Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Το pertuzumab βελτιώνει την επιβίωση των ασθενών με μεταστατικό καρκίνο του μαστού

Η δραστική ουσία pertuzumab προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα επιβίωσης στις ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής που παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας, στη Μαδρίτη. Μάλιστα, οι επιστήμονες έσπευσαν να προβλέψουν ότι η ευρεία χρήση του σκευάσματος θα ωφελήσει τις γυναίκες με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

Η δραστική ουσία pertuzumab προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα επιβίωσης στις ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής που παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας, στη Μαδρίτη. Μάλιστα, οι επιστήμονες έσπευσαν να προβλέψουν ότι η ευρεία χρήση του σκευάσματος θα ωφελήσει τις γυναίκες με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

Οι γυναίκες με HER2-θετικό καρκίνο του μαστού, ο οποίος αναλογεί στο ένα τέταρτο όλων των περιπτώσεων της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου, που πήραν pertuzumab, συμπληρωματικά με trastuzumab και χημειοθεραπεία, έζησαν 15,7 μήνες περισσότερο από εκείνες που είχαν πάρει μόνο trastuzumab και χημειοθεραπεία, μόνο.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επέκταση του προσδόκιμου επιβίωσης που έχει ποτέ παρατηρηθεί με σκεύασμα για τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού. Και γενικά θεωρείται ένα ασυνήθιστα καλό αποτέλεσμα για μεταστατικό καρκίνο. Επιπλέον, δικαιώνει τους επιστήμονες που τάσσονται υπέρ του συνδυασμού φαρμάκων που καταπολεμούν τα καρκινικά κύτταρα, με διαφορετικούς τρόπους.

Τόσο το trastuzumab, όσο και το pertuzumab έχουν σχεδιαστεί να μπλοκάρουν τη δράση της πρωτεΐνης HER2 η οποία παράγεται από γονίδιο που σχετίζεται με τον καρκίνο. Το pertuzumab προσδένεται σε διαφορετικό σημείο της ίδιας πρωτεΐνης, γεγονός που σημαίνει ότι ο συνδυασμός των δύο σκευασμάτων είναι αποτελεσματικότερος από τη μονοθεραπεία.

«Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Η επιβίωση κατά τουλάχιστον 16 μήνες είναι κάτι το πρωτοφανές για μελέτη μεταστατικού καρκίνου του μαστού», επεσήμανε η ερευνήτρια Σάντρα Σουάιν από το Νοσοκομειακό Κέντρο της Ουάσινγκτον.

Το pertuzumab έχει ήδη εγκριθεί για χρήση σε συνδυασμό με trastuzumab και docetaxel σε ενήλικες ασθενείς με HER2-θετικό μεταστατικό ή τοπικά υποτροπιάζοντα μη χειρουργήσιμο καρκίνο του μαστού, οι οποίοι δεν έχουν λάβει προηγούμενη αντι-HER2 θεραπεία ή χημειοθεραπεία για τη μεταστατική τους νόσο.

Στη παρούσα μελέτη χορηγήθηκε σε περισσότερες από 800 γυναίκες ώστε να επαληθευθεί ότι επεκτείνει σημαντικά το χρονικό διάστημα επιβίωσης χωρίς πρόοδο της νόσου ή την περίοδο που οι ασθενείς ζουν χωρίς επιδείνωση.

Ο μέσος συνολικός χρόνος επιβίωσης ήταν 56,5 μήνες για εκείνες που πήραν pertuzumab έναντι των 40,8 μηνών για τις ασθενείς που είχαν πάρει άλλα θεραπευτικά σχήματα. Με άλλα λόγια, ο κίνδυνος θανάτου μειώθηκε κατά 32% για τις γυναίκες που πήραν pertuzumab συγκριτικά με αυτές που πήραν trastuzumab και χημειοθεραπεία.

Κι ενώ pertuzumab και trastuzumab έχουν παρενέργειες όπως δερματικό εξάνθημα, διάρροια και ανεπιθύμητη επίπτωση στην καρδιακή λειτουργία, η συνδυαστική χρήση τους δεν συντέλεσε σε περαιτέρω ανεπιθύμητες ενέργειες.

Κι ενώ τα κλινικά αποτελέσματα είναι αδιαμφισβήτητα, οι δύο αντικαρκινικοί παράγοντες αποτελούν πραγματική πρόκληση για τα ασφαλιστικά συστήματα καθώς αποτελούν ακριβές ενέσιμες θεραπείες. Στις ΗΠΑ το μηνιαίο κόστος του pertuzumab είναι σχεδόν 5.900 δολάρια, ενώ του trastuzumab περίπου 5.300 δολάρια. Στη Ευρώπη, το κόστος είναι χαμηλότερο.

Η φαρμακευτική εταιρεία Roche, έχει επενδύσει πολύ στο pertuzumab ώστε να μπορέσει να διατηρήσει τη θέση της στην θεραπευτική κατηγορία των σκευασμάτων κατά του καρκίνο του μαστού, μετά την επιτυχία που σημείωσε με το trastuzumab.

Τα νεότερα δεδομένα αναμένεται να υποβληθούν προς αξιολόγηση στις ρυθμιστικές αρχές Ευρώπης και ΗΠΑ, ώστε να συμπεριληφθούν στις συνταγογραφικές οδηγίες του σκευάσματος.

Να σημειωθεί ότι η ελβετική φαρμακοβιομηχανία διεξάγει κλινικές δοκιμές του pertuzumab και με το επίσης δικό της σκεύασμα trastuzumab-emtansine για την περαιτέρω βελτίωση της θεραπείας του καρκίνου του μαστού.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024