Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φάρμακο για το ουροποιητικό σύστημα βοηθά στην απώλεια βάρους

Φάρμακο για το ουροποιητικό σύστημα βοηθά στην απώλεια βάρους

Φαρμακευτικό σκεύασμα που χορηγείται για την αντιμετώπιση του συνδρόμου της Υπερλειτουργικής ουροδόχου κύστης μπορεί επίσης να ενισχύσει την καύση των θερμίδων στο σώμα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

Φαρμακευτικό σκεύασμα που χορηγείται για την αντιμετώπιση του συνδρόμου της
Υπερλειτουργικής ουροδόχου κύστης μπορεί επίσης να ενισχύσει την καύση των θερμίδων στο σώμα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

Ο μηχανισμός δράσης του φαρμάκου στοχεύει το καφέ λίπος του οργανισμού, το οποίο εν αντιθέσει με το λευκό (που συντελεί στην αποθήκευση των θερμίδων), καίει τις θερμίδες. Το καφέ λίπος θεωρείται ευεργετικό ειδικά για τα βρέφη καθώς συμβάλλει στην διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Μάλιστα, το 2009 μελέτη απέδειξε ότι το καφέ λίπος δεν είναι προνόμιο των βρεφών, αλλά υπάρχει σε λειτουργική εκδοχή και στους ενήλικες.

Έκτοτε οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αν καταφέρουν να λύσουν το μυστήριο της μεταβολικής δραστηριότητας του καφέ λίπους θα έχουν ένα ακόμη όπλο στη μάχη κατά της παχυσαρκίας. Πρόσφατη μελέτη εξάλλου έδειξε ότι, η έκθεση του οργανισμού στο κρύο ενεργοποιεί το καφέ λίπος, προκαλώντας απώλεια βάρους.

Τώρα, ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη, Πεπτικών και Νεφρικών Παθήσεων, με επικεφαλής τον Δρ Ααρών Σάιπες, αποδεικνύουν ότι μια υπάρχουσα φαρμακευτική ουσία μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

«Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Αλλά θα πρέπει να διευκρινίσουμε αρκετά ζητήματα. Δεν γνωρίζουμε αν το φάρμακο είναι αποτελεσματικό όταν λαμβάνεται σε μακροχρόνια βάση. Είτε πρόκειται για δόση των 50 mg καθημερινά που παίρνουν τα άτομα με υπερδραστήρια ουροδόχο, είτε στα 200 mg που δοκιμάσαμε στο πλαίσιο της μελέτης. Και εφόσον όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες, δεν είναι ηθικό να προτείνουμε τη χρήση του συγκεκριμένου ως αδυνατιστικό μέσο, αν δεν έχουμε επαρκή στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του», σημειώνει ο ερευνητής.

Η δραστική ουσία mirabegron δρα ενεργοποιώντας τους β-3 αδρενεργικούς υποδοχείς. Τόσο τα καφέ όσο και τα λευκά λιποκύτταρα, όπως και ο ιστός της ουροδόχου κύστης, έχουν τους ίδιους υποδοχείς.

Εδώ και 20 χρόνια ερευνητές ανά τον κόσμο προσπαθούν να αναπτύξουν ένα φάρμακο που να ενεργοποιεί αυτούς τους υποδοχείς. Διότι πιστεύουν ότι οι β-αδρενεργικοί υποδοχείς θα μπορούν να κάψουν το λευκό λίπος. Αλλά μέχρι σήμερα, τα σκευάσματα που δοκιμάστηκαν είχαν καρδιαγγειακές παρενέργειες, ενώ στις κλινικές δοκιμές απεδείχθησαν αναποτελεσματικά.

Ο Δρ Σάιπες δοκίμασε το mirabegron σε 15 υγιείς άνδρες. Οι 12 με ανιχνεύσιμες ποσότητες καφέ λίπους υποβλήθηκαν σε απεικονίσεις για να καταγραφεί η δραστηριότητα του. Στον πρώτο έλεγχο, οι εθελοντές είχαν πάρει εικονικό σκεύασμα και στον δεύτερο, είχαν πάρει 200 mg mirabegron.
Από τις απεικονίσεις προέκυψε ότι, το καφέ λίπος «τραβούσε» περισσότερη γλυκόζη όταν είχε χορηγηθεί το mirabegron.

Με άλλα λόγια, η δραστική ουσία προήγαγε τα λιποκύτταρα να χρησιμοποιήσουν περισσότερη ενέργεια (γλυκόζη). Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες έκαιγαν 203 περισσότερες θερμίδες ανά ημέρα με το mirabegron, συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο. Αυτό μεταφραζόταν σε 5 κιλά απώλεια, σε 12 μήνες.

Πάντως, το mirabegron είχε παρενέργειες, αφού ο καρδιακός παλμός αυξήθηκε κατά 14 παλμούς ανά λεπτό και η συστολική πίεση αυξήθηκε κατά 11 mm Hg.

Τώρα, οι ερευνητές θα επιχειρήσουν να μελετήσουν περαιτέρω τον τρόπο ενεργοποίησης του καφέ λίπους ώστε να προκύψουν και άλλα οφέλη, πέραν του αδυνατίσματος. Για παράδειγμα, η αντιμετώπιση της λιπώδους ηπατοπάθειας.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024