Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου για τους μεσήλικες που πίνουν πολύ

Κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου για τους μεσήλικες που πίνουν πολύ

Οι μεσήλικες που πίνουν πάνω από δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Stroke.

Οι μεσήλικες που πίνουν πάνω από δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Stroke.

Ερευνητές από την Τσεχία, την Σουηδία και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής την Πάβλα Καντλέσοβα του Διεθνούς Κέντρου Κλινικής Έρευνας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αγία Άννα» στην Τσεχία, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 11.644 μεσήλικες διδύμους από την Σουηδία.

Οι επιστήμονες συσχέτισαν τις επιπτώσεις της υψηλής κατανάλωσης (άνω των δύο ποτών την ημέρα) και της ελαφριάς κατανάλωσης (το πολύ μισό ποτό τη μέρα).

Από την επεξεργασία των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι, όσοι έπιναν πάνω από δύο ποτά την ημέρα είχαν, κατά μέσο όρο, 34% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με όσους έπιναν λίγο. Όσοι έπιναν πολύ μετά τα 50, ήταν πιθανότερο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο πέντε χρόνια νωρίτερα, άσχετα από γενετικούς και άλλους παράγοντες κινδύνου.

Μάλιστα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι μέχρι την ηλικία των 75 ετών, το αλκοόλ ήταν ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ μετά τα 75 η υπέρταση και ο διαβήτης έπαιζαν σημαντικότερο ρόλο.

Και άλλες μελέτες στο παρελθόν έχουν συσχετίσει το αλκοόλ με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά η παρούσα έρευνα είναι η πρώτη που επισημαίνει τις διαφορές ανάλογα με την ηλικία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, επειδή η μελέτη έγινε σε δείγμα διδύμων οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμα και μεταξύ των ομοζυγωτικών (που μοιράζονται κοινό DNA), το μέλος του ζεύγους που πίνει περισσότερο αλκοόλ κινδυνεύει περισσότερο να υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτό αποτελεί σαφή ένδειξη ότι, το αλκοόλ αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου άσχετα με το γενετικό υπόβαθρο ενός ανθρώπου.

Οι ειδικοί συστήνουν στους μεσήλικες άνδρες να μην πίνουν πάνω από δύο ποτήρια αλκοόλ την ημέρα και στις γυναίκες όχι πάνω από ένα. Εκτός από εγκεφαλικό επεισόδιο, η συχνή κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια, καρδιακές αρρυθμίες και άλλες χρόνιες παθήσεις.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024