Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καινοτόμο βιοϋλικό υπόσχεται οριστική θεραπεία των ευαίσθητων δοντιών

Καινοτόμο βιοϋλικό υπόσχεται οριστική θεραπεία των ευαίσθητων δοντιών

Μια οδοντόπαστα που μιμείται και ενδεχομένως να συμβάλλει στην αποκατάσταση του οδοντικού σμάλτου, υπόσχεται οριστική ανακούφιση στα ευαίσθητα δόντια.

Μια οδοντόπαστα που μιμείται και ενδεχομένως να συμβάλλει στην αποκατάσταση του οδοντικού σμάλτου, υπόσχεται οριστική ανακούφιση στα ευαίσθητα δόντια.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου American Chemical Society Nano, ερευνητές από την Ταϊβάν ανέπτυξαν ένα υλικό που μπορεί να δομήσει έναν φραγμό μεταξύ εξωτερικών ερεθισμάτων και των περιοχών των δοντιών που ευθύνονται για την πρόκληση πόνου κατά την κατανάλωση ζεστών ή κρύων τροφίμων και υγρών.

Μάλιστα, η πειραματική δοκιμή του σε σκύλους έδειξε ότι μπορεί να ανακουφίσει την ευαίσθητη οδοντοστοιχία για έως και 70 ημέρες.

Αν το καινοτόμο αυτό υλικό ενσωματωθεί στις οδοντόκρεμες αναμένεται να προσφέρει ανακούφιση σε εκατομμύρια άτομα, καθώς ένας στους πέντε ενήλικες υποφέρει.

Τα ευαίσθητα δόντια αφορούν κυρίως άτομα μεταξύ 40 και 50 ετών και πιστεύεται ότι η κατάσταση απορρέει όταν η μαλακή οδοντίνη, που βρίσκεται πίσω από το σμάλτο, εκτίθεται σε ερεθιστικούς παράγοντες.

Η οδοντίνη περιέχει εκατοντάδες χιλιάδες μικροσκοπικές σωληνοειδής δομές που προεξέχουν και περιέχουν ένα υγρό. Οποιαδήποτε αλλαγή στην ροή του υγρού εξαιτίας φυσικής πίεσης ή υγρών ή ζεστών υγρών, προκαλεί ερεθισμό.

Ο καθηγητής Τσουν-Πιν Λι και οι συνεργάτες του στην Οδοντιατρική Σχολή του Εθνικού ανέπτυξαν το νέο υλικό με βάση το ανθρακικό ασβέστιο και το διοξείδιο του πυριτίου, ώστε να «σφραγίζει» του εκτεθειμένους σωληνίσκους της οδοντίνης και να καταλύει την αναγέννηση του σμάλτου.

Η δοκιμή του σε σκύλους έδειξε ότι το καινοτόμο αυτό υλικό προστάτευσε καλύτερο και σε περισσότερο βάθος την μαλακή οδοντίνη, συγκριτικά με τις ειδικές οδοντόκρεμες που κυκλοφορούν για τα ευαίσθητα δόντια.

Συγκεκριμένα, παρατήρησαν σημαντική κρυσταλλική ανάπτυξη και απουσία ερεθισμού για περισσότερες από 70 συνεχόμενες ημέρες.

«Το βιομιμητικό κρυσταλλικό στρώμα μπορεί να λειτουργήσει σαν έναν πιο αξιόπιστο φραγμό στην εκτεθειμένη οδοντίνη. Ενώ προάγει και την ανάπλαση του σμάλτου. Πιστεύουμε ότι, τα καινοτόμα μεσοπορώδη βιοϋλικά μπορούν πράγματι να αλλάξουν τα δεδομένα στην αναγέννηση της οδοντοστοιχίας», εξηγεί ο Δρ Λι.

Αν λοιπόν το πρωτοποριακό αυτό υλικό περάσει στην παραγωγή, αναμένεται να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα των ευαίσθητων δοντιών, εν αντιθέσει με τις οδοντόκρεμες που ανακουφίζουν προσωρινά.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024