Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εργαστηριακό πέος έτοιμο προς κλινική δοκιμή σε άνδρες

Εργαστηριακό πέος έτοιμο προς κλινική δοκιμή σε άνδρες

Στην πρώτη κλινική δοκιμή τεχνητού ανδρικού μορίου είναι έτοιμοι να προχωρήσουν αμερικανοί επιστήμονες, εφόσν εξασφαλίσουν την έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Το πέος που αναπτύχθηκε εργαστηριακά αναμένεται να δώσει λύση σε άνδρες με εκ γενετής ανωμαλίες, σοβαρά τραύματα στα γεννητικά όργανα ή απώλεια του μετά από αντικαρκινική θεραπεία.

Στην πρώτη κλινική δοκιμή τεχνητού ανδρικού μορίου είναι έτοιμοι να προχωρήσουν αμερικανοί επιστήμονες, εφόσν εξασφαλίσουν την έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Το πέος που αναπτύχθηκε εργαστηριακά αναμένεται να δώσει λύση σε άνδρες με εκ γενετής ανωμαλίες, σοβαρά τραύματα στα γεννητικά όργανα ή απώλεια του μετά από αντικαρκινική θεραπεία.

Η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Αναγεννητικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Γουέικ Φόρεστ της Β.Καρολίνα, με επικεφαλής τον Δρ Άντονι Ατάλα, με χρηματοδότηση από το Ινστιτούτο Αναγεννητικής Ιατρικής των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ανέπτυξε το τεχνητό μόριο με κύτταρα του ιδίου του ασθενή, ώστε να αποφευχθεί η πιθανή απόρριψή του από τον οργανισμό.

Να σημειωθεί ότι, η ίδια ομάδα είχε ανακοινώσει το 2008 τη δημιουργία τεχνητού πέους σε άρρεν κουνέλι, το οποίο μπόρεσε να συνευρεθεί επιτυχώς με θηλυκό. Στη συνέχεια, 12 κουνέλια με τεχνητά πέη κατάφεραν επίσης να συνευρεθούν με θηλυκά, εκ των οποίων τα οκτώ εκσπερμάτισαν και τα τέσσερα απέκτησαν απογόνους.

«Οι μελέτες με τα κουνέλια ήταν πολύ ενθαρρυντικές, όμως για να πάρουμε την έγκριση ανάλογων πειραμάτων σε ανθρώπους, χρειαζόμαστε όλες τις διασφαλίσεις από άποψη ασφάλειας και ποιότητας που μπορούμε να έχουμε, προκειμένου να αποδείξουμε ότι τα χρησιμοποιούμενα υλικά δεν είναι τοξικά και, επίσης, πρέπει να παρουσιάσουμε βήμα-βήμα τη διαδικασία παραγωγής (του πέους)», εξηγεί ο Δρ Ατάλα.

Εν αναμονή της έγκρισης του FDA
Η ομάδα του Δρ Ατάλα έχει ήδη καλλιεργήσει εργαστηριακά έξι ανδρικά μόρια, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο του ελέγχου, ως προς την ασφάλεια και τη λειτουργικότητά τους, ώστε να μεταμοσχευθούν σε ασθενείς. Στόχος των επιστημόνων είναι να διασφαλίσουν ότι τα εργαστηριακά πέη θα έχουν φυσιολογική στύση.

Ο Δρ Ατάλα, προς το παρόν, δεν μπορεί να προσδιορίσει ακριβή ημερομηνία της πρώτης μεταμόσχευσης του εργαστηριακού πέους σε άνθρωπο, αλλά εκτιμά ότι θα συμβεί εντός των επομένων πέντε ετών. Σε πρώτη φάση, θα αντικατασταθεί μόνο ένα μέρος του φυσιολογικού οργάνου και, σε επόμενο στάδιο, θα επιδιωχθεί η πλήρης αντικατάστασή του.

Να σημειωθεί ότι, οι μεταμοσχεύσεις μορίων από ανθρώπους δωρητές αποτελούν σήμερα τη μόνη λύση. Ωστόσο, η πρώτη τέτοια μεταμόσχευση, που έγινε στην Κίνα το 2005 (μετά από 15ωρη επέμβαση), τελικά οδήγησε σε αποτυχία αφού ο 44χρονος λήπτης ζήτησε την αφαίρεσή του μετά από δύο χρόνια, λόγω δυσλειτουργίας και σοβαρών ψυχολογικών προβλημάτων στον ίδιο και στη γυναίκα του.

Γενικά, οι μεταμοσχεύσεις πέους, αν και δεν θεωρούνται πιο πολύπλοκες σε σχέση με άλλες μεταμοσχεύσεις, δεν είναι συνηθισμένες, καθώς οι γιατροί συνήθως αμφιβάλλουν κατά πόσο το νέο όργανο όντως θα λειτουργήσει κανονικά. Ακριβώς γι’ αυτό, οι επιστήμονες αναζητούν εναλλακτικές λύσεις με τη βοήθεια της αναγεννητικής ιατρικής και της εμβιομηχανικής τεχνολογίας. Η ομάδα του Δρ Ατάλα ήδη, εκτός από τα ανδρικά μόρια, εργάζεται για την αναγέννηση 30 διαφορετικών ιστών και οργάνων, έχοντας, μεταξύ άλλων, πραγματοποιήσει την πρώτη μεταμόσχευση οργάνου εργαστηρίου σε άνθρωπο (μιας ουροδόχου κύστης) το 1999, της πρώτης ουρήθρας το 2004 και του πρώτου γυναικείου κόλπου το 2005.

Η φθορά του σπογγώδους στυτικού ιστού του πέους λόγω προχωρημένης ηλικίας αποτελεί την κυριότερη αιτία ης στυτικής δυσλειτουργίας στους ηλικιωμένους. Διαταραχές, όπως η υπέρταση και ο διαβήτης μπορούν επίσης να κάνουν ζημιά στον συγκεκριμένο ιστό, με συνέπεια αυτός να μην είναι πια ελαστικός, να μην μπορεί να αιματωθεί σωστά και έτσι η στύση να μην είναι κανονική.

Εκτός από την τελική αντικατάσταση ολόκληρου του πέους, οι ερευνητές έχουν ως ενδιάμεσο στόχο να αντικαταστήσουν τον ταλαιπωρημένο στυτικό ιστό με άλλον που θα έχει δημιουργηθεί εργαστηριακά, πράγμα που μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν προβλήματα στύσης στην τρίτη ηλικία – και όχι μόνο. Ορισμένοι άνδρες, για παράδειγμα, δεν έχουν πια στύση μετά από εγχείρηση προστάτη, επειδή υφίστανται ζημιά τα νεύρα που ρυθμίζουν τη στύση.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024