Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εκτυπωμένο εμφύτευμα θεραπεύει σπάνια αναπνευστική πάθηση

Εκτυπωμένο εμφύτευμα θεραπεύει σπάνια αναπνευστική πάθηση

Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να αντιμετωπίσουν επιτυχώς την τραχειοβρογχομαλάκυνση, μια σπάνια αναπνευστική πάθηση, σε τρία βρέφη αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τρισδιάστατης εκτύπωσης εμφυτευμάτων.

Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να αντιμετωπίσουν επιτυχώς την τραχειοβρογχομαλάκυνση, μια σπάνια αναπνευστική πάθηση, σε τρία παιδιά αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τρισδιάστατης εκτύπωσης εμφυτευμάτων.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Science Translational Medicine, ο αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής Ωτορινολαρυγγολογίας του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου Παίδων του Μίσιγκαν, Γκλεν Γκριν, και οι συνεργάτες του σχεδίασαν και στη συνέχεια εκτύπωσαν έναν ειδικό εσωτερικό νάρθηκα, προσαρμοσμένο στις διαστάσεις της τραχείας κάθε παιδιού. Ο νάρθηκας εμφυτεύθηκε στον λαιμό και αποκατέστησε την αναπνευστική λειτουργία των τριών ασθενών.

Η τραχειοβρογχομαλάκυνση μαλακώνει τα τοιχώματα της τραχειοβρογχικής οδού, με αποτέλεσμα να καταρρέουν και να εκδηλώνονται δυσκολίες στην σίτιση και την αναπνοή και τελικά καρδιακή ανακοπή λόγω έλλειψης οξυγόνου.

Περίπου ένα στα 2.000 παιδιά παγκοσμίως γεννιέται με τραχειοβρογχομαλάκυνση, έχοντας μικρό προσδόκιμο ζωής. Σήμερα, η μόνη λύση είναι η μηχανική αναπνευστική υποστήριξη του ασθενούς.

Ωστόσο, για πρώτη φορά οι αμερικανοί ερευνητές σχεδίασαν το εξατομικευμένο εμφύτευμα με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού. Ο τρισδιάστατος νάρθηκας είναι ένας πλαστικός πορώδης σωλήνας, που παρέχει εσωτερική στήριξη στον δυσλειτουργικό βιολογικό σωλήνα της αναπνευστικής οδού. Μάλιστα, το εμφύτευμα είναι αρκετά εύπλαστο, ώστε να διαστέλλεται και να αλλάζει σχήμα, καθώς το παιδί μεγαλώνει, προκειμένου να ταιριάζει στην ανατομία της τραχείας.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι, καθώς η ασθένεια σταδιακά θα βελτιώνεται, το εμφύτευμα, που προέρχεται από πολυκαπρολακτόνη (πολυμερές βιοδιασπώμενο υλικό), θα αποδομείται αργά σε ορίζοντα τριών έως τεσσάρων ετών.

Ήδη το πρώτο από τα τρία παιδιά που υπεβλήθη στην εμφύτευση του νάρθηκα πριν από τρία χρόνια, σε ηλικία τριών μηνών, φαίνεται πλέον να έχει θεραπευθεί και το ίδιο το εμφύτευμα έχει πια απορροφηθεί. Τα άλλα δύο αγόρια, πέντε και 16 μηνών, όταν έκαναν την επέμβαση, συνεχίζουν να εμφανίζουν βελτίωση και δεν έχουν παρουσιάσει επιπλοκές.

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν πλέον να δοκιμάσουν το τρισδιάστατα εκτυπωμένο εμφύτευμα σε 30 παιδιά.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024