Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αδυνατίστε τρώγοντας χάρη σε χημική ουσία που προκαλεί κορεσμό

Αδυνατίστε τρώγοντας χάρη σε χημική ουσία που προκαλεί κορεσμό

Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν μια χημική ουσία που μπορεί να προστεθεί στα τρόφιμα και να δημιουργήσει στον άνθρωπο το αίσθημα του κορεσμού, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Gut.

Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν μια χημική ουσία που μπορεί να προστεθεί στα τρόφιμα και να δημιουργήσει στον άνθρωπο το αίσθημα του κορεσμού, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Gut.

Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και το Κολέγιο Ιμπέριαλ του Λονδίνου, υποστηρίζουν ότι τα πρώτα πειράματα σε ανθρώπους απέδειξαν ότι η συνθετική ουσία IPE μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της καταναλισκόμενης ποσότητας τροφής, άρα στην απώλεια βάρους.

Η δράση της βασίζεται στην αξιοποίηση της δύναμης ενός προπριονεστέρα, ο οποίος μας κάνει να αισθανόμαστε πληρότητα όταν παράγεται από την αποδόμηση των φυτικών ινών στο έντερο.

Βέβαια για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή η απώλεια βάρους, η κατανάλωση της IPE θα πρέπει να γίνεται σε τακτική βάση.

Στόχος των ερευνητών, είναι η χημική ουσία να ενσωματωθεί σε τρόφιμα, όπως το ψωμί και οι χυμοί φρούτων.

Το παχύ έντερο στο επίκεντρο
Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι ερευνητές δυσκολεύτηκαν αρκετά να βρουν τον τρόπο να διοχετεύσουν τον προπριονεστέρα στο παχύ έντερο, όπου μπορεί να προκαλέσει την έκκριση ορμονών που ελέγχουν την όρεξη.

Η προσθήκη της πούδρας επί των τροφίμων δεν ήταν λειτουργική επειδή απορροφούνταν πρώιμα από το έντερο.

Έπρεπε λοιπόν να βρεθεί ο τρόπος που ο προπριονεστέρας θα προσδεθεί στην ινουλίνη, έναν φυσικό υδατάνθρακα που υπάρχει στα φυτά.

Όταν κατάφεραν να προσδέσουν τον προπριονεστέρα στην ινουλίνη διαπέρασε επιτυχώς το πεπτικό σύστημα.

Η δοκιμή σε 20 εθελοντές, που είτε πήραν ινουλίνη, είτε την πειραματική ουσία IPE, έδειξε ότι η πειραματική χημική ουσία μείωσε κατά 14% την ποσότητα της τροφής που έφαγαν.

Στο επόμενο σκέλος της έρευνας, 49 υπέρβαρα άτομα πήραν, είτε IPE, είτε ινουλίνη σε μορφή πούδρας και τους ζητήθηκε α προσθέτουν 10 γραμμάρια (μια κουταλιά περίπου) κάθε μέρα στο φαγητό τους.

Μετά από 24 εβδομάδες, έξι από τους 24 εθελοντές που είχαν πάρει ινουλίνη αύξησαν κατά 3% το βάρος τους, ενώ το ίδιο συνέβη μόνο σ’ έναν από τους 25 εθελοντές που είχαν πάρει IPE.

Όπως εξηγεί ο Δρ Γκάρι Φροστ από το Κολέγιο Ιμπέριαλ του Λονδίνου «ξέρουμε ότι οι ενήλικοι παίρνουν περίπου από 0,3 kg έως 0,8 kg κατά μέσο όρο, ετησίως, και υπάρχει ουσιαστική ανάγκη για νέες στρατηγικές πρόληψης της παχυσαρκίας. Μόρια όπως ο προπριονεστέρας διεγείρουν την έκκριση των εντερικών ορμονών που ελέγχουν την όρεξη, αλλά θα πρέπει να τρώμε τεράστιες ποσότητες φυτικών ινών για να έχουν μια ουσιαστική επίδραση».

Ο Δρ Ντάγκλας Μορρισον από το Κέντρο Περιβαλλοντικές Έρευνας των Πανεπιστημίων της Σκοτίας συμπληρώνει ότι η νέα μελέτη αποδεικνύει ότι ο προπριονεστέρας μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην διαχείριση του βάρους.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

«Μπάχαλο» στη Γαλλία για τον… πετεινό στην φανέλα (pic)

Τσακώνονται σαν τα… κοκόρια οι Γάλλοι οπαδοί για τον τεράστιο πετεινό στη νέα φανέλα της Εθνικής Γαλλίας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024