Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μεγαλύτερος κίνδυνος γαστρορραγίας για τους παχύσαρκους παίρνουν βαρφαρίνη

Μεγαλύτερος κίνδυνος γαστρορραγίας για τους παχύσαρκους παίρνουν βαρφαρίνη

Τα παχύσαρκα άτομα που παίρνουν βαρφαρίνη, διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο οξείας γαστρορραγίας, συγκριτικά με τα άτομα με φυσιολογικό σωματικό βάρος, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας.

Τα παχύσαρκα άτομα που παίρνουν βαρφαρίνη, διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο οξείας γαστρορραγίας, συγκριτικά με τα άτομα με φυσιολογικό σωματικό βάρος, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας.

Πάντως προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο πως προκύπτει ο επιπλέον κίνδυνος για τα παχύσαρκα άτομα.

Η βαρφαρίνη συνταγογραφείται για την πρόληψη των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων, καθώς και στην διαχείριση της κολπικής μαρμαρυγής. Η βαρφαρίνη αναστέλλει την αναγωγάση της βιταμίνης Κ με αποτέλεσμα την μείωση της μορφής της βιταμίνης Κ. Έτσι αναστέλλεται η σύνθεση των παραγόντων πήξης II, VII, ΙΧ, και X και των αντιπηκτικών πρωτεΐνών C και S που εξαρτώνται από την βιταμίνη Κ. Η ελάττωση των τριών από τους τέσσερις παραγόντων πήξης που εξαρτώνται από την βιταμίνη Κ (παράγοντες II, VII και X), οδηγεί σε μειωμένα επίπεδα προθρομβίνης και μείωση στο ποσό της θρομβίνης που παράγεται και δεσμεύεται σε ινώδες. Το γεγονός αυτό μειώνει την θρομβογεννητικότητα των θρόμβων.

Ωστόσο, διαχρονικά έχει αποδειχθεί δύσκολη η διαχείριση της δράσης της. Συγκεκριμένα, η βαρφαρίνη πρέπει να διατηρείται σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο στον οργανισμό του ασθενή για να είναι αποτελεσματική. Αν η συγκέντρωσή της είναι πολύ χαμηλή, ενδέχεται να μην μπορεί να εμποδίσει τον σχηματισμό των θρόμβων. Αν πάλι είναι πολύ αυξημένη, υπάρχει κίνδυνος αιμορραγίας. Τέλος, η ισορροπία της δραστικής ουσίας εξαρτάται από την αλληλεπίδρασή της με τροφές και άλλα φάρμακα. Αυτό συνεπάγεται την τακτική υποβολή των ασθενών σε αιματολογικούς ελέγχους.

Οι ερευνητές την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, με επικεφαλής τον Δρ Αντεντοτουν Ογκουνσουα, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση σχεδόν 900 άτομα που έπαιρναν βαρφαρίνη, για έναν χρόνο. Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν τα 69,5 έτη.

Το 21% είχε φυσιολογικό σωματικό βάρος, το 38% ήταν υπέρβαροι και το 41% παχύσαρκοι.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι 71 άτομα (8%) παρουσίασαν γαστρορραγία. Περίπου το ένα τρίτο των επεισοδίων αυτών ήταν σοβαρά και τα δύο τρίτα ελάσσονος σημασίας.

Όταν εξέτασαν τα δεδομένα, με γνώμονα το σωματικό βάρος, παρατήρησαν ότι τα παχύσαρκα άτομα είχαν 84% υψηλότερο κίνδυνο σοβαρού αιμορραγικού επεισοδίου. Και όσο βαρύτερο ήταν το ατομο, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος αιμορραγίας κατά το διάστημα λήψης της βαρφαρίνης.

Δεδομένων των αποτελεσμάτων οι ειδικοί συστήνουν στους γιατρούς να συνταγογραφούν νεότερα αντιπηκτικά στα παχύσαρκα άτομα.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Με Φουντούλη και Γεννηδουνιά συνεχίζει να γράφει ιστορία

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στο Final 4 μετά από πέντε χρόνια και ήδη κάνει όνειρα για την ανάδειξη του σε πρωταθλητή Ευρώπης για τρίτη φορά μετά το 2002 και το 2018.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024