Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο υγιεινός τρόπος ζωής μειώνει στο μισό τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Ο υγιεινός τρόπος ζωής μειώνει στο μισό τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Ο υγιεινός τρόπος ζωής, περιλαμβανομένης της ισορροπημένης διατροφής, είναι ικανός να μειώσει κατά τον ήμισυ τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ειδικά στις γυναίκες, σύμφωνα με στοιχεία πυο δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής, περιλαμβανομένης της ισορροπημένης διατροφής, είναι ικανός να μειώσει κατά τον ήμισυ τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ειδικά στις γυναίκες, σύμφωνα με στοιχεία πυο δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, με επικεφαλής την Δρ Σουζάνα Λάρσον, εστίασαν σε πέντε βασικούς παράγοντες υγιεινής διαβίωσης: υγιεινή διατροφή (πολλά φρούτα και λαχανικά, όχι λιπαρά κ.λπ.), μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (έως εννέα ποτά την εβδομάδα), σωματική άσκηση (περπάτημα ή ποδήλατο τουλάχιστον επί 40 λεπτά την ημέρα), φυσιολογικό βάρος σώματος (Δείκτης Μάζας Σώματος κάτω του 25) και αποχή από το κάπνσιμα.

Στη συνέχεια ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 31.700 γυναίκες, κατά μέσο όρο 60 ετών για μια περίοδο δέκα ετών. Από αυτές, οι περισσότερες τηρούσαν δύο έως τρεις από τους προαναφερόμενους παράγοντες, μόνο οι 589 και τους πέντε, ενώ οι 1.535 κανέναν απολύτως. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, καταγράφηκαν 1.554 εγκεφαλικά επεισόδια και, όπως διαπιστώθηκε, όσο πιο υγιεινά ζούσε μια γυναίκα, τόσο περισσότερο μειωνόταν ο σχετικός κίνδυνος γι’ αυτήν.

Συνεπώς, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, όσες γυναίκες τηρούν και τους πέντε παραπάνω «χρυσούς κανόνες» στη ζωή τους, έχουν κατά μέσο όρο 54% μικρότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με όσες δεν τηρούν τίποτε από όλα αυτά.

Ειδικότερα, όσον αφορά τη διατροφή, όσες έτρωγαν υγιεινά, είχαν 13% μικρότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου (η συνηθέστερη μορφή που προκαλείται από ελλιπή αιμάτωση και οξυγόνωση του εγκεφάλου), σε σχέση με όσες έτρωγαν ανθυγιεινά. Αντίθετα, δεν διαπιστώθηκε συσχέτιση με τα σπανιότερα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια, που αποτελούν το 15% – 20% του συνόλου των συμβάντων.

«Επειδή οι συνέπειες του εγκεφαλικού είναι συνήθως καταστροφικές και μη αναστρέψιμες, η πρόληψη έχει μεγάλη σημασία», σχολιάζει η Δρ Λάρσον.

Κίνδυνος σε βάθος χρόνου για δεύτερο εγκεφαλικό
Εξάλλου, καναδική μελέτη που παρουσιάστηκε σε ιατρικό συνέδριο από τον Δρ Ρίτσαρντ Σβαρτς του Πανεπιστημίου του Τορόντο, έδειξε ότι όσοι έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, κινδυνεύουν σε σημαντικό βαθμό να υποστούν και δεύτερο εντός πέντε ετών, γι’ αυτό χρειάζονται καλύτερη παρακολούθηση και θεραπεία σε βάθος χρόνου.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν περίπου 34.000 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου και πήραν εξιτήριο την περίοδο 2003-2011. Το 5% των ασθενών απεβίωσαν εντός 12 μηνών από την έξοδό τους από το νοσοκομείο.

Ο μέσος κίνδυνος για δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο εντός 12 μηνών από το πρώτο, αγγίζει το 10% και μάλιστα το δεύτερο μπορεί να αποβεί θανατηφόρο. Μακροπρόθεσμα, ο κίνδυνος παραμένει αυξημένος, καθώς μετά από πέντε χρόνια ο κίνδυνος επόμενου εγκεφαλικού επεισοδίου είναι διπλάσιος σε σχέση με τον κίνδυνο να υποστεί κάποιος συνομήλικος ιδίου φύλου αρχικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024