Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υποσχέσεις για θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων

Υποσχέσεις για θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων

Τον τρόπο να αναχαιτίσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ, στα πρώιμα στάδια της, υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν βρετανοί ερευνητές και σκοπεύουν να αναπτύξουν ένα φάρμακο που θα προλαμβάνει την άνοια.

Τον τρόπο να αναχαιτίσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ, στα πρώιμα στάδια της, υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν βρετανοί ερευνητές και σκοπεύουν να αναπτύξουν ένα φάρμακο που θα προλαμβάνει την άνοια.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Nature Structural and Molecular Biology, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ συνεργάστηκαν με ειδικούς από τη Σουηδία και την Εσθονία και ανακάλυψαν ότι ένα φυσικό μόριο του οργανισμού μπορεί να επιβραδύνει τον σχηματισμό των χαρακτηριστικών πλακών β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.

Οι πλάκες αυτές σχετίζονται άμεσα με την εξασθένηση της μνήμης και άλλα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ.

Μια θεραπεία που θα μπορούσε να ληφθεί προκαταβολικά στη μέση ηλικία για την αναχαίτιση της άνοιας θα αποτελούσε μια πραγματική καινοτομία, δεδομένης της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ τα τελευταία χρόνια.

Όπως εξηγεί ο Δρ Σάμιουελ Κοεν «για πρώτη φορά ανακαλύπτουμε ένα συγκεκριμένο μόριο που μπορεί να επιβραδύνει τον σχηματισμό των πλακών στον εγκέφαλο. Οι αμυλοειδείς πλάκες σχηματίζονται όταν τα ινίδια, μικρά τοξικά πρωτεΐνικά νήματα, τυλίγονται γύρω από τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και σχηματίζουν μάζες, οι οποίες παρεμποδίζουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες».

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μόρια της οικογένειας πρωτεϊνών Brichos, που ενυπάρχουν φυσικά στους ανθρώπινους πνεύμονες, μπορούν να επιβραδύνουν την διαδικασία σχηματισμού των πλακών.

Τα πειράματα που έκαναν σε ποντίκια έδειξαν ότι τα μόρια κολλάνε πάνω στα ινίδια και τα εμποδίζουν να σχηματίσουν περισσότερες πλάκες, αναστέλλοντας έτσι την εξάπλωσή τους στον εγκέφαλο.

«Η διαπίστωση αυτή ανοίγει τελείως νέους δρόμους στην έρευνα για την άνοια. Τα ίδια τα μόρια δεν είναι κατάλληλα για χρήση σε μορφή χαπιού, αφού δεν μπορούν να επιβιώσουν της διαδικασίας της πέψης. Αλλά, παρόμοιες πρωτεΐνες ίσως είναι πιο κατάλληλες για φαρμακευτική χρήση», εξηγεί ο Δρ Κοεν.

Αν τελικά βρεθεί ένα κατάλληλο μόριο για ανθρώπινη χρήση, οι ηλικιωμένοι θα μπορούν να παίρνουν το σκεύασμα πολύ πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων της άνοιας ώστε να προλαμβάνεται η εκδήλωσή της.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024