Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αποτελεσματικό το αντιπηκτικό rivaroxaban στη θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής

Αποτελεσματικό το αντιπηκτικό rivaroxaban στη θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής

Πολλά υποσχόμενα είναι τα αποτελέσματα του αντιπηκτικού rivaroxaban αφού αποδεικνύεται εξίσου αποτελεσματικό με την βαρφαρίνη στη θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής σε ασθενείς που είναι σε αναμονή για καρδιακή ανάταξη.

Πολλά υποσχόμενα είναι τα αποτελέσματα του αντιπηκτικού rivaroxaban αφού αποδεικνύεται εξίσου αποτελεσματικό με την βαρφαρίνη στη θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής σε ασθενείς που είναι σε αναμονή για καρδιακή ανάταξη.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας και έχουν επίσης δημοσιευθεί στο επιστημονικό έντυπο European Heart Journal, δείχνουν ότι η δόση των 20 mg είναι εξίσου αποτελεσματική και ασφαλής με τα παλαιότερα αντιπηκτικά.

Η δραστική ουσία rivaroxaban είναι ένα καινοτόμο αντιπηκτικό φάρμακο που λαμβάνεται από του στόματος. Στο πλαίσιο της κλινικής μελέτης X-VeRT (eXplore the efficacy and safety of once-daily oral riVaroxaban for the prevention of caRdiovascular events in patients with nonvalvular aTrial fibrillation scheduled for cardioversion) οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το rivaroxaban μείωσε στο μισό τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και εμφράγματος, συγκριτικά με την βαρφαρίνη.

Η έρευνα έγινε σε 141 κέντρα, σε 16 χώρες και όλοι οι ασθενείς επρόκειτο να υποβληθούν σε καρδιακή ανάταξη (διαδικασία που στοχεύει στην επαναφορά του καρδιακού παλμού στα φυσιολογικά επίπεδα, καθώς η κολπική μαρμαρυγή διαταράσσει τον καρδιακό ρυθμό). Το 97,6% θα υποβαλλόταν σε ηλεκτρική καρδιακή ανάταξη και το 2,4% σε φαρμακευτική. Rivaroxaban πήραν 978 ασθενείς και βαρφαρίνη 492.

Οι γιατροί είχαν την ευχέρεια να αποφασίσουν σε ποιους ασθενείς θα κάνουν πρώιμη καρδιακή ανάταξη ή όψιμη. Περίπου το 58% τελικά υποβλήθηκε σε πρώιμη.

Οι ασθενείς που πήραν rivaroxaban είχαν 0,51% πιθανότητα να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα. Ενώ εκείνοι που πήραν βαρφαρίνη είχαν 1,02% πιθανότητα. Επίσης διαπιστώθηκε ελαφρώς μικρότερος κίνδυνος σοβαρής μορφής αιμορραγίας με τη χρήση του νεότερου αντιπηκτικού παράγοντα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Δρ Ρικάρντο Καππάτο, επικεφαλής της μελέτης, το στοιχείο αυτό δεν υπήρξε σοβαρός αριθμός περιστατικών και τελικά δεν υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο σκευασμάτων.

Να σημειωθεί ότι, τέσσερις ασθενείς στην ομάδα του rivaroxaban απεβίωσαν, ενώ μόνο δύο από την ομάδα της βαρφαρίνης. Όμως και αυτή η διαφορά δεν θεωρείται στατιστικά σημαντική, καθώς τα νούμερα είναι πολύ μικρά.

Τέλος, οι περισσότεροι ασθενείς από την ομάδα του rivaroxaban υποβλήθηκαν σε πρώιμη καρδιακή ανάταξη, συγκριτικά με την ομάδα της βαρφαρίνης. Δηλαδή στη ομάδα του rivaroxaban έγινε στις 22 ημέρες, κατά μέσο όρο, ενώ στην ομάδα της βαρφαρίνης στις 30 ημέρες.

Rivaroxaban: Ένα αντιπηκτικό με πέντε ιατρικές ενδείξεις
Εκτός από την πρόληψη των θρόμβων αίματος σε εγκεφαλικά και άλλα αιμοφόρα αγγεία σε ασθενείς με μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή (δισκίο των 15 ή των 20 mg, ανάλογα με τη νεφρική λειτουργία, εφ’ όρου ζωής, το οποίο κυκλοφορεί ήδη στην Ελλάδα και αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία) το rivaroxaban ενδείκνυται επίσης και:

  • για την πρόληψη της φλεβικής θρομβοεμβολής (ΦΘΕ) σε ενηλίκους ασθενείς που υποβάλλονται σε εκλεκτική χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου ή γόνατος. Η συνιστώμενη δόση είναι ένα δισκίο των 10 mg μία φορά την ημέρα, για όσο διάστημα κρίνεται απαραίτητο (κυκλοφορεί ήδη στην Ελλάδα και αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία),
  • για την θεραπεία της εν τω βάθει φλεβική θρόμβωσης (ΕΒΦΘ) και την πρόληψη της επανεμφάνισης της ή της εξέλιξης της σε πνευμονική εμβολή. Η συνιστώμενη δόση είναι 15 mg δύο φορές την ημέρα για τις τρεις πρώτες εβδομάδες και μετά ένα δισκίο των 20 mg, μία φορά την ημέρα για όσο διάστημα κρίνεται απαραίτητο (κυκλοφορεί ήδη στην Ελλάδα και αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία)
  • για την θεραπεία της πνευμονικής εμβολής και πρόληψη της επανεμφάνισης της. Η συνιστώμενη δόση είναι 15 mg δύο φορές την ημέρα για τις τρεις πρώτες εβδομάδες και μετά ένα δισκίο των 20 mg, μία φορά την ημέρα για όσο διάστημα κρίνεται απαραίτητο (κυκλοφορεί ήδη στην Ελλάδα και αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία),
  • τέλος, μαζί με ακετυλοσαλικυλικό οξύ (ΑΣΟ) μόνο ή με ΑΣΟ συνδυαστικά με κλοπιδογρέλη ή τικλοπιδίνη, για την πρόληψη των αθηροθρομβωτικών επεισοδίων σε ενήλικες ασθενείς μετά από οξύ στεφανιαίο σύνδρομο με αυξημένους καρδιακούς βιοδείκτες. Η συνιστώμενη δόση είναι ένα δισκίο των 2,5 mg, δύο φορές την ημέρα, για όσο διάστημα κρίνεται απαραίτητο (έχει εγκριθεί από τον ΕΟΦ, αλλά δεν κυκλοφορεί ακόμα στη Ελλάδα).

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024