Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εγκεφαλικές αλλοιώσεις προκαλεί το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Εγκεφαλικές αλλοιώσεις προκαλεί το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Διακριτές αλλοιώσεις στους εγκεφάλους των πασχόντων από χρόνια κόπωση εντόπισε αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Radiology.

Διακριτές αλλοιώσεις στους εγκεφάλους των πασχόντων από χρόνια κόπωση εντόπισε αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Radiology.

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ταλαιπωρει εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, η διάγνωση του οποίου είναι δύσκολη. Αυτό συμβαίνει διότι τα συμπτώματά του είναι κοινά με άλλες παθήσεις. Πάντως, η πλειοψηφία των πασχόντων αναφέρει αίσθημα μόνιμης και υπερβολικής κούρασης που διαρκεί πάνω από ένα εξάμηνο. Επίσης τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνους στους μυς και στις αρθρώσεις, πονοκεφάλους, δυσανεξία σε διάφορες τροφές, πονόλαιμο, διόγκωση των λεμφαδένων, γαστρεντερικά προβλήματα, αφύσικη αρτηριακή πίεση, υπερευαισθησία στο φως και στους θορύβους κ.α.

Το σύνδρομο πιστεύεται ότι, εν μέρει τουλάχιστον, οφείλεται σε χρόνια φλεγμονή, πιθανότατα λόγω της παρατεταμένης και υπερβολικής αντίδρασης του οργανισμού του ασθενούς απέναντι σε κάποιον άγνωστο μέχρι σήμερα ιό, που έχει μολύνει το σώμα.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον καθηγητή Χοσέ Μοντόγια, μελέτησαν με τρεις διαφορετικές τεχνικές απεικόνισης 15 ασθενείς με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και άλλα 15 υγιή άτομα.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι όσοι πάσχουν από το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, έχουν λιγότερη λευκή ουσία στον εγκέφαλό τους, καθώς και ανατομικές ανωμαλίες σε τρεις τουλάχιστον εγκεφαλικές περιοχές. Όσο πιο αφύσικες ήταν οι εν λόγω περιοχές του εγκεφάλου, τόσο πιο σοβαρή ήταν η μορφή της νόσου.

«Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επιστημονικές και ιατρικές προκλήσεις της εποχής μας», εξηγεί ο Δρ Μοντόγια και τονίζει ότι η πάθηση μπορεί να υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής ενός ανθρώπου για δέκα έως 30 χρόνια.

Οι ερευνητές ήδη σχεδιάζουν νέα μελέτη με μεγαλύτερο δείγμα ασθενών προς επιβεβαίωση των αποτελέσμάτων τους.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024