Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αρνητικές επιπτώσεις στους πνεύμονες έχουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Αρνητικές επιπτώσεις στους πνεύμονες έχουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Οι αρωματικές ουσίες που εμπεριέχουν τα υγρά των ηλεκτρονικών συσκευών καπνίσματος εχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των χρηστών, σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Οι αρωματικές ουσίες που εμπεριέχουν τα υγρά των ηλεκτρονικών συσκευών καπνίσματος εχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των χρηστών, σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Συγκεκριμένα, η έκθεση η οποία επικεντρώνεται σε πνευμονικές παθήσεις και διαταραχές της αναπνοής, αναφέρει ότι η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορεί να αλλάξει την λειτουργία των πνευμόνων σε κυτταρικό επίπεδο.

Η έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της επιστημονικής εταιρείας, εστίασε στην ανάλυση 13 διαφορετικών γεύσεων των υγρών άτμισης και ο χρόνος χρήσης τους κυμαινόταν μεταξύ 30 λεπτών και 24 ωρών.

Συγκεκρικένα, στο πρώτο σκέλος χρησιμοποιήθηκαν τρεις γεύσεις -κανέλα, μπανάνα και μέντα- όπου παρατηρήθηκε αλλαγή στο ποσοστό του ασβεστίου στους πνεύμονες, ανάλογα με τη δόση. Οι μεγαλύτερες δόσεις αποδείχτηκαν τοξικές για τα κύτταρα. Στο δεύτερο σκέλος της μελέτης με διάρκεια χρήσης 24 ώρες, οι ίδιες γεύσεις είχαν αρνητικές επιδράσεις στην ικανότητα ανάπτυξης και αναπαραγωγής των κυττάρων, ανάλογα με τη χορηγούμενη δόση.

«Οι επιπτώσεις των διαφόρων χημικών συστατικών των ηλεκτρονικών τσιγάρων στους ιστούς των πνευμόνων είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστες», σχολιάζει ο καθηγητής Τέμπερανς Ρόουελ του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.

«Στη μελέτη μας χρησιμοποιήθηκαν ανθρώπινα επιθηλιακά κύτταρα των πνευμόνων και τρεις από τις 13 γεύσεις έδειξαν ότι έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στα κύτταρα, ανάλογα με τη δόση», συμπληρώνει.

Από το 2004 που κυκλοφόρησαν τα πρώτα ηλεκτρονικά τσιγάρα, έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή μεταξύ των καπνιστών. Ο αριθμός των ανθρώπων που επιλέγουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αυξάνεται, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αποδεκτές μελέτες σχετικά με την ασφάλεια τους ή την αποτελεσματικότητά τους στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024