Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο καφές ίσως μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης σκλήρυνσης κατά πλάκας

Ο καφές ίσως μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης σκλήρυνσης κατά πλάκας

Τα άτομα που πίνουν αρκετά φλιτζάνια καφέ, καθημερινά, φαίνεται να έχουν μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης πολλαπλής σκλήρυνσης, σύμφωνα με προκαταρκτικά επιστημονικά στοιχεία που πρόκειται να παρουσιαστούν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Νευρολογίας τον Απρίλιο.

Τα άτομα που πίνουν αρκετά φλιτζάνια καφέ, καθημερινά, φαίνεται να έχουν μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης πολλαπλής σκλήρυνσης, σύμφωνα με προκαταρκτικά επιστημονικά στοιχεία που πρόκειται να παρουσιαστούν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Νευρολογίας τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με διεθνή στοιχεία, τουλάχιστον 2,3 εκατομμύρια άτομα πάσχουν παγκοσμίως, από τη νόσο, κυρίως γυναίκες, ηλικίας 20-50 ετών.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς της Βαλτιμόρης μελέτησαν στοιχε3ία που αφορούσαν 5.600 ενηλίκους από την Σουηδία και τις ΗΠΑ και διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν τέσσερα με έξι φλιτζάνια καφέ την ημέρα, είχαν κατά ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης σκλήρυνσης κατά πλάκας, συγκριτικά με όσους δεν έπιναν καφέ.

Σπεύδουν πάντως να επισημάνουν ότι, η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι ο καφές μπορεί να καταπολεμήσει τη νόσο. Και όπως σημειώνει η Δρ Έλλεν Μόουρι, επίκουρη καθηγήτρια Νευρολογίας στο αμερικανικό πανεπιστήμιο «ενδεχομένως κάποια άλλη παράμετρος στα άτομα που πίνουν καφέ, όπως η διατροφή ή ο τρόπος ζωής, να μπορεί να εξηγήσει την παρατηρούμενη προστασία».

Υπογραμμίζει επίσης ότι, η καφεΐνη μπορεί μεν να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό, αλλά έχει επίσης και νευρο-προστατευτικές ιδιότητες. Ήδη η αυξημένη κατανάλωση καφέ έχει σχετιστεί με μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ. Σε πειράματα έχει αποδειχθεί ότι, η καφεΐνη μπορεί να προστατεύσει τα ποντίκια από την εκδήλωση πάθησης παρόμοιας με την πολλαπλή σκλήρυνση, μπλοκάρωντας την φλεγμονώδη διαδικασία που καταστρέφει τα νεύρα του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης.

Η Δρ Μόουρι και οι συνεργάτες της μελέτησαν δύο ξεχωριστές ομάδες ασθενών: στην σουηδική περιλαμβάνονταν περισσότερα από 1.600 ενήλικα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση και περίπου 2.800 χωρίς τη νόσο και στην αμερικανική, 584 ασθενείς και 581 άτομα ελεύθερα σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Στην αμερικανική ομάδα, τα άτομα που έπιναν τακτικά τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν κατά ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου, έναντι όσων απέφευγαν τον καφέ. Στην σουηδική ομάδα, τα άτομα που έπιναν έξι και περισσότερα φλιτζάνια καφέ, καθημερινά, είχαν κατά ένα τρίτο μικρότερο κίνδυνο.

Να σημειωθεί ότι, ένα τυπικό σουηδικό φλιτζάνι καφέ ήταν μικρότερο από το αμερικάνικο. Επίσης, στο σουηδικό σκέλος τα στοιχεία ήταν μεγαλύτερου εύρους, καθώς οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση καφέ για πέντε έως δέκα χρόνια είχαν όμοιο προστατευτικό όφελος έναντι της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024