Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η ασπιρίνη συμβάλλει στην πρόληψη των καρκίνων του γαστρεντερικού

Η ασπιρίνη συμβάλλει στην πρόληψη των καρκίνων του γαστρεντερικού

Η τακτική λήψη ασπιρίνης για μια σειρά ετών μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη των καρκίνων του γαστρεντερικού συστήματος υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές.

Η τακτική λήψη ασπιρίνης για μια σειρά ετών μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη των καρκίνων του γαστρεντερικού συστήματος υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Έρευνα του Καρκίνου οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, τα άτομα που παίρνουν ασπιρίνη έχουν 20% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνων του γαστρεντερικού σωλήνα, ειδικά του παχέος εντέρου και του ορθού.

Βέβαια η επικεφαλής ερευνήτρια Γιν Τσαο έσπευσε να διευκρινίσει ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί η εσφαλμένη εντύπωση ότι η αναίτια λήψη ασπιρίνης λειτουργεί προστατευτικά. «Πρόκειται για προκαταρκτικά αποτελέσματα που στόχο έχουν να συμβάλλουν σε εξατομικευμένα θεραπευτικά σχήματα για την πρόληψη του καρκίνου σε ομάδες υψηλού κινδύνου», τόνισε.

Η Δρ Τσαο και οι συνεργάτες της μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 82.600 γυναίκες οι οποίες συμμετείχαν στην μελέτη Nurses’ Health Study το 1980 και 47.,650 άνδρες από τη μελέτη Health Professionals Follow-up Study του 1986. Εστίασαν κυρίως σε στοιχεία για τη χρήση ασπιρίνης, τους παράγοντες κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου και διαγνώσεις καρκίνων.

Μετά από 32 χρόνια ιατρικής παρακολούθησης, περίπου 20.400 γυναίκες και 7.570 άνδρες εκδήλωσαν καρκίνο. Στους άνδρες εξαιρέθηκε ο καρκίνος του προστάτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, οι άνδρες και γυναίκες που έπαιρναν τακτικά μια δόση ασπιρίνης των 325 mg, δύο φορές την εβδομάδα ή και περισσότερο, είχαν μικρότερο συνολικό κίνδυνο καρκίνου, από τα άτομα που δεν έπαιρναν ασπιρίνη. Ο μειωμένος κίνδυνος αποδόθηκε κυρίως στις ελάχιστες περιπτώσεις γαστρεντερικών καρκίνων, περιλαμβανομένου του παχέος εντέρου, του ορθού και του οισοφάγου.

Ωστόσο η τακτική λήψη ασπιρίνης δεν σχετίστηκε με μείωση του κίνδυνου εμφάνισης άλλων μορφών καρκίνου. Συγκεκριμένα, δεν καταγράφηκε σχέση μεταξύ ασπιρίνης και μικρότερου κινδύνου καρκίνου του μαστού, προηγμένου καρκίνου του προστάτη ή καρκίνου του πνεύμονα.

Επιπλέον, τα οφέλη της ασπιρίνης στη μείωση του συνολικού κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου φάνηκαν να εξαρτώνται από τη δόση. Όσο λοιπόν περισσότερη ασπιρίνη έπαιρνε κάποιος, τόσο περισσότερο μειωνόταν ο κίνδυνος. Η ποσότητα κυμαινόταν από ένα δισκίο την εβδομάδα, έως και 15 ή περισσότερα.

Πάντως, για να αποκομίσει κανείς το μέγιστο δυνατό όφελος έπρεπε να παίρνει ασπιρίνη τουλάχιστον 16 χρόνια. Και το όφελος εξανεμιζόταν εντός τεσσάρων ετών από την διακοπή χρήσης της.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η σχέση μεταξύ ασπιρίνης και μειωμένου κινδύνου καρκίνου ήταν ίδια μεταξύ ανδρών και γυναικών, ανεξαρτήτως φυλής, ιστορικού διαβήτη, οικογενειακού ιστορικού καρκίνου, σωματικού βάρους, καπνίσματος, τακτικής χρήσης άλλων παυσίπονων ή λήψης πολυβιταμινών.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Καρεμπέ: «Δύο στα δύο! Ολυμπιακός και Ρεάλ Μαδρίτης»

Ο Κριστιάν Καρεμπέ μίλησε για τους τελικούς Champions League και Conference, όπου μετέχουν η Ρεάλ Μαδρίτης και ο Ολυμπιακός, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024