Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα τρανς λιπαρά κάνουν κακό στη μνήμη

Τα τρανς λιπαρά κάνουν κακό στη μνήμη

Τα τρανς λιπαρά που περιέχουν πολλά σνακ και γενικώς τα κατεργασμένα τρόφιμα μπορεί να επιδρούν αρνητικά στην λειτουργικότητα της μνήμης, υποστήριξαν αμερικανικοί ερευνητές σε ανακοίνωση που έκαναν στην ετήσια επιστημονική συνάντηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, στο Σικάγο.

Τα τρανς λιπαρά που περιέχουν πολλά σνακ και γενικώς τα κατεργασμένα τρόφιμα μπορεί να επιδρούν αρνητικά στην λειτουργικότητα της μνήμης, υποστήριξαν αμερικανικοί ερευνητές σε ανακοίνωση που έκαναν στην ετήσια επιστημονική συνάντηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, στο Σικάγο.

Τα τρανς λιπαρά χρησιμοποιούνται τόσο στα κατεργασμένα τρόφιμα όσο και στα εστιατόρια με στόχο τη βελτίωση της υφής, της γεύσης αλλά να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του τροφίμου.

Παράγονται όταν το υδρογόνο προστίθεται σε φυτικό έλαιο για να το κάνει πιο σταθερό, γι’ αυτό συχνά ονομάζονται και μερικώς υδρογονωμένα λίπη. Θεωρούνται ως μακράν τα χειρότερα λίπη για την υγεία της καρδιάς, ακόμα χειρότερα και από τα κορεσμένα, τα οποία επίσης ενοχοποιούνται για καρδιακά νοσήματα.

Στη μελέτη που έκαναν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής την Δρ Μπεατρις Γκολομπ, σε 1.000 υγιείς άνδρες κάτω των 45 ετών, διαπίστωσαν ότι εκείνοι που κατανάλωναν τα περισσότερα τρανς λιπαρά είχαν και τις χειρότερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης.

Ο συσχετισμός ίσχυε ακόμα και όταν ελήφθη υπόψη η ηλικία, η μόρφωση και η κατάθλιψη.

Να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα δεν είχαν διαγνωστεί με καρδιακή νόσο. Ερωτήθηκαν για τις διατροφικές τους συνήθειες, και απάντησαν σε λεπτομερές ερωτηματολόγιο ώστε να υπολογιστεί η καταναλισκόμενη ποσότητα τρανς λιπαρών.

Στο τεστ μνήμη, έπρεπε να δουν μια σειρά από 104 κάρτες με λέξεις και να δηλώσουν αν κάθε λέξη ήταν καινούρια ή την είχαν δει και προηγουμένως.

Για κάθε επιπλέον γραμμάριο τρανς λιπαρών που κατανάλωναν καθημερινά, οι συμμετέχοντες ανακαλούσαν κατά μέσο όρο 0,76 λιγότερες σωστές λέξεις.

Όσοι έτρωγαν τις μεγαλύτερες ποσότητες τρανς λιπαρών, θυμόντουσαν 11 λιγότερες λέξεις, μείωση 10% σε σχέση με τις λέξεις που θυμόντουσαν εκείνοι που κατανάλωναν ελάχιστα τρανς λιπαρά.

Ο μέσος αριθμός των λέξεων που θυμήθηκαν σωστά οι συμμετέχοντες ήταν 86.

«Τα τρανς λιπαρά σχετίζονται με χειρότερη μνήμη στους νεαρούς και μεσήλικες άνδρες, κατά τη διάρκεια των πιο παραγωγικών ετών της ζωής τους. Από άποψη υγείας, η κατανάλωση τρανς λιπαρών έχει σχετιστεί με αυξημένο σωματικό βάρος, περισσότερη επιθετικότητα και καρδιακή νόσο. Και όπως λέω στους ασθενείς μου, ενώ τα τρανς λιπαρά παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των τροφίμων, μειώνουν την ζωή των ανθρώπων», υπογράμμισε η Δρ Γκολομπ.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024