Τρίτη 14 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η καθιστική ζωή συντελεί στην εκδήλωση καρδιαγγειακής νόσου

Η καθιστική ζωή συντελεί στην εκδήλωση καρδιαγγειακής νόσου

Κάθε επιπλέον ώρα καθιστικής ζωής αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακού προβλήματος, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.

Κάθε επιπλέον ώρα καθιστικής ζωής αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακού προβλήματος, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.

Επιστημονική ομάδα του Ιατρικού Κολεγίου του Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Καρδιολογίας Τζάκελιν Κουλκίνσκι, διαπίστωσε ότι κάθε επιπλέον ώρα καθιστικής συμπεριφοράς αυξάνει κατά 14% η εναπόθεση ασβεστίου στις αρτηρίες, άρα αυξάνεται ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου και εμφράγματος.

Η στεφανιαία νόσος είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρδιοπάθειας και η κυριότερη αιτία θανάτου.

Οι ερευνητές μελέτησαν 2.031 ενήλικους, κατά μέσο όρο 50 ετών, οι οποίοι κάθονταν στο γραφείο και στο σπίτι από δύο έως 12 ώρες τη μέρα (κατά μέσο όρο γύρω στις πεντέμισι ώρες). Ο καρδιαγγειακός έλεγχος πιστοποίησε την ασβεστοποίηση των αρτηριών.

Ως γνωστόν, το ασβέστιο που εναποτίθεται στο εσωτερικό των αρτηριών συμβάλλει στην δημιουργία πλακών. Οι πλάκες δημιουργούν στένωση των αρτηριών με αποτέλεσμα η καρδιά να δυσκολεύεται να λειτουργήσει σωστά. Η ρήξη της πλάκας μπορεί να προκαλέσει θρόμβωση και άρα πιθανόν θανατηφόρο καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Η Δρ Κουλκίνσκι προτείνει, «τη μείωση του χρόνου που κάθεται κανείς, έστω και κατά μία ή δύο ώρες τη ημέρα, καθώς μπορεί να έχει σημαντική θετική επίπτωση στην μελλοντική καρδιαγγειακή υγεία του».

Υπογραμμίζει ωστόσο ότι τα οφέλη της γυμναστικής μπορούν γρήγορα να εξανεμισθούν εξαιτίας του πολύωρου καθισιού, άρα ο καθένας πρέπει να κάνει έστω μισή ώρα σωματική άσκηση μέσα στην ημέρα.

«Το μήνυμα είναι, πως είναι πραγματικά σημαντικό να προσπαθεί κανείς να κινείται όσο γίνεται περισσότερο στην καθημερινή ζωή του, για παράδειγμα να πηγαίνει βόλτα μετά το φαγητό, να περπατά ενώ μιλά στο τηλέφωνο, να προτιμά τις σκάλες αντί τους ανελκυστήρες κ.λπ.. Και αν έχει κανείς μια καθιστική δουλειά, δεν πρέπει όταν να γυρνάει στο σπίτι του το βράδυ, να κάθεται μπροστά από την τηλεόραση επί ώρες», υπογραμμίζει η ερευνήτρια.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει την καθιστική συμπεριφορά με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, καρκίνου και πρόωρου θανάτου.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Νέα σύσκεψη για τον τελικό του Conference - Πώς θα μετακινηθούν οι οπαδοί του Ολυμπιακού

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι οπαδοί του Ολυμπιακού υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου 15.000 ενώ οι Ιταλοί δεν θα ξεπεράσουν τις 4.000

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 14 Μαϊου 2024