Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μη επεμβατική θεραπεία προλαμβάνει και θεραπεύει κεφαλαλγία και ημικρανία

Μη επεμβατική θεραπεία προλαμβάνει και θεραπεύει κεφαλαλγία και ημικρανία

Μια νέα θεραπευτική προσέγγιση κατά της ημικρανίας και της κεφαλαλγίας διατίθεται και στην Ελλάδα. Η ιατρική συσκευή Cefaly® επιτρέπει στον ασθενή να χρησιμοποιήσει μόνος του ένα νευροδιεγέρτη όποτε το έχει ανάγκη, τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία των δύο καταστάσεων.

Μια νέα θεραπευτική προσέγγιση κατά της ημικρανίας και της κεφαλαλγίας διατίθεται και στην Ελλάδα. Η ιατρική συσκευή Cefaly® επιτρέπει στον ασθενή να χρησιμοποιήσει μόνος του ένα νευροδιεγέρτη όποτε το έχει ανάγκη, τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία των δύο καταστάσεων.

Η Cefaly® είναι εγκεκριμένη από την Ευρωπαϊκή ένωση, έχει πιστοποιηθεί στα ιατρικά πρότυπα του ISO και έχει εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Η συσκευή σε σχήμα στεφάνης τοποθετείται στο μέτωπο με χρήση ενός επικολλώμενου ηλεκτροδίου. Παράγονται ακριβείς ώσεις, οι οποίες δρουν στο τρίδυμο νεύρο προκειμένου να μειωθεί το άλγος και να προληφθούν οι ημικρανικές κρίσεις. Διαθέτει τρία προγράμματα των 20 λεπτών που στοχεύουν στην ύφεση της οξείας ημικρανίας, στην πρόληψη της συχνότητας των επεισοδίων ημικρανίας και στην ανακούφιση από το άγχος, την βελτίωση του ύπνου και την βελτίωση της διάθεσης και της ευζωίας.

Σύμφωνα με τον Δρ Ζαν Σοενεν, επίτιμο καθηγητή της Μονάδας Έρευνας Κεφαλαλγίας του Πανεπιστημίου της Λιέγης στο Βέλγιο «η προφυλακτική φαρμακευτική θεραπεία έχει μερική μόνο ανταπόκριση και αποτελεσματικότητα στις κεφαλαλγίες και ημικρανίες και δυσάρεστες παρενέργειες. Στους χρόνιους ασθενείς, γίνεται εμφανώς ανεπαρκής. Υπάρχει έτσι μια ανάγκη για μια μη φαρμακευτική αλλά αποτελεσματική εναλλακτική θεραπεία. Σε αντίθεση με τις παρεμβατικές μεθόδους περιφερειακής νευροδιέγερσης (peripheral nerve stimulation – PNS) που είναι περιορισμένες σε ασθενείς με ειδικές ανάγκες, μια μη επεμβατική περιφερειακή νευροδιέγερση μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε ασθενή. Μια τέτοια λύση μπορεί να δώσει η νέα πρωτοποριακή ιατρική συσκευή Cefaly®».

Η Cefaly® e-TNS (External Trigeminal Nerve Stimulation), είναι ο πρώτος εξωτερικός νευροδιεγέρτης του τριδύμου νεύρου, για την πρόληψη και θεραπεία της κεφαλαλγίας και της ημικρανίας. Η συσκευή Cefaly® δρα μέσω διέγερσης του τριδύμου νεύρου χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρόδιο που εφαρμόζεται στο μέτωπο. Στο σημείο αυτό, οι δύο βασικοί κλάδοι του τριδύμου νεύρου (υπερτροχίλιο και υπερκόγχιο) εκτείνονται σε μεγαλύτερη έκταση στην επιφάνεια του δέρματος.

«Η συσκευή Cefaly® είναι η τέλεια λύση για περισσότερους από τους μισούς ασθενείς που πάσχουν από κεφαλαλγία και ημικρανία. Καθιστά εφικτή την σημαντική μείωση της χρήσης φαρμάκων και την αξιοσημείωτη βελτίωση της ποιότητας ζωής του πάσχοντος. Η αποτελεσματικότητα της συσκευής Cefaly® για την προφύλαξη της ημικρανίας αξιολογήθηκε πρόσφατα σε μια τυχαία διπλή τυφλή ελεγχόμενη μελέτη. Εξήντα επτά ασθενείς με επεισόδια ημικρανίας με τουλάχιστον 2 κρίσεις το μήνα αντιμετωπίστηκαν με τη συσκευή Cefaly® καθημερινά σε συνεδρίες των 20 λεπτών σε διάρκεια 3 μηνών. Μετά από 3 μήνες, ο μέσος όρος των ημερών ημικρανίας μειώθηκε σημαντικά για τη συσκευήCefaly® (6.94 έναντι 4.88 p<0.05) σε σχέση με την ομάδα ελέγχου (6.54 έναντι 6.22 p=ns). Το ποσοστό των ασθενών με 50% ανταπόκριση ήταν σημαντικά μεγαλύτερο στη συσκευή Cefaly® (38.1%) απ’ ότι στην ομάδα ελέγχου (12.1%, p<0.05). Επιπρόσθετα μειώθηκε σημαντικά η χρήση φαρμάκων για την ημικρανία (τρυπτάνες) στους ασθενείς που χρησιμοποιούσαν τη συσκευή Cefaly®», σύμφωνα με τον Δρ Σοενεν.

Πέραν της αποτελεσματικότητας της συσκευής Cefaly®, σε μια άλλη μελέτη αξιολογήθηκε η ασφάλειά της. Από τους 2.313 ασθενείς που χρησιμοποήσαν τη συσκευήCefaly® για μια μέση περίοδο 58,2 ημερών, 53,7% δήλωσαν πολύ ικανοποιημένοι από τη συσκευή. Οι μη ικανοποιημένοι ασθενείς, είχαν ελλιπή συμμόρφωση και έκαναν χρήση λιγότερο από 50% του συνιστώμενου χρόνου. Όσον αφορά την ασφάλειατης συσκευής Cefaly®, 99 ασθενείς (4.46%) είχαν παρενέργειες οι οποίες είναι ήπιες και πλήρως αναστρέψιμες. Η πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η δυσανεξία στην αίσθηση της συσκευής Cefaly® στο μέτωπο (1,25%).

Σύμφωνα με τον Δήμο-Δημήτρη Μητσικώστα, Νευρολόγο, MD,PhD, Διευθυντή της Νευρολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κεφαλαλγίας, «οι κεφαλαλγίες είναι το συχνότερο σύμπτωμα για το οποίο οι πολίτες απευθύνονται στον ιατρό για βοήθεια και οι πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες (δηλαδή η ημικρανία, η κεφαλαλγία τύπου τάσεως και η αθροιστική κεφαλαλγία) είναι οι συχνότερες διαταραχές του εγκεφάλου και της νευρολογίας γενικότερα, με μεγάλη επίπτωση στη δημόσια υγεία, πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι άλλες παθήσεις με δραματική έκβαση, όπως πχ. η πολλαπλή σκλήρυνση, ή τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια».

Η Κλημεντίνη Ε. Καραγεωργίου, Νευρολόγος – Ψυχίατρος MD, PhD, και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας σημειώνει ότι «στα παιδιά όπως και στους ενήλικες, κυρίως στα αρχικά στάδια, η αντιμετώπιση της οξείας ημικρανίας γίνεται με απλά παυσίπονα (παρακεταμόλη, ασπιρίνη ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη -νιμεσουλίδη, ιβουπροφένη, ναπροξένη) με σχετική επιτυχία και με ειδικά αντιημικρανικά σκευάσματα (τριπτάνες, διοεργοταμίνη). Εντούτοις, ένα σημαντικό ποσοστό των ημικρανικών ατόμων δεν απαντούν στις ειδικές θεραπείες και καταφεύγουν σε κατάχρηση φαρμάκων χωρίς αποτέλεσμα. Αποτέλεσμα; Όχι μόνο δεν υποχωρεί ο πόνος αλλά βαθμιαία μεταπίπτει στη χρόνια καθημερινή κεφαλαλγία, σε ποσοστό 4-5%, η οποία αφενός δεν υποχωρεί και αφετέρου μεταπίπτει σε κεφαλαλγία από κατάχρηση φαρμάκων ή ουσιών. Η έλλειψη πλήρους αποτελεσματικότητας των φαρμακευτικών σκευασμάτων και η ύπαρξη ανεπιθύμητων ενεργειών οδήγησαν στην αναζήτηση μηχανικών μεθόδων παρέμβασης στον ουδό του πόνου με άμεση αποτελεσματικότητα και πλήρη ύφεση του πόνου σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς αλλοίωση από την κεφαλαλγία της καθημερινής δραστηριότητας καθώς και χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες».

health.in.gr

Sports in

Equipe: «Στη λίστα της Μαρσέιγ ο Αλμέιδα»

Νέο δημοσίευμα συνδέει τον Ματίας Αλμέιδα με τη Μαρσέιγ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024