Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η εποχή του έτους που γεννιόμαστε επηρεάζει την προσωπικότητά μας

Η εποχή του έτους που γεννιόμαστε επηρεάζει την προσωπικότητά μας

Η εποχή του έτους που γεννιέται ο άνθρωπος είναι ικανή να επηρεάσει τόσο την ιδιοσυγκρασία του, όσο και την ψυχική του διάθεση, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας, στο Βερολίνο.

Η εποχή του έτους που γεννιέται ο άνθρωπος είναι ικανή να επηρεάσει τόσο την ιδιοσυγκρασία του, όσο και την ψυχική του διάθεση, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας, στο Βερολίνο.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Σεμμελβάις της Βουδαπέστης, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Ξένια Γκόντα του Τμήματος Ψυχικής Υγείας του πανεπιστημίου, μελέτησαν περισσότερα από 400 άτομα, κατά μέσο όρο 21 ετών, συσχετίζοντας την προσωπικότητα και τις πιθανές διαταραχές της με την εποχή γέννησης.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι, τα κυκλοθυμικά άτομα, δηλαδή αυτοί που παρουσιάζουν γρήγορες εναλλαγές διάθεσης, κυρίως είναι γεννημένοι καλοκαίρι και σπανιότερα χειμώνα. Τα άτομα με ανεπτυγμένο το αίσθημα της ευεξίας και ενεργητικότητας έχουν γεννηθεί κυρίως άνοιξη και καλοκαίρι, ενώ αυτοί που έχουν γεννηθεί χειμώνα είναι λιγότερο ευερέθιστοι και νευρικοί. Τέλος, όσοι έχουν γεννηθεί φθινόπωρο εμφανίζουν μικρότερη τάση για κατάθλιψη.

«Προηγούμενες βιοχημικές μελέτες έχουν δείξει ότι η εποχή που γεννιέται κανείς, ασκεί επιρροή σε ορισμένους νευροδιαβιβαστές, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, κάτι που είναι ανιχνεύσιμο ακόμη και όταν ο άνθρωπος πια ενηλικιώνεται. Αυτό μας έκανε να πιστέψουμε ότι η εποχή της γέννησης μπορεί να έχει μια πιο μόνιμη επίδραση στον ψυχισμό και η νέα μελέτη μας το επιβεβαιώνει. Βασικά, φαίνεται πως ανάλογα με το πότε γεννιέται κανείς, αυξάνεται ή μειώνεται η πιθανότητα να εμφανίσει ορισμένες διαταραχές διάθεσης και συναισθήματος», εξήγησε η Δρ Γκόντα.

Αν και προς το παρόν οι ερευνητές δεν είναι σε θέση να εξηγήσουν μέσω ποιων μηχανισμών η εποχή γέννησης ασκεί τόσο μόνιμη επιρροή στο άτομο, δεν αποκλείουν την εμπλοκή κάποιων γονιδίων, τα οποία ενεργοποιούνται ή απενεργοποιούνται ανάλογα με την εποχή γέννησης.

Να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν, μελέτες έχουν δείξει ότι η εποχή της γέννησης παίζει ρόλο στο κατά πόσο κάποιος είναι λιγότερο ή περισσότερο ευάλωτος σε διάφορες ασθένειες, σωματικές και ψυχικές, όπως η σχιζοφρένεια, η κατάθλιψη, η επιληψία και οι όγκοι στον εγκέφαλο. Έχει ακόμα διαπιστωθεί ότι η εποχή της γέννησης σχετίζεται με το πόσο δημιουργικός και καινοτόμος είναι κάποιος.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024