Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καινοτόμες συσκευές επουλώνουν έλκη και ανακουφίζουν από τον πόνο

Καινοτόμες συσκευές επουλώνουν έλκη και ανακουφίζουν από τον πόνο

Ταχύτερη επούλωση των δερματικών ελκών, των κατακλίσεων και των τραυμάτων, αλλά και ανακούφιση από τον πόνο, χωρίς φάρμακα, με ηλεκτροδιέγερση και παλμικά ηλεκτρομαγνητικά πεδία προτείνουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ταχύτερη επούλωση των δερματικών ελκών, των κατακλίσεων και των τραυμάτων, αλλά και ανακούφιση από τον πόνο, χωρίς φάρμακα, με ηλεκτροδιέγερση και παλμικά ηλεκτρομαγνητικά πεδία προτείνουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Πατρών.

Πρόκειται για δύο καινοτόμες μικροσυσκευές που παρουσιάστηκαν στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 25-26 Απριλίου.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Βιοχημείας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Κωνσταντίνο Πουλά, «η πρώτη θεραπευτική λύση βασίζεται στην ασύρματη μικροηλεκτροδιέγερση. Πρόκειται ουσιαστικά για μία φορητή συσκευή η οποία από απόσταση 10-15 εκατοστών ‘στέλνει’ στο σώμα του ασθενούς φορτισμένα ιόντα που μετατρέπονται σε μικρορεύμα το οποίο κυκλοφορεί επουλώνοντας τις πληγές. Η συσκευή Wetlink, προς το παρόν δεν κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά, αλλά υπάρχει μόνο στο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών και παραχωρείται σε κλινικές και σε ιδιώτες όταν παραστεί ανάγκη».

Η δεύτερη θεραπευτική τακτική βασίζεται στα παλμικά ηλεκτρομαγνητικά πεδία και βρίσκει εφαρμογή σε μια μικροσυσκευή με μπαταρία και σύρματα, που φέρει την ονομασία ActiPatch, την οποία φοράει ο ασθενής και ανακουφίζεται από τον πόνο. Και αυτό το ActiPatch χρησιμοποιείται προς το παρόν στο Πανεπιστήμιο Πατρών για ερευνητικούς λόγους, αλλά αναμένεται να κυκλοφορήσει μελλοντικά στην ελληνική αγορά.

«Η ηλεκτροδιέγερση και τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια για τη θεραπεία μιας σειράς παθολογιών, αλλά σε περιορισμένο βαθμό λόγω της δυσκολίας εφαρμογής και της ενόχλησης ή του πόνου από τη χρήση των ηλεκτροδίων. Τώρα οι τεχνολογίες αυτές συνδυάζουν την καινοτομία με την ευκολία και με άριστο αποτέλεσμα. Η συνδυασμένη χρήση και των δύο, σε επιλεγμένα περιστατικά, απέδειξε ότι είναι δυνατή η επούλωση κάθε δυσίατου έλκους οποιασδήποτε αιτιολογίας και μεγέθους», σημειώνει ο κ. Πουλάς.

Η ασύρματη μικροηλεκτροδιέγερση δημιουργεί μετρήσιμο ρεύμα έντασης περίπου 1,5 μΑ στον ιστό, χωρίς επαφή καθώς δεν απαιτούνται ηλεκτρόδια. Το ρεύμα αυτό δεν περιορίζεται τοπικά αλλά κυκλοφορεί και επεκτείνει τη θεραπευτική της αποτελεσματικότητα και εν τω βάθει.

«Η τεχνολογία αυτή έχει εφαρμοστεί σε διαβητικά έλκη, έλκη από κατάκλιση, εγκαύματα και έλκη μετά από ατύχημα. Σε όλες τις περιπτώσεις εφαρμόστηκε μία ή δυο ώρες ημερησίως και σε όλα τα περιστατικά παρατηρήθηκε ταχύτατη επούλωση. Οι συνεδρίες ήταν συνδυασμένες με τυπική φροντίδα και ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικές ενώ η έλλειψη άμεσης επαφής περιόριζε την πιθανότητα μολύνσεων. Ιστολογικά παρατηρήθηκε ταχύτατη υποχώρηση της φλεγμονής, δημιουργία νέων ινών κολλαγόνου και μυοϊνοβλαστών ενώ παράλληλα παρατηρήθηκε τοπική αντιμικροβιακή δράση. Η συσκευή ασύρματης μικροηλεκτροδιέγερσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον ασθενή στο σπίτι του με άριστα αποτελέσματα», συμπληρώνει ο κ Πουλάς.

Τέλος, η καινοτόμος μικροσυσκευή ActiPatch δρα περιορίζοντας τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού και επιταχύνοντας την επουλωτική διαδικασία μέσω ανάπτυξης της αιμάτωσης της περιοχής και της αναδιάταξης των κυττάρων.

«Να διευκρινίσουμε όμως ότι η συσκευή αυτή σταματάει τον πόνο, αλλά όχι την αιτία που τον προκαλεί. Ωστόσο θα πρέπει να ξέρουμε ότι ο πόνος είναι ένα πρόβλημα με τεράστιες επιπτώσεις ειδικά όταν είναι χρόνιος. Όσο φοράει ο ασθενής την μικροσυσκευή δεν χρειάζεται να παίρνει φάρμακα για την ανακούφιση του πόνου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση επαγγελματιών αθλητών, καθώς η λήψη φαρμάκων για την ανακούφιση του πόνου μπορεί να θεωρηθεί ως ντόπινγκ. Να σημειωθεί ότι η ερευνητική μας ομάδα σχεδίασε μια μελέτη ώστε να αξιολογήσει την επίδραση της τεχνολογίας των παλμικών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη επούλωση διαφόρων μυικών θλάσεων σε επαγγελματίες αθλητές ποδοσφαίρου», καταλήγει ο κ. Πουλάς.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024