Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κληρονομική η επιρρέπεια στα τσιμπήματα των κουνουπιών

Κληρονομική η επιρρέπεια στα τσιμπήματα των κουνουπιών

Κληρονομική είναι τελικά η επιρρέπεια στα τσιμπήματα των κουνουπιών υποστηρίζει διεθνής ερευνητική ομάδα που εντόπισε συγκεκριμένα «ένοχα» γονίδια μεταξύ των μελών της ίδιας οικογένειας.

Κληρονομική είναι τελικά η επιρρέπεια στα τσιμπήματα των κουνουπιών υποστηρίζει διεθνής ερευνητική ομάδα που εντόπισε συγκεκριμένα «ένοχα» γονίδια μεταξύ των μελών της ίδιας οικογένειας.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου PLoS One, επιστημονική ομάδα από την Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Δρ Τζέιμς Λόγκαν της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, για πρώτη φορά μελέτησαν τις «προτιμήσεις» των κουνουπιών σε μονοζυγωτικούς και διζυγωτικούς διδύμους, που χωρίστηκαν σε 37 ζευγάρια και κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν σμήνη κουνουπιών σε εργαστηριακές συνθήκες.

Όπως παρατήρησαν, οι μονοζυγωτικοί δίδυμοι (που μοιράζονται κοινό DNA σε ποσοστό έως και 100%), ήταν πιθανότερο να προσελκύουν εξίσου τα κουνούπια, ενώ δεν συνέβαινε το ίδιο με τους διζυγωτικούς διδύμους, που έχουν λιγότερα κοινά γονίδια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κοινοί γενετικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στο πόσο «ελκυστικός» είναι κάποιος στα κουνούπια.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι ο βαθμός κληρονομικότητας, όσον αφορά τα γονίδια που ρυθμίζουν το πόσο ελκυστικοί γίνονται οι άνθρωποι στα κουνούπια, υπολογίζεται ότι είναι ανάλογος με την κληρονομικότητα των γονιδίων που σχετίζονται με το ύψος και τον δείκτη νοημοσύνης.

Επόμενος στόχος των ειδικών είναι να καθορίσουν ποια συγκεκριμένα γονίδια είναι αυτά που ελκύουν περισσότερο τα κουνούπια.

Πάντως, το τελικό ζητούμενο είναι κατά πόσο η έρευνα στο μέλλον θα μας απαλλάξει από τα ενοχλητικά τσιμπήματα των κουνουπιών.

Ο Δρ Λόγκαν δηλώνει αισιόδοξος ότι κάποια μέρα θα είναι δυνατόν ο άνθρωπος με τη βοήθεια κάποιου σκευάσματος, να ενισχύει την φυσική άμυνά του κατά των κουνουπιών. Δηλαδή να αλλάζει την μυρωδιά που αναδύει το δέρμα του και να καθίσταται περιττή η χρήση των εντομο-απωθητικών.

Ως γνωστόν, μελέτες έχουν δείξει ότι η φυσική μυρωδιά που αναδύει το δέρμα κάθε ανθρώπου μπορεί να τον καθιστά ελκυστικό ή απωθητικό στα κουνούπια. Αν αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τεχνητό τρόπο, τότε θα πρόκειται για πραγματική επανάσταση.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, τα κουνούπια δείχνουν αυξημένη προτίμηση στις εγκύους και στα παχύσαρκα άτομα. Σύμφωνα με μη επιστημονικά επιβεβαιωμένους ισχυρισμούς, όσοι τρώνε πολύ σκόρδο ή πίνουν πολλή μπίρα, απωθούν τα κουνούπια.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024