Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κίνδυνος θρόμβωσης για τις γυναίκες που κάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης

Κίνδυνος θρόμβωσης για τις γυναίκες που κάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης

Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε από του στόματος θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (ΘΟΥ) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης και πιθανόν εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μελέτη της Cochrane Review.

Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε από του στόματος θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (ΘΟΥ) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης και πιθανόν εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μελέτη της Cochrane Review.

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης χορηγείται για την αντιμετώπιση των εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων, ενώ παρέχει προστασία και έναντι της καρδιακής νόσου.

Τα τελευταία χρόνια, η επιστημονική κοινότητα έχει θέσει στο στόχαστρό της το εν λόγω θεραπευτικό σχήμα, καθώς έχει κατηγορεί για πρόκληση καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών καθώς και για θρόμβους αίματος.

Ερευνητές της διεθνούς επιστημονικής κοινοπραξίας Cochrane μελέτησαν τα ιατρικά αρχεία 40.000 γυναικών που είχαν υποβληθεί σε από του στόματος θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι, η αγωγή μείωνε τον κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου, αύξανε τον κίνδυνο εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης, καθώς και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι επιπτώσεις της ΘΟΥ ποίκιλαν ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας και πότε είχε μπει στην εμμηνόπαυση, και για πόσο χρόνο είχε ακολουθήσει την ορμονική αγωγή.

Για παράδειγμα, η καρδιοπροστασία παρατηρήθηκε μόνο στις νεότερες γυναίκες, εκείνες δηλαδή είχαν ξεκινήσει τη λήψη της ΘΟΥ πριν από τα 60, ή σε γυναίκες που είχαν πάρει θεραπεία αμέσως μετά την έναρξη της εμμηνόπαυσης.

Ως προς τους κινδύνους, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι για κάθε 1.000 γυναίκες κάτω των 60 ετών που ξεκινούν ΘΟΥ και την ακολουθούν για επτά χρόνο, εντοπίζονται πέντε επιπλέον περιπτώσεις θρόμβωσης και τέσσερα επιπλέον εγκεφαλικά επεισόδια, συγκριτικά με 1.000 γυναίκες όμοιου προφίλ που δεν υποβάλλονται σε ορμονική θεραπεία.

Επίσης, οι επιστήμονες αναμένουν έξι λιγότερους θανάτους και οκτώ λιγότερες περιπτώσεις καρδιακής νόσου στην ομάδα των γυναικών που υποβάλλονται σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Δρ Χένρι Μπροαντμαν τα ευρήματα της μελέτης χρειάζονται προσεκτική αξιολόγηση.

«Πρόκειται για ένα περίπλοκο ζήτημα υγεία, καθώς η ίδια θεραπεία έχει οφέλη αλλά και αρνητικές συνέπειες», υπογραμμίζει.

Πάντως, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου και θρόμβωσης αναφέρεται ξεκάθαρα στο φύλλο οδηγιών χρήσης των θεραπειών ορμονικής υποκατάστασης. Και οι ειδικοί συμβουλεύουν τις γυναίκες που υποβάλλονται σε ΘΟΥ να κάνουν τακτικά τσεκ-απ, και να επανεξετάζουν με τον θεράποντα ιατρό τους ετησίως την αναγκαιότητα της θεραπείας.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024