Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το nivolumab βελτιώνει τη θεραπεία του μελανώματος

Το nivolumab βελτιώνει τη θεραπεία του μελανώματος

Το ανοσοθεραπευτικό φάρμακο nivolumab συντελεί σε αισθητά καλύτερα ποσοστά ανταπόκρισης με λιγότερες τοξικές παρενέργειες, συγκριτικά με τη χημειοθεραπεία, στη θεραπεία του μείζονος μελανώματος, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας, στη Μαδρίτη.

Το ανοσοθεραπευτικό φάρμακο nivolumab συντελεί σε αισθητά καλύτερα ποσοστά ανταπόκρισης με λιγότερες τοξικές παρενέργειες, συγκριτικά με τη χημειοθεραπεία, στη θεραπεία του μείζονος μελανώματος, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας, στη Μαδρίτη.

Πρόκειται για τα αποτελέσματα μελέτης φάσης ΙΙΙ για μια πολλά υποσχόμενη νέα κατηγορία φαρμάκων, σχεδιασμένων να βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου να καταπολεμά τον καρκίνο.

Η μελέτη έγινε σε άτομα με προχωρημένου σταδίου μελάνωμα, το 32% των οποίων παρουσίασε συρρίκνωση του όγκου μετά τη θεραπεία με nivolumab, εν αντιθέσει με το 11% εκείνων που είχαν υποβληθεί σε συμβατική χημειοθεραπεία.

Μάλιστα, η διάρκεια της θεραπευτικής αντίδρασης ήταν μεγαλύτερης διάρκειας. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία συνήθως ανταποκρίνονται για 3,6 μήνες, ενώ το 95% εκείνων που πήραν nivolumab εξακολουθούσαν να αποκομίζουν οφέλη έξι μήνες μετά.

Να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα είχαν και παλαιότερα υποβληθεί σε θεραπεία με το χημειοθεραπευτικό παράγοντα ipilimumab, ο οποίος δρα με διαφορετικό τρόπο ώστε να ενισχύσει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος.

«Με 32% ποσοστό ανταπόκρισης και την πλειοψηφία των ασθενών να παραμένουν σε ύφεση και μετά τους έξι μήνες, τα ποσοστά επιβίωσης αναμένονται να είναι εντυπωσιακά. Ελπίζω λοιπόν ότι πολύ σύντομα θα είμαστε κοντά στο τέλος της χημειοθεραπείας στην διαχείριση του μελανώματος», σχολίασε ο Δρ Τζέφρι Γουέμπερ του Αντικαρκινικού Κέντρου «Moffitt» που παρουσίασε τα αποτελέσματα.

Το nivolumab ανήκει σε μια νέα κατηγορία φαρμάκων σχεδιασμένων να αναστέλλουν την πρωτεΐνη PD-1 (υποδοχέας προγραμματισμένου θανάτου) ή την PD-L1 που χρησιμοποιούν οι καρκινικοί όγκοι για να εισβάλλουν στα ανοσοκύτταρα.

Εν αναμονή νέων στοιχείων για τον καρκίνο του πνεύμονα
Μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα για τη σοβαρότερη μορφή καρκίνου του δέρματος, η επιστημονική κοινότητα περιμένει με αγωνία την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων μιας άλλης μελέτης φάσης ΙΙΙ για την επίδραση του nivolumab στον καρκίνο του πνεύμονα.

Μάλιστα, τα αποτελέσματα εκτός από επιστημονικό έχουν και εμπορικό ενδιαφέρον καθώς ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μεγαλύτερη «αγορά» από το μελάνωμα. Και ο Δρ Γουέμπερ πιστεύει ότι όντως τα στοιχεία θα είναι θετικά.

Να σημειωθεί ότι η δραστική ουσία nivolumab είναι ο πρώτος αναστολέας PD-1 που έχει πάρει έγκριση, παγκοσμίως. Τον περασμένο Ιούλιο οι ιαπωνικές αρχές αποφάσισαν να δώσουν το πράσινο φως. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) πάντως, στις αρχές Σεπτεμβρίου ενέκρινε την κυκλοφορία του αντίπαλου δέοντος pembrolizumab.

Το nivolumab βρίσκεται ήδη υπό αξιολόγηση από επιτροπή του FDΑ, με την τελική απόφαση ωστόσο να αναμένεται να αναμένεται να εκδοθεί περί τα τέλη Μαρτίου του 2015.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024