Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεν προκαλεί αυτισμό το εμβόλιο για την ιλαρά, την ερυθρά και την παρωτίτιδα

Δεν προκαλεί αυτισμό το εμβόλιο για την ιλαρά, την ερυθρά και την παρωτίτιδα

Το τριπλό εμβόλιο MMR, κατά της ιλαράς, ερυθράς και παρωτίτιδας δεν αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαταραχών του φάσματος του αυτισμού και δεν υπάρχει λόγος να αποφεύγεται ο εμβολιασμός, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA.

Το τριπλό εμβόλιο MMR, κατά της ιλαράς, ερυθράς και παρωτίτιδας δεν αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαταραχών του φάσματος του αυτισμού και δεν υπάρχει λόγος να αποφεύγεται ο εμβολιασμός, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA.

Η δημοσίευση μιας μελέτης στο επιστημονικό έντυπο The Lancet το 1998, που αργότερα απεδείχθη ως αστήρικτη και εν τέλει απεσύρθη, είχε σπείρει τον φόβο μεταξύ των γονέων σχετικά με την σχέση του MMR με τον αυτισμό. Έκτοτε, ξεκίνησε η διεξαγωγή εκατοντάδων μελετών ανά τον κόσμο, με επίκεντρο της ασφάλεια του εμβολίου.

Κι ενώ, τα στοιχεία αντικρούουν τον αρχικό ισχυρισμό, ακόμη και σήμερα αρκετοί γονείς είναι διστακτικοί ως προς την ασφάλεια του εμβολίου. Μάλιστα, οι γονείς με παιδιά που έχουν ήδη εκδηλώσει διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, συχνά αρνούνται να εμβολιάσουν και τα μικρότερα παιδιά τους.

Η μελέτη ωστόσο της Δρ Αντζαλί Τζέιν που ανέλυσε στοιχεία για 95.727 παιδιά, από τη γέννησή τους έως την ηλικία των πέντε ετών, επιβεβαίωσε και πάλι την ασφάλεια του MMR.

Συγκεκριμένα, η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, ένα παιδί έχει την ίδια πιθανότητα να εμφανίσει διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, είτε έχει κάνει το εμβόλιο, είτε όχι, συνεπώς το εμβόλιο δεν αυξάνει τον σχετικό κίνδυνο. Από τα 7.735 παιδιά που δεν είχαν κάνει το MMR, το 0,7% διαγνώστηκε με αυτισμό, έναντι ποσοστού 0,5% των 45.568 παιδιών που είχαν εμβολιαστεί με δύο δόσεις.

Αλλά και μεταξύ της υπο-ομάδας των παιδιών υψηλού κινδύνου, που είχαν μεγαλύτερο αδελφό με αυτισμό, επίσης δεν υπήρχε αύξηση του κινδύνου λόγω του εμβολίου, αλλά μάλλον το αντίθετο: από τα 269 παιδιά που δεν είχαν εμβολιαστεί, το 8,6% εμφάνισαν αυτισμό, έναντι ποσοστού μόνο 3,8% μεταξύ των 796 παιδιών που είχαν κάνει το εμβόλιο σε δύο δόσεις.

«Ακόμη και για τα παιδιά υψηλού κινδύνου, το εμβόλιο δεν παίζει κανένα ρόλο», σχολιάζει η Δρ Τζέιν και σημειώνει ότι τα ευρήματα πρέπει να λειτουργήσουν καθησυχαστικά.

Επίσης, ανασκόπηση του 2012, που είχε συμπεριλάβει στοιχεία για σχεδόν 15 εκατομμύρια παιδιά, δεν είχε εντοπίσει καμία σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο και στον αυτισμό. Το ίδιο συνέβη και με δύο πιο πρόσφατες έρευνες του 2014 (η μία αφορούσε 1,26 εκατ. παιδιά) και οι οποίες επίσης δεν διαπίστωσαν κάποια επικίνδυνη συσχέτιση.

Ο Δρ Τόμας Φρέζιερ, διευθυντής της Κέντρου Αυτισμού του Κλίβελαντ, σχολιάζει ότι για αρκετούς γονείς δυστυχώς ο ενδοιασμός τους είναι ψυχολογικής φύσης και έτσι δύσκολα πείθονται από τα επιστημονικά στοιχεία. «Θα μπορούσαμε να κάνουμε άλλες 100 μελέτες και τελικά να μην αλλάξει πραγματικά η συμπεριφορά αυτών των γονιών», λέει χαρακτηριστικά.

Μία αιτία γι’ αυτή την παρανόηση είναι ότι συχνά η εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων του αυτισμού, τυχαία συμπίπτει περίπου με τον εμβολιασμό του παιδιού. Η συνέπεια είναι ότι τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί, είναι πιο ευάλωτα στις παιδικές ασθένειες.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024