Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η διατροφή είναι τελικά το «κλειδί» για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Η διατροφή είναι τελικά το «κλειδί» για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Η ισορροπημένη διατροφή παίζει τελικά πρωτεύοντα ρόλο στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και η σωματική άσκηση είναι δευτερεύουσης σημασίας, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Sport Medicine.

Η ισορροπημένη διατροφή παίζει τελικά πρωτεύοντα ρόλο στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και η σωματική άσκηση είναι δευτερεύουσης σημασίας, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Sport Medicine.

Επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ Ασίμ Μαλχότρα, σε μια προσπάθεια ιεράρχησης των παραγόντων που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, επικρίνουν την βιομηχανία τροφίμων κατηγορώντας την για απόπειρα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.

Οι ερευνητές αποδίδουν την επιδημία παχυσαρκίας στην υπερπληθώρα ζάχαρης και υδατανθράκων που περιέχουν πολλά τρόφιμα και ποτά και υποστηρίζουν ότι οι πολιτικές υγείας θα πρέπει να ρίξουν βάρος πρωτίστως στην προαγωγή ενός μοντέλου υγιεινής διατροφής.

Επικρίνουν επίσης τις βιομηχανίες τροφίμων ότι μέσω του μάρκετινγκ προωθούν την αντίληψη πως η άσκηση μπορεί να αποτελέσει αντίβαρο στην ανθυγιεινή διατροφή. Δεν διστάζουν μάλιστα να παρομοιάσουν τις τακτικές αυτές με εκείνες των καπνοβιομηχανιών, οι οποίες προσπαθούν συστηματικά να θολώσουν τη σχέση ανάμεσα στο κάπνισμα και στον καρκίνο των πνευμόνων.

«Είναι ώρα να διαλυθεί ο μύθος για τον ρόλο-κλειδί της άσκησης. Αν και η αυξημένη σωματική δραστηριότητα όντως βοηθά σημαντικά στην αποφυγή ασθενειών, όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης και η άνοια, στην περίπτωση της παχυσαρκίας ο ρόλος της είναι πολύ περιορισμένος», σημειώνουν.

Επικαλούνται μάλιστα και στοιχεία που έχουν ήδη δημοσιευθεί στο επιστημονικό έντυπο The Lancet, σύμφωνα με τα οποία σχεδόν το 40% των ανθρώπων με φυσιολογικό βάρος έχουν μεταβολικές διαταραχές, που σχετίζονται με την παχυσαρκία. «Η ανθυγιεινή διατροφή συνδέεται με περισσότερα προβλήματα υγείας από ό,τι προκαλούν από κοινού η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, το αλκοόλ και το κάπνισμα», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

«Ένας παχύσαρκος άνθρωπος δεν χρειάζεται να κάνει την παραμικρή άσκηση για να χάσει βάρος. Αρκεί να τρώει λιγότερο. Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι πως το μήνυμα προς το κοινό είναι ότι ‘μπορείτε να φάτε όσο θέλετε, από τη στιγμή που ασκείσθε’. Αυτό είναι αντιεπιστημονικό και λανθασμένο. Δεν μπορείτε να αντισταθμίσετε μια κακή διατροφή», επισημαίνει ο Δρ Μαλχότρα, επιστημονικός διευθυντής στην οργάνωση πολιτών «Δράση για τη Ζάχαρη».

Πάντως, άλλες ομάδες ειδικών σπεύδουν να υπενθυμίσουν ότι είναι ριψοκίνδυνο να υποβαθμίζεται ο ρόλος της άσκησης, «γι’ αυτό ιδανική λύση θα ήταν ένας συνδυασμός ισορροπημένης διατροφής και σωματικής δραστηριότητας. Εξάλλου, πληθώρα επιστημονικών μελετών δείχνει τη σημασία της άσκησης για τον έλεγχο του βάρους. Τα οφέλη της σωματικής άσκησης δεν αποτελούν υπερβολές ή συνωμοσία της βιομηχανίας τροφίμων», σχολιάζει ο εκπρόσωπος της βρετανικής Ομοσπονδίας Τροφίμων και Ποτών.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024