκινσον

Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη, κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν νόσο Πάρκινσον, σύμφωνα με σουηδική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη, κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν νόσο Πάρκινσον, σύμφωνα με σουηδική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Μάλιστα, όσο σοβαρότερη είναι η κατάθλιψη, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης της νευροεκφυλιστικής πάθησης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Πέτερ Νόρντστρομ του Πανεπιστημίου Ουμέα, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 140.000 ανθρώπους, που είχαν διαγνωσθεί με κατάθλιψη μεταξύ 1987-2012, καθώς και για 421.000 άτομα που δεν είχαν κατάθλιψη.

Στη διάρκεια της 26ετούς έρευνας, το 1,1% όσων είχαν κατάθλιψη, εμφάνισαν νόσο Πάρκινσον, έναντι μόνο 0,4% μεταξύ όσων δεν είχαν κατάθλιψη.

Οι πάσχοντες από κατάθλιψη είχαν 3,2 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν νόσο Πάρκινσον μέσα στο επόμενο έτος μετά την έναρξη της έρευνας, σε σχέση με όσους δεν είχαν κατάθλιψη.

Επιπλέον, 15 έως 20 χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης, οι άνθρωποι με κατάθλιψη είχαν 50% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης Πάρκινσον, σε σχέση με τους μη καταθλιπτικούς.

Η συσχέτιση κατάθλιψης – νόσου Πάρκινσον ήταν πιο έντονη ανάλογα με τη σοβαρότητα της ψυχικής διαταραχής. Έτσι, άτομα που είχαν νοσηλευθεί τουλάχιστον πέντε φορές για κατάθλιψη, είχαν 40% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης νόσου Πάρκινσον, σε σχέση με όσους είχαν νοσηλευθεί μόνο μια φορά.

Η μελέτη έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες, που συνδέουν τη νόσο Πάρκινσον με συγκεκριμένες πλευρές της ψυχοσύνθεσης του ανθρώπου. Για παράδειγμα, έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2012 είχε δείξει ότι οι άνθρωποι που είναι επιφυλακτικοί και δεν ρισκάρουν στη ζωή τους, έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν νόσο Πάρκινσον κάποια στιγμή.

Προς το παρόν, παραμένει αβέβαιο κατά πόσο και με ποιό τρόπο η κατάθλιψη προκαλεί νόσο Πάρκινσον. Σύμφωνα με τον Δρ Νόρντστρομ, «είναι πιθανό ότι η κατάθλιψη επηρεάζει βιοχημικά τον εγκέφαλο με τέτοιο τρόπο, που αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης της νευροεκφυλιστικής νόσου. Είναι επίσης πιθανό, τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα να αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Πάρκινσον. Εναλλακτικά, μπορεί απλώς η κατάθλιψη να είναι ένα πρόωρο σύμπτωμα που προηγείται της εκδήλωσης της νόσου Πάρκινσον, τουλάχιστον σε ορισμένους ανθρώπους. Πάντως, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό όσων έχουν κατάθλιψη, τελικά αναπτύσσουν νόσο Πάρκινσον».

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024