Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιτυχημένη τοποθέτηση βηματοδότη χωρίς ηλεκτρόδια σε 4 Έλληνες ασθενείς

Επιτυχημένη τοποθέτηση βηματοδότη χωρίς ηλεκτρόδια σε 4 Έλληνες ασθενείς

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου στην Κρήτη είναι μεταξύ των δέκα νοσηλευτικών ιδρυμάτων, πανευρωπαϊκά, που ήδη εφαρμόζει το ενδοκαρδιακό βηματοδότη χωρίς ηλεκτρόδια σε ασθενείς. Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του θα παρουσιαστούν στο συνέδριο Vessels & Stroke 2015, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα (6-8 Μαρτίου).

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου στην Κρήτη είναι μεταξύ των δέκα νοσηλευτικών ιδρυμάτων, πανευρωπαϊκά, που ήδη εφαρμόζει το ενδοκαρδιακό βηματοδότη χωρίς ηλεκτρόδια σε ασθενείς. Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του θα παρουσιαστούν στο συνέδριο Vessels & Stroke 2015, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα (6-8 Μαρτίου).

«Όπως φανερώνει η ονομασία του, πρόκειται για μία νέα γενιά βηματοδοτών, η οποία δεν φέρει ηλεκτρόδια και είναι εξαιρετικά μικροί σε μέγεθος μόλις 1,5 εκατοστά. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η ανάπτυξή τους βασίστηκε σε μία ιδέα που είχε η κλινική μας πριν από 25 χρόνια», σημειώνει ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου
και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, Πάνος Βάρδας.

Η χρήση του νέου βηματοδότη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου ξεκίνησε το Δεκέμβριο 2014 και μέχρι σήμερα έχει τοποθετηθεί σε τέσσερις ασθενείς με απόλυτη επιτυχία. Ο νέος βηματοδότης έχει αναπτυχθεί από την αμερικανική εταιρεία Medtronic, η οποία έχει εντάξει την Κρήτη στο παγκόσμιο πρόγραμμα ανάπτυξης της.

Ο νέος τύπος βηματοδότη θα παρουσιαστεί εκτενώς μαζί με άλλες καινοτομίες στο χώρο της Καρδιολογίας στο ετήσιο, διεθνές συνέδριο Vessels & Stroke 2015, κατά τη διάρκεια του οποίου θα τεθούν επί τάπητος οι εξελίξεις σε δύο τομείες της ιατρικής τεχνολογίας:

Υποδορίως εμφυτεύσιμοι απινιδωτές (S-ICD). Αποτελούν την τελευταία λέξη της ιατρικής τεχνολογίας και όπως και οι συμβατικοί απινιδωτές αφορούν τη θεραπεία των ασθενών που βρίσκονται σε κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου. Το βασικό τους πλεονέκτημα ότι σε αντίθεση με τους συμβατικούς, παραμένουν άθικτα τα αγγεία της καρδιάς και του αίματος.

«Πιστεύω ότι μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες η ιατρική τεχνολογία θα είναι σε θέση να προσφέρει μία μικρή συσκευή, η οποία θα μπορεί να εμφυτεύεται εύκολα υποδόρια και να μας προστατεύει από το μεγάλο εχθρό της ανθρωπότητας, τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο», εξηγεί ο κ. Βάρδας.

Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι ο φυσικός θάνατος που αναφέρεται στην απότομη διακοπή των ζωτικών σημείων που οδηγεί σε μη αναστρέψιμο θάνατο, λόγω απώλειας της καρδιακής παροχής, οφειλόμενης σε κοιλιακή ασυστολία, κοιλιακή ταχυκαρδία ή κοιλιακή μαρμαρυγή. Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι η πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ με 500.000 θύματα ετησίως στην κάθε περιοχή.

Νέες μέθοδοι στη βαλβιδοπάθεια. Η στένωση της αορτικής βαλβίδας αποτελεί σήμερα την πιο συχνή βαλβιδοπάθεια σε ηλικίες άνω των 70 ετών. Σήμερα, υπάρχουν διεθνώς δύο τεχνικές:

α) η Διαδερμική Αντικατάσταση Αορτικής βαλβίδας (TAVR), μία εναλλακτική μέθοδος, που σχεδιάστηκε για να προσφέρει μία λιγότερο επεμβατική (αντίστοιχη της στεφανιογραφίας και αγγειοπλαστικής) αντιμετώπιση στο πρόβλημα της σοβαρής αορτικής στένωσης,

β) η Διαδερμικήεπιδιόρθωση Ανεπάρκειας Μιτροειδούς βαλβίδας (MitraClip), μια επέμβαση που χαρακτηρίζεται από χαμηλή περιεγχειρητική θνητότητα και νοσηρότητα, μικρή διάρκεια νοσηλείας, σημαντική μείωση του βαθμού της ανεπάρκειας και σημαντική βελτίωση της λειτουργικής κατάστασης. Έχει επίσης αποδείξει όφελος ως προς τη μείωση των επαναεισαγωγών και παρέχει αθροιστικό όφελος στις θεραπείες καρδιακού επανασυγχρονισμού.

Όσον αφορά στα νέα φάρμακα για τις καρδιοπάθειες, το ενδιαφέρον στρέφεται στην ουσία LCZ696, η οποία δείχνει να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας.

Τέλος, στο συνέδριο θα συζητηθούν τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης Paradigm, η οποία παρουσιάστηκε πέρσι και είχε τόσο εντυπωσιακά ευρήματα, ώστε διακόπηκε πρόωρα. Στο συνέδριο θα βρεθούν στο επίκεντρο και επίκαιρα θέματα Οικονομικών και Πολιτικής Υγείας, όπου έχουν κληθεί να συμμετέχουν έγκυροι ξένοι και Έλληνες επιστήμονες. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν αναλυτικά και θα συζητηθούν οι νέες Κατευθυντήριες Οδηγίες, που έχει εκδώσει η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία για θέματα όπως Πνευμονική Εμβολή και Υπερτροφική Μυοκαρδιοπάθεια.

health.in.gr

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024