Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πειραματική θεραπεία αποκαθιστά τις νευρικές βλάβες στην πολλαπλή σκλήρυνση

Πειραματική θεραπεία αποκαθιστά τις νευρικές βλάβες στην πολλαπλή σκλήρυνση

Ένα πειραματικό φάρμακο φαίνεται να αποκαθιστά τις νευρικές βλάβες που παρατηρούνται στους ασθενείς που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που αναμένεται να παρουσιαστούν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, στην Ουάσινγκτον.

Ένα πειραματικό φάρμακο φαίνεται να αποκαθιστά τις νευρικές βλάβες που παρατηρούνται στους ασθενείς που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που αναμένεται να παρουσιαστούν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, στην Ουάσινγκτον.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ή πολλαπλή σκλήρυνση), ως γνωστόν, προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα, καταστρέφοντας τη μυελίνη, την λιπώδη προστατευτική ουσία των νεύρων.

Επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ Ντιέγκο Κανταβιντ της εταιρείας βιοτεχνολογίας Biogen Idec, υποστηρίζει ότι είναι εφικτή η αποκατάσταση της μυελίνης στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Πρόκειται για στοιχεία από μελέτη Φάσης ΙΙ του σκευάσματος anti-LINGO-1. Ωστόσο, θα πρέπει να διενεργηθεί και η τρίτη φάση της έρευνας προκειμένου να υποβληθεί σχετικός φάκελος αξιολόγησης προς τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Στο δεύτερο σκέλος της έρευνας έλαβαν μέρος 82 άτομα με οξεία οπτική νευρίτιδα, μια φλεγμονή των ματιών, που καταστρέφει τις νευρικές ίνες και τελικά προκαλεί απώλεια της μυελίνης στο οπτικό νεύρο. Περίπου οι μισοί εκ των ατόμων που πάσχουν από οπτική νευρίτιδα, τελικά εκδηλώνουν σκλήρυνση κατά πλάκας.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι ασθενείς που έλαβαν το πειραματικό αντίσωμα anti-LINGO-1 είχαν μεγαλύτερη βελτίωση στη νευρική λειτουργικότητα, συγκριτικά με εκείνους που είχαν πάρει ανενεργό σκεύασμα.

Συγκεκριμένα, οι ασθενείς πήραν μεγάλες δόσεις στεροειδών πριν την χορήγηση με τυχαίο τρόπο του anti-LINGO-1 ή του εικονικού φαρμάκου. Κάθε τέσσερις εβδομάδες οι ασθενείς λάμβαναν μια δόση anti-LINGO-1, μέχρι τη συμπλήρωση των έξι δόσεων. Στη συνέχεια το σκεύασμα χορηγούνταν κάθε τέσσερις εβδομάδες, μέχρι τη συμπλήρωση έξι μηνών. Τελικά, μετά από οκτώ μήνες υποβλήθηκαν σε αξιολόγηση.

Οι επιστήμονες εξέτασαν την βελτίωση στο οπτικό νεύρο του οφθαλμού που είχε προσβληθεί από οπτική νευρίτιδα, συγκρίνοντας το με υγιές μάτι. Συγκεκριμένα, μέτρησαν την ταχύτητα των ηλεκτρικών παλμών στο νεύρο.

Τα άτομα που είχαν κάνει θεραπεία με anti-LINGO-1 είχαν σημαντική βελτίωση, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Επρόκειτο για 34% μεγαλύτερη νευρική αποκατάσταση σε έξι μήνες και 41% σε οκτώ μήνες.

Επιπλέον, περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς που πήραν anti-LINGO-1 εμφάνισαν επάνοδο στη φυσιολογική ή σχεδόν φυσιολογική λειτουργία, συγκριτικά με το 26% της ομάδας ελέγχου.

Αν και τα στοιχεία είναι προκαταρκτικά, η επιστημονική κοινότητα τα αντιμετωπίζει με ενθουσιασμό.

«Μέχρι πριν λίγα χρόνια, η ιδέα της αποκατάστασης της νευρικής βλάβης ήταν μια ουτοπία. Η εξεύρεση ενός τρόπου αποκατάστασης της μυελίνης μας δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για μια θεραπευτική τακτική που θα αποκαθιστά τις λειτουργίες που πλήττει στο σώμα η πολλαπλή σκλήρυνση, ανακόπτοντας έτσι την πρόοδο της», σχολιάζει ο Μπρους Μπέμπο, εκτελεστικός αντιπρόεδρος για την Έρευνα στην Εθνική Εταιρεία Πολλαπλής Σκλήρυνσης των ΗΠΑ.

Απώτερος στόχος των ερευνητών είναι κάποτε το anti-LINGO-1 να αποτελεί θεραπεία ρουτίνας για την αντιμετώπιση της πολλαπλής σκλήρυνσης. Στην κατεύθυνση αυτή, ήδη έχει ξεκινήσει δοκιμή του σκευάσματος σε ασθενείς με υποτροπιάζουσα/διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας, οι οποίοι παρουσιάζουν διαφόρων σταδίων αναπηρίες συνεπεία της νόσου.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024