Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η μακροχρόνια υπερλιπιδαιμία εγκυμονεί κινδύνους για την καρδιαγγειακή υγεία

Η μακροχρόνια υπερλιπιδαιμία εγκυμονεί κινδύνους για την καρδιαγγειακή υγεία

Μακροχρόνιες επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία έχουν τα αυξημένα επίπεδα της χοληστερόλης, ειδικά μετά την ηλικία των 35 ετών, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Circulation.

Μακροχρόνιες επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία έχουν τα αυξημένα επίπεδα της χοληστερόλης, ειδικά μετά την ηλικία των 35 ετών, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Circulation.

Το πρόβλημα αφορά όσους έχουν LDL («κακή») χοληστερόλη πάνω από 130, καθώς και ολική χοληστερόλη (μείον την HDL) πάνω από 160.

Η επιστημονική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ντιουκ, με επικεφαλής την Δρ Αν-Μαρί Ναβάρ-Μπογκάν, προειδοποιεί μάλιστα ότι για κάθε δεκαετία υπερλιπιδαιμίας, ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου αυξάνει κατά 40%.

Οι ερυενητές μελέτησαν επί 20 χρόνια 1.478 άτομα, κατά μέσο όρο 55 ετών. Οι συμμετέσχοντες υποβάλλονταν σε τακτικό έλεγχο μέτρησης της χοληστερόλης.

Όσοι είχαν υψηλή χοληστερόλη επί 11 – 20 χρόνια, είχαν κατά μέσο όρο 16,5% αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, ενώ όσοι είχαν υψηλή χοληστερόλη επί ένα έως δέκα χρόνια, είχαν μικρότερο κίνδυνο (8,1%). Όσοι δεν είχαν ποτέ υψηλή χοληστερόλη, κινδύνευαν κατά 4,4%.

Τα συμπεράσματα της μελέτης ενισχύουν την επιστημονική θεωρία της έγκαιρης και επιθετικής θεραπείας με στατίνες για τα άτομα που παρουσιάζουν υπερλιπιδαιμία. Οι επιστήμονες τονίζουν πάντως ότι, επειδή δεν υπάρχουν στοιχεία για τη μακροχρόνια αγωγή με στατίνες θα πρέπει να μελετηθούν σε βάθος τα οφέλη και οι πιθανές παρενέργειες.

«Δεν χρειάζεται να ξεκινήσει τις στατίνες κάθε 35χρονος με ελαφρώς έως μέτρια αυξημένη χοληστερόλη, αλλά οι νεαροί ενήλικες θα πρέπει να έχουν επίγνωση για τον μελλοντικό κίνδυνο που διατρέχει η καρδιά τους», εξηγεί η Δρ Ναβάρ-Μπογκάν.

«Οι πλάκες στις αρτηρίες που σπάνε και προκαλούν εμφράγματα, κάνουν χρόνια για να αναπτυχθούν. Αυτό που συμβαίνει στα αιμοφόρα αγγεία -και ιδίως τα επίπεδα της χοληστερόλης- κατά την τρίτη και τέταρτη δεκαετίας της ζωής, επηρεάζει την υγεία της καρδιάς μετά τα 50, τα 60 ή τα 70», προσθέτει.

«Οι συνέπειες φαίνεται να είναι πιο μεγάλες μεταξύ των ενηλίκων που είναι υγιείς κατά τα άλλα. Έτσι, ακόμη κι αν κανείς ελέγχει κάθε τι στη ζωή του -δεν καπνίζει, δεν έχει υψηλή αρτηριακή πίεση, έχει φυσιολογικό βάρος- αν έχει υψηλή χοληστερόλη για πολλά χρόνια, πάλι μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα σε βάθος χρόνου», καταλήγει.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024