Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η γυμναστική δεν συντελεί πάντα στην απώλεια βάρους

Η γυμναστική δεν συντελεί πάντα στην απώλεια βάρους

Τα άτομα που γυμνάζονται στην προσπάθειά τους να χάσουν βάρος, τελικά καταλήγουν με περισσότερα κιλά, απ’ όσα ξεκίνησαν, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Strength and Conditioning Research.

Τα άτομα που γυμνάζονται στην προσπάθειά τους να χάσουν βάρος, τελικά καταλήγουν με περισσότερα κιλά, απ’ όσα ξεκίνησαν, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Strength and Conditioning Research.

Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Διατροφολογίας Γκλεν Γκέσερ υποστηρίζουν ότι η γυμναστική από μόνη της δεν αρκεί και θα πρέπει να συνδυάζεται από την κατάλληλη διατροφή, ώστε να επιτευχθεί η απώλεια βάρους.

Θεωρητικά, όταν γυμνάζεται κανείς τακτικά, καταναλώνει περισσότερες θερμίδες και λίπος από όσο προσλαμβάνει, συνεπώς αδυνατίζει σιγά – σιγά. Στην πραγματικότητα όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, έχει παρατηρηθεί ότι, όχι σπάνια, καταλήγει κανείς να πάρει βάρος, αντί να χάσει.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη κατανοήσει πλήρως γιατί η άσκηση βοηθά μερικούς ανθρώπους να χάσουν κιλά και άλλους όχι.

Ο Δρ Γκέσερ και οι συνεργάτες του έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 81 υγιείς γυναίκες που έκαναν καθιστική ζωή και όλες ήταν υπέρβαρες, ενώ καμία δεν είχε ασκηθεί σωματικά το προηγούμενο έτος. Οι γυναίκες έπρεπε να αρχίσουν στο εργαστήριο ένα κοινό πρόγραμμα σωματικής άσκησης, χωρίς να αλλάξουν τις διατροφικές συνήθειές τους. Το πρόγραμμα περιλάμβανε άσκηση 30 λεπτών, τρεις φορές την εβδομάδα, επί 12 εβδομάδες.

Στο τέλος, όλες ήταν σε πολύ καλύτερη αεροβική κατάσταση, αλλά το παράδοξο ήταν πως αρκετές ήταν πιο παχιές. Σχεδόν το 70% των γυναικών είχαν προσθέσει έστω λίγη παραπάνω μάζα λίπους και αρκετές είχαν πάρει έως πέντε κιλά επιπλέον, κυρίως λίπος και όχι μυική μάζα. Λίγες μόνο είχαν γίνει αδυνατίσει και εξίσου λίγες είχαν διατηρήσει το αρχικό βάρος τους.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσες γυναίκες είχαν χάσει βάρος τις τέσσερις πρώτες εβδομάδες γυμναστικής, συνέχισαν να χάνουν και μετά, κάτι που δεν συνέβη με τις υπόλοιπες.

«Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όποιος -ή όποια- θέλει να χάσει βάρος με την σωματική άσκηση, καλά θα κάνει να ελέγχει το βάρος του μετά τον πρώτο μήνα. Αν σε εκείνο το σημείο το βάρος παραμένει αμετάβλητο ή έχει αυξηθεί, τότε κανείς θα πρέπει να στραφεί στη δίαιτα και σε άλλες δραστηριότητες, επειδή έχει πια διαφανεί ότι δεν πρόκειται να χάσει βάρος μόνο με τη γυμναστική», εξηγεί ο Δρ Γκέσερ.

Αν και η έρευνα δεν συμπεριέλαβε άνδρες, υπάρχουν ήδη ενδείξεις από προηγούμενες μελέτες ότι και αυτοί, όπως οι γυναίκες, όχι σπάνια αυξάνουν το βάρος τους μόλις ξεκινάνε να γυμνάζονται. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως τονίζει ο Δε Γκεσερ, η σωματική άσκηση φέρνει περισσότερη υγεία, έστω και αν δεν εξασφαλίζει το αδυνάτισμα.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024