Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εξέταση συμβάλλει στη βραχυπρόθεσμη πρόληψη της προεκλαμψίας

Εξέταση συμβάλλει στη βραχυπρόθεσμη πρόληψη της προεκλαμψίας

Τα αποτελέσματα της μελέτης PROGNOSIS, που παρουσιάστηκαν στο 20ο Παγκόσμιο Συνέδριο για Αμφιλεγόμενα Θέματα στη Μαιευτική, τη Γυναικολογία και την Υπογονιμότητα, που διεξήχθη στο Παρίσι, δείχνουν την προγνωστική αξία του τεστ προεκλαμψίας Elecsys ως προς την πρόβλεψη της απουσίας προεκλαμψίας επί μία εβδομάδα και της εμφάνισης προεκλαμψίας εντός των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης PROGNOSIS, που παρουσιάστηκαν στο 20ο Παγκόσμιο Συνέδριο για Αμφιλεγόμενα Θέματα στη Μαιευτική, τη Γυναικολογία και την Υπογονιμότητα, που διεξήχθη στο Παρίσι, δείχνουν την προγνωστική αξία του τεστ προεκλαμψίας Elecsys ως προς την πρόβλεψη της απουσίας προεκλαμψίας επί μία εβδομάδα και της εμφάνισης προεκλαμψίας εντός των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων.

Η μελέτη PROGNOSIS2 είναι μια πολυκεντρική, προοπτική, διπλά τυφλή, μη παρεμβατική δοκιμή που αξιολογεί την ικανότητα βραχυπρόθεσμης πρόβλεψης της εμφάνισης προεκλαμψίας, εκλαμψίας και συνδρόμου HELLP (αιμόλυση, αυξημένα ηπατικά ένζυμα και χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων) σε εγκύους με πιθανολογούμενη προεκλαμψία.

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότερες από 1.270 έγκυες γυναίκες από 30 κέντρα σε 14 χώρες, μεταξύ Δεκεμβρίου 2010 και Ιανουαρίου 2014. Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στο 20ο Παγκόσμιο Συνέδριο για Αμφιλεγόμενα Θέματα στη Μαιευτική, τη Γυναικολογία και την Υπογονιμότητα το οποίο διεξήχθη στο Παρίσι, είχε ως κύριο στόχο να δείξει ότι οι χαμηλές τιμές του λόγου των πρωτεϊνών sFlt-1/PlGF προβλέπουν την απουσία προεκλαμψίας, εκλαμψίας και συνδρόμου HELLP για μία εβδομάδα, ενώ οι υψηλές τιμές λόγου προβλέπουν την εκδήλωση προεκλαμψίας, εκλαμψίας και συνδρόμου HELLP εντός τεσσάρων εβδομάδων.

Το αποτέλεσμα της εξέτασης επιτρέπει στους επαγγελματίες της υγείας να αποφεύγουν τις περιττές νοσηλείες καθώς μπορεί να αποκλείσει αξιόπιστα το ενδεχόμενο προεκλαμψίας επί μία εβδομάδα και ταυτοχρόνως να συμβάλλει στη βελτίωση της έκβασης της κύησης, τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί. Δεδομένου ότι μπορεί να επιβεβαιώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης προεκλαμψίας προσφέρεται η δυνατότητα να παρασχεθεί η καταλληλότερη προγεννητική φροντίδα εγκαίρως.

Η προεκλαμψία ορίζεται ως η παρουσία υπέρτασης σε συνδυασμό με αυξημένα επίπεδα πρωτεϊνών στα ούρα (πρωτεϊνουρία). Άλλα κλινικά συμπτώματα της προεκλαμψίας αποτελούν οι ισχυρές κεφαλαλγίες, το αιφνίδιο οίδημα του προσώπου, των χεριών και των ποδιών, και ο πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα. Ωστόσο, τόσο η υπέρταση όσο και η πρωτεϊνουρία αποδεικνύεται ότι αποτελούν δείκτες με περιορισμένη ικανότητα πρόβλεψης για την κλινική εκδήλωση της πάθησης καθώς και για την πορεία αυτής.

Προεκλαμψία εκδηλώνεται σε 1 ανά 20 κυήσεις περίπου και αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη αιτία θανάτου της μητέρας. Η πάθηση μπορεί να απειλήσει τη ζωή τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου, ιδίως εάν διαγνωστεί αργά, ενώ στην οξεία της μορφή αποτελεί ένδειξη για άμεσο πρόωρο τοκετό. Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν υγιείς γυναίκες που γεννούν το πρώτο τους παιδί. Παθήσεις όπως η χρόνια υπέρταση, ο διαβήτης και οι νεφροπάθειες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης προεκλαμψίας.

Το τεστ προεκλαμψίας Elecsys μετρά δύο πρωτεΐνες, την sFlt-1 (διαλυτή τυροσινοκινάση 1 τύπου fms) και τον PlGF (πλακουντιακός αυξητικός παράγοντας) στο μητρικό αίμα. Ανάλογα με το αποτέλεσμα της εξέτασης, που υπολογίζεται από τον λόγο των δύο πρωτεϊνών, ο γυναικολόγος μπορεί να αποκλείσει ή να προβλέψει με αξιοπιστία την εμφάνιση της πάθησης βραχυπρόθεσμα και να εστιάσει με βεβαιότητα σε εκείνες τις γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης προεκλαμψίας.

To τεστ διατίθεται σε όλες τις χώρες που δέχονται τη σήμανση CE στην Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία. Επί του παρόντος δεν διατίθεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία.

Ο καθηγητής Χαραλντ Ζέισλερ του Τμήματος Μαιευτικής/Γυναικολογίας του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης δήλωσε ότι «τα αποτελέσματα της μελέτης PROGNOSIS συνιστούν ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της πρόβλεψης της προεκλαμψίας. Η εξέταση προεκλαμψίας Elecsys επιτρέπει στους γυναικολόγους να προβλέψουν πλέον βραχυπρόθεσμα την απουσία και τον κίνδυνο εκδήλωσης προεκλαμψίας. Η εφαρμογή στην κλινική πρακτική προσφέρει τη δυνατότητα μείωσης της νοσηρότητας και θνησιμότητας για τα έμβρυα και τις μητέρες και ταυτοχρόνως αποτρέπει τις περιττές νοσηλείες».

health.in.gr

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024