Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνδυαστική θεραπεία για την καλύτερη διαχείριση της ηπατίτιδας C

Συνδυαστική θεραπεία για την καλύτερη διαχείριση της ηπατίτιδας C

Yψηλά ποσοστά παρατεταμένης ιολογικής ανταπόκρισης τέσσερις εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της συνδυαστικής θεραπείας με daclatasvir και sofosbuvir, καταγράφηκε σε ασθενείς που νοσούν από τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV) με γονότυπο 3, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της  μελέτης ALLY.

Yψηλά ποσοστά παρατεταμένης ιολογικής ανταπόκρισης τέσσερις εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της συνδυαστικής θεραπείας με daclatasvir και sofosbuvir, καταγράφηκε σε ασθενείς που νοσούν από τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV) με γονότυπο 3, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης ALLY.

Η μελέτη ALLY, που διερευνά ένα θεραπευτικό σχήμα διάρκειας 12 εβδομάδων με daclatasvir σε συνδυασμό με sofosbuvir σε πολλαπλούς τύπους ασθενών, παρουσιάστηκε στην Ετήσια Συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για τη Μελέτη των Ηπατικών Νοσημάτων (AASLD), στη Βοστώνη των ΗΠΑ (7 – 11 Νοεμβρίου).

Συγκεκριμένα, στη φάση ΙΙΙ διερευνήθηκε το θεραπευτικό σχήμα διάρκειας 12 εβδομάδων, χωρίς ριμπαβιρίνη, σε ασθενείς που νοσούν από τον ιό της ηπατίτιδας C με γονότυπο 3, ένα πληθυσμό ασθενών που έχει αποδειχθεί ιστορικά πως είναι δύσκολο να θεραπευθεί. Ο γονότυπος 3 εκτιμάται ότι επηρεάζει 54,3 εκατομμύρια ατόμων και αποτελεί το δεύτερο πιο κοινό γονότυπο παγκοσμίως, μετά το γονότυπο 1 (83,4 εκατομμύρια).

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τέσσερις εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας (SVR4) το 91% των ασθενών που δεν είχαν λάβει προηγούμενη θεραπεία και το 86% των ασθενών που είχαν ήδη λάβει θεραπεία, πέτυχαν παρατεταμένη ιολογική ανταπόκριση (SVR) με το συνδυασμό φαρμάκων χωρίς ριμπαβιρίνη.

Επιπλέον, τα ποσοστά SVR4 ανήλθαν σε 94% σε ασθενείς της κατηγορίας METAVIR (ένα σύστημα βαθμολόγησης που χρησιμοποιήθηκε για την αξιολόγηση φλεγμονών και ινώσεων) σε στάδιο F0-3 (n=119) και το 70% σε ασθενείς σε στάδιο F4 (ασθενείς με κίρρωση n=30).

Στη μελέτη αναφέρθηκε μία σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια (ΣΑΕ) (που δεν θεωρείται ότι σχετίζεται με τη θεραπεία που χορηγήθηκε κατά τη διάρκεια της μελέτης) και υπήρχαν λίγες εργαστηριακές ανωμαλίες 3ου και 4ου βαθμού, που παρατηρήθηκαν μόνο για τα αιμοπετάλια (n=2), τα λεμφοκύτταρα (n=1), το INR (n=2) και τη λιπάση (n=3), οι οποίες δεν οδήγησαν σε αναστολή της θεραπείας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, πάνω από 150 εκατομμύρια ανθρώπων έχουν προσβληθεί από τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV), εκ των οποίων περίπου 9 εκατομμύρια ζουν με ηπατίτιδα C σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Η ηπατίτιδα C είναι ένας ιός που μολύνει το ήπαρ και μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής με μολυσμένο αίμα και προϊόντα αίματος. Σε ποσοστό έως και 90% των προσβληθέντων με ηπατίτιδα C, ο ιός δεν θα υποχωρήσει αυθόρμητα και, κατά συνέπεια, θα καταστούν χρόνιοι φορείς.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), 20% των ατόμων με χρόνια ηπατίτιδα C θα αναπτύξουν κίρρωση, εκ των οποίων 5% – 7% ενδέχεται να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας των συνεπειών της λοίμωξης.

health.in.gr

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024