Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Η χρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο στένωσης των καρωτίδων και συνεπώς αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology.

Η χρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο στένωσης των καρωτίδων και συνεπώς αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology.

Η μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση, κινδυνεύουν περισσότερο με στένωση των αρτηριών στην περιοχή του λαιμού, που τροφοδορούν με αίμα και οξυγόνο τον εγκέφαλο.

Η στένωση των καρωτίδων προκαλείται από την εναπόθεση λιπιδίων στις αρτηρίες και ευθύνεται για πάνω από τα μισά εγκεφαλικά επεισόδια. Προηγούμενες μελέτες είχαν συσχετίσει τη ρύπανση της ατμόσφαιρας με καρδιαγγειακά προβλήματα, όμως είχαν εστιάσει το πρόβλημα στην καρδιά και στις αρτηρίες της. Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που αναδεικνύει τις καρδιαγγειακές συνέπειες της ρύπανσης για τον λαιμό και το κεφάλι.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον Δρ Τζόναθαν Νιούμαν, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 300.000 ανθρώπους, που είχαν υποβληθεί σε καρδιαγγειακές εξετάσεις. Συσχέτισαν το επίπεδο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή κατοικίας κάθε συμμετέχοντα, με την κατάσταση των καρωτίδων του.

Η μελέτη εστιάστηκε στη μικροσωματιδιακή ρύπανση, δηλαδή σωματίδια μικρότερα από δύο μικρόμετρα σε διάμετρο. Η ρύπανση αυτή του αέρα είναι η πιο συνηθισμένη στις πόλεις και προέρχεται κυρίως από εξατμίσεις αυτοκινήτων και άλλες καύσεις.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι, όσοι άνθρωποι ζούσαν σε περιοχές με την μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση, είχαν 24% μεγαλύτερο κίνδυνο, κατά μέσο όρο, να εμφανίσουν στένωση αρτηριών, σε σχέση με όσους ζούσαν σε περιοχές με την μικρότερη ρύπανση.

«Η μελέτη μας έρχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα στοιχεία που δείχνουν ότι η ρύπανση του αέρα συνιστά σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Δείχνει ότι ο κίνδυνος για έναν άνθρωπο δεν σχετίζεται μόνο με τα γονίδιά του και τον τρόπο ζωής του, αλλά επίσης εξαρτάται σε ένα βαθμό από τον κόσμο όπου ζούμε και τον αέρα που αναπνέουμε», σχολιάζει ο Δρ Νιούμαν.

Ο ερευνητής επισημαίνει μάλιστα ότι, ιδίως για τους ανθρώπους που είναι πολύ νέοι, πολύ ηλικιωμένοι ή που έχουν άλλα προβλήματα υγείας, η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με περίπου οκτώ εκατομμύρια πρόωρους θανάτους από αναπνευστικές και άλλες παθήσεις κάθε χρόνο, παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η κατάσταση είναι χειρότερη στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου χρησιμοποιούνται ακόμα εστίες φωτιάς για θέρμανση και μαγείρεμα.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024