Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αναποτελεσματική η παρακεταμόλη κατά του πόνου της μέσης και της αρθρίτιδας

Αναποτελεσματική η παρακεταμόλη κατά του πόνου της μέσης και της αρθρίτιδας

Η παρακεταμόλη είναι αναποτελεσματική στην ανακούφιση του πόνου της μέσης και της οστεοαρθρίτιδας, σύμφωνα με ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.

Η παρακεταμόλη είναι αναποτελεσματική στην ανακούφιση του πόνου της μέσης και της οστεοαρθρίτιδας, σύμφωνα με ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.

Η παρακεταμόλη είναι μια αναλγητική και αντιπυρετική ουσία που περιέχεται σε πολλά φάρμακα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, με επικεφαλής τον Δρ Γκουστάβο Μασάδο, αξιολόγησαν στοιχεία 13 κλινικών δοκιμών, οι οποίες αφορούσαν συνολικά πάνω από 5.000 ανθρώπους.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, η συγκεκριμένη δραστική ουσία δεν βελτιώνει την ποιότητα ζωής, ούτε μειώνει τα προβλήματα κινητικότητας στους πάσχοντες από οσφυαλγία και οστεοαρθρίτιδα.

Αντίθετα, προειδοποιούν ότι η μακρόχρονη λήψη παρακεταμόλης επιβαρύνει το ήπαρ και αυξάνει την πιθανότητα προβλημάτων. Σημειώνουν πάντως ότι οι ασθενείς πρέπει να συμβουλεύονται τον θεράποντα ιατρό τους.

«Η παρακεταμόλη είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο μη συνταγογραφούμενο φάρμακο για τις μυοσκελετικές παθήσεις. Συνεπώς, είναι κρίσιμο να αναθεωρήσουμε τις υπάρχουσες θεραπευτικές συστάσεις υπό το φως των νέων δεδομένων. Η έρευνά μας δείχνει επίσης ότι, η παρακεταμόλη για τους πόνους της μέσης και της οστεοαρθρίτιδας σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο τοξικότητας του ήπατος», σχολιάζει ο Δρ Μασάδο.

Οι ασθενείς έχουν σχεδόν τετραπλάσια πιθανότητα να παρουσιάσουν μη φυσιολογικούς δείκτες στα τεστ λειτουργίας του ήπατος, σε σχέση με όσους παίρνουν εικονικά φάρμακα (πλασέμπο) αντί για παρακεταμόλη.

«Υπάρχουν άλλα φάρμακα, όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και τα οποιοειδή, που μπορεί να παρέχουν καλύτερη ανακούφιση από τον πόνο, όμως σχετίζονται με μια σειρά άλλων παρενεργειών», συμπληρώνρι ο καθηγητής Ρότζερ Ναγκς της Βασιλικής Φαρμακευτικής Εταιρείας της Μ. Βρετανίας.

Εκτός από τα φάρμακα, η σωματική άσκηση και η φυσιοθεραπεία βοηθούν επίσης στην καταπολέμηση των μυοσκελετικών πόνων.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024