Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μεγαλύτερος κίνδυνος στεφανιαίας νόσου για τα άτομα με χαμηλό ανάστημα

Μεγαλύτερος κίνδυνος στεφανιαίας νόσου για τα άτομα με χαμηλό ανάστημα

Το ανάστημα σχετίζεται άμεσα με τον κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου, σύμφωνα βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Το ανάστημα σχετίζεται άμεσα με τον κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου, σύμφωνα βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Λέστερ, με επικεφαλής τον καθηγητή Καρδιολογίας Σερ Νιλές Σαμανί, διαπίστωσε ότι η σχέση ανάμεσα στο χαμηλό ανάστημα και στον καρδιολογικό κίνδυνο είναι πρωτογενής και δεν οφείλεται σε δευτερογενείς παράγοντες, όπως η διατροφή ή οι κακές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες.

Σύμφωνα με την έρευνα, για κάθε περίπου 6,3 εκατοστά χαμηλότερου αναστήματος, ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου αυξάνεται κατά 13,5%. Έτσι, ένας άνθρωπος που είναι σχεδόν 20 εκατοστά πιο κοντός από κάποιον άλλον, κινδυνεύει περισσότερο κατά 40% να εκδηλώσει στεφανιαία νόσο.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και 60 χρόνια ότι υπάρχει αυτή η αντιστρόφως ανάλογη σχέση, δηλαδή ότι όσο μειώνεται το ύψος, τόσο αυξάνεται ο καρδιολογικός κίνδυνος. Ωστόσο, η νέα μελέτη επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό, βάσει γενετικών δεδομένων από σχεδόν 200.000 ανθρώπους, με ή χωρίς στεφανιαία νόσο.

Οι ερευνητές εξέτασαν 180 γονίδια που επηρεάζουν το ύψος και διαπίστωσαν ότι οι εν λόγω γενετικοί παράγοντες επηρεάζουν επίσης την εκδήλωση στεφανιαίας νόσου. Όσο περισσότερα γονίδια διαθέτει κανείς που προδιαθέτουν γενετικά σε μεγάλο ανάστημα, τόσο λιγότερο κινδυνεύει από στεφανιαία νόσο.

Οι επιστήμονες, δεν είναι σίγουροι ακόμα για ποιό λόγο οι ίδιες βιολογικές διαδικασίες επηρεάζουν ταυτόχρονα το ύψος και τον καρδιολογικό κίνδυνο. Σύμφωνα με στον Δρ Σαμανί, «αυτό δείχνει ότι, πέρα από γνωστούς παράγοντες κινδύνου για την καρδιά όπως το κάπνισμα, οι αιτίες της στεφανιαίας νόσου είναι ιδιαίτερα πολύπλοκες. Φαίνεται πως παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες, τους οποίους δεν έχουν ακόμη κατανοήσει καλά οι επιστήμονες».

Η στεφανιαία νόσος είναι η κυριότερη αιτία πρόωρου θανάτου παγκοσμίως. Σχεδόν ένας στους έξι άνδρες και μία στις δέκα γυναίκες πεθαίνουν εξαιτίας της.

Η πάθηση προκαλείται όταν οι αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά, υφίστανται στένωση λόγω της σταδιακής εναπόθεσης λιπωδών ουσιών στο εσωτερικό τους, με συνέπεια τον σχηματισμό πλάκας. Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδια θρόμβωση και έμφραγμα, πιθανώς θανατηφόρο.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024