Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στη μάχη κατά του καρκίνου του προστάτη τα καρύδια

Στη μάχη κατά του καρκίνου του προστάτη τα καρύδια

Μια μερίδα καρύδια την ημέρα μπορούν να λειτουργήσουν προστατευτικά έναντι του καρκίνου του προστάτη, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Medicinal Food.

Μια μερίδα καρύδια την ημέρα μπορούν να λειτουργήσουν προστατευτικά έναντι του καρκίνου του προστάτη, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Medicinal Food.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις, με επικεφαλής τον Δρ Πολ Ντέιβις, διαπίστωσαν ότι μια διατροφή πλούσια σε καρύδια ή καρυδέλαιο, επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκινικού όγκου σε πειραματόζωα. Επίσης μειώνει την χοληστερόλη και αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, με αποτέλεσμα την πρόληψη του διαβήτη.

Τα καρύδια είναι πλούσια σε πολλές ουσίες που κάνουν καλό στην υγεία, όπως τα ω-3 λιπαρά οξέα, ενώ έχει ήδη τεκμηριωθεί ότι παρέχουν προστασία έναντι του καρκίνου του μαστού και της καρδιακής νόσου.

Η παρούσα μελέτη αποδεικνύει ότι είναι ικανά να μειώσουν τα επίπεδα της ορμόνης IGF-1, η οποία εμπλέκεται τόσο στον καρκίνο του προστάτη όσο και στον καρκίνο του μαστού.

Αρχικός στόχος των ερευνητών ήταν να δουν αν τα οφέλη των καρυδιών είναι μοναδικά ή αν κάποιο συγκεκριμένο συστατικό, όπως τα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχονται και σε άλλα τρόφιμα, ευθύνονται για την προστασία της υγείας.

Οι επιστήμονες σίτισαν ποντίκια με ολόκληρα καρύδια, καρυδέλαιο ή λιπαρό που έμοιαζε με καρύδια, για 18 εβδομάδες.

Ενώ τα καρύδια και το καρυδέλαιο συντέλεσαν σε μείωση της χοληστερόλης και επιβράδυνση της ανάπτυξης του καρκίνου του προστάτη, το λιπίδιο που έμοιαζε με καρύδια δεν είχε τις ίδιες επιδράσεις. Αυτό αποδεικνύει ότι κάποιο συγκεκριμένο συστατικό του ξηρού καρπού συντελούσε στα οφέλη υγείας.

«Αποδείξαμε ότι δεν επρόκειτο για τα ω-3 λιπαρά οξέα, αν και δεν αποκλείεται να πρόκειται για συνδυασμό αυτών με κάποιο συστατικό του καρυδέλαιου», εξηγεί ο Δρ Ντέιβις.

Αν και η μελέτη λοιπόν δεν ανέδειξε ποιος συνδυασμός συστατικό στα καρύδια επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου, απέκλεισε τις φυτικές ίνες, το μαγνήσιο, το σελήνιο και τον ψευδάργυρο. Επιπλέον, απέδειξε ότι τα καρύδια ρυθμίζουν αρκετούς μηχανισμούς που σχετίζονται με την καρκινική ανάπτυξη.

«Η ενεργειακή επίδραση από τη μείωση της IGF-1 φαίνεται να παρεμβαίνει και έτσι να μην μπορεί να αναπτυχθεί ο καρκίνος, τόσο γρήγορα όσο συνήθως. Επίσης η μείωση της χοληστερόλης σημαίνει ότι τα καρκινικά κύτταρα δεν μπορούν να την χρησιμοποιήσουν έτσι ώστε να αναπτυχθούν πιο γρήγορα», σύμφωνα με τον Δρ Ντέιβις.
Η μελέτη έδειξε επίσης αύξηση της αδιπονεκτίνης και του ογκοκατασταλτικού παράγοντα PSP94, καθώς και μειωμένα επίπεδα του COX-2, ένδειξη μειωμένου κινδύνου καρκίνου του προστάτη.

Αν και τα αποτελέσματα των πειραματικών μελετών δεν έχουν πάντα πρακτική εφαρμογή στους ανθρώπους, οι ερευνητές πιστεύουν ότι, ο άνθρωπος μπορεί να αποκομίσει οφέλη από μια υγιεινή διατροφή. Εξάλλου, μελέτες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε ξηρούς καρπούς μειώνει γενικά τη θνησιμότητα από καρκίνο.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024