Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Kλινική δοκιμή πειραματικού εμβολίου για τον ιό Έμπολα

Kλινική δοκιμή πειραματικού εμβολίου για τον ιό Έμπολα

Ενθαρρυντικά είναι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από κλινική δοκιμή πειραματικού εμβολίου για τον ιό Έμπολα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιευονται στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine. Το εμβόλιο βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τη λοίμωξη.

Ενθαρρυντικά είναι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από κλινική δοκιμή πειραματικού εμβολίου για τον ιό Έμπολα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιευονται στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine. Το εμβόλιο βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τη λοίμωξη.

Η δοκιμαστική χορήγηση του εμβολίου έγινε σε 20 υγιείς εθελοντές στις ΗΠΑ που ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση. Οι ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ αναφέρουν ότι κανείς δεν εμφάνισε σοβαρές παρενέργειες, ενώ όλοι ανέπτυξαν αντισώματα κατά του ιού.

Ήταν η λεγόμενη Φάση Ι των κλινικών δοκιμών, στην οποία ελέγχεται κυρίως η ασφάλεια του εμβολίου.

Δύο ακόμα πειραματικά εμβόλια έχουν ολοκληρώσει τη Φάση ΙΙ και πρόκειται να δοκιμαστούν σε μεγαλύτερο αριθμό εθελοντών, κυρίως μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στη Δυτική Αφρική, το 2015.

Στην τελευταία μελέτη, οι εθελοντές είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες: στη μια ομάδα χορηγήθηκε μικρή δόση του εμβολίου και στην άλλη μεγαλύτερη. Η ανάπτυξη αντισωμάτων ήταν μεγαλύτερη στη δεύτερη ομάδα.

Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν το εμβόλιο ως «αδιαμφισβήτητη επιτυχία» και «πολλά υποσχόμενη» την πρώτη αυτή κλινική δοκιμή.

Το εμβόλιο χρησιμοποιεί έναν αδενοϊό των χιμπατζήδων, ο οποίος έχει τροποποιηθεί γενετικά, ώστε να μεταφέρει στην επιφάνειά του μη μολυσματικές πρωτεΐνες του ιού Έμπολα, οι οποίες και «πυροδοτούν» την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού.

Ήδη, βρίσκονται σε εξέλιξη άλλες τρεις κλινικές δοκιμές του ίδιου εμβολίου σε Μ. Βρετανία, Ελβετία και Μάλι, το οποίο στοχεύει στο να παρέχει προστασία έναντι δύο στελεχών του ιού Έμπολά, του στελέχους του Σουδάν και του στελέχους του Ζαϊρ (το δεύτερο στέλεχος ευθύνεται για την τρέχουσα επιδημία).

Αν και αυτές οι δοκιμές δώσουν θετικά αποτελέσματα, τότε το εμβόλιο θα χορηγηθεί σε χιλιάδες γιατρούς και άλλο προσωπικό που μάχεται κατά του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική. Το εμβόλιο θα παραχθεί από την GlaxoSmithKline (GSK), που συμμετέχει στις κλινικές δοκιμές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ και η οποία, όπως έκανε γνωστό, θα μπορεί να παράγει ένα εκατομμύριο δόσεις τον μήνα έως το τέλος του 2015. Η GSK, όμως, επιδιώκει μια ειδική συμφωνία αποζημιώσεων σε περίπτωση που απρόβλεπτες παρενέργειες εμφανιστούν σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο.

«Δεν θα περιμένουμε έως ότου διευθετηθεί αυτό το θέμα, αλλά είναι προφανές πώς υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι, τους οποίους δεν πρέπει να αναμένεται πως οι εταιρείες θα αναλάβουν από μόνες τους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας σερ Άντριου Γουίτι.

Να σημειωθεί ότι, ο ιός Έμπολα έχει μέχρι σήμερα στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 5.500 ανθρώπους, κυρίως στη Δυτική Αφρική, καθώς προς το παρόν δεν υπάρχει καμιά εγκεκριμένη θεραπεία.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024