Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αποτελεσματική θεραπεία της υπερχοληστερολαιμίας με πιταβαστατίνη

Αποτελεσματική θεραπεία της υπερχοληστερολαιμίας με πιταβαστατίνη

Μιας νέας γενιάς συνθετική στατίνη, η Πιταβαστατίνη, είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα και χορηγείται για τη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης σε ενήλικους ασθενείς με πρωτοπαθή υπερχοληστερολαιμία ή/και μικτή δυσλιπιδαιμία.

Μιας νέας γενιάς συνθετική στατίνη, η Πιταβαστατίνη, είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα και χορηγείται για τη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης σε ενήλικους ασθενείς με πρωτοπαθή υπερχοληστερολαιμία ή/και μικτή δυσλιπιδαιμία.

Το υψηλό επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα καλείται υπερχοληστερολαιμία ή υψηλή χοληστερόλη ή υπερλιπιδαιμία (υψηλά επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα). Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων ανήκουν επίσης σε αυτήν την κατηγορία. Η μικτή δυσλιπιδαιμία χαρακτηρίζεται συνήθως από μια αύξηση της ολικής χοληστερόλης, της LDL-C-, και των επιπέδων των τριγλυκεριδίων (TG) και μία μείωση της HDL-C στο αίμα.

Η Πιταβαστατίνη συνδυάζει τον αποτελεσματικό έλεγχο της LDL-C (χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη – χοληστερόλη) και των τριγλυκεριδίων, με την ταυτόχρονη και μακροπρόθεσμη αύξηση της HDL-C (υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη – χοληστερόλη). Λόγω της καινοτόμου χημικής δομής της, επιτυγχάνει ελάττωση της τάξης του 34% – 47% της LDL-C σε χαμηλές δόσεις.

Η Πιταβαστατίνη μεταβολίζεται ελάχιστα από το κυτόχρωμα P450 (CYP) στο ήπαρ, το οποίο χρησιμοποιείται ως κύρια μεταβολική οδός από το 75% όλων των φαρμάκων. Ως εκ τούτου, ενδέχεται να αλληλεπιδρά ελάχιστα με άλλα φάρμακα. Ο μεταβολισμός καθώς και οι πιθανές αλληλεπιδράσεις μεταξύ φαρμάκων αποτελούν σημαντικό παράγοντα αξιολόγησης στο δυσλιπιδαιμικό ασθενή λόγω λήψης πολλών φαρμάκων για την αντιμετώπιση της νόσου ή των συνοδών νοσημάτων.

Η αποτελεσματικότητα της Πιταβαστατίνης έχει αποδειχθεί σε αρκετές κλινικές μελέτες φάσης ΙΙΙ:

  • μείωσε αποτελεσματικά και με ασφάλεια την LDL-C με επίτευξη των τιμών – στόχων των κατευθυντήριων οδηγιών της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης (EAS), στην πλειοψηφία των ασθενών με πρωτοπαθή υπερχοληστερολαιμία ή μικτή δυσλιπιδαιμία, παρόμοια με τις μειώσεις που παρατηρήθηκαν με ατορβαστατίνη και σιμβαστατίνη,
  • οι δόσεις των 2 mg και 4 mg έδειξαν συγκρίσιμη αποτελεσματικότητα με τις συχνότερα συνταγογραφούμενες στατίνες, με τα 2 mg να αποδεικνύουν στατιστικά σημαντικά μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα έναντι της σιμβαστατίνης 20 mg στη μείωση της LDL-C, της μή LDL-C και της ολικής χοληστερόλης (TC),
  • μείωσε αποτελεσματικά την LDL-C στους ηλικιωμένους ασθενείς και βελτίωσε επίσης την HDL-C και άλλες παραμέτρους του μεταβολισμού των λιπιδίων σε ασθενείς που διατρέχουν υψηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο,
  • αποδείχθηκε ανώτερη απο την πραβαστατίνη ως προς τη βελτίωση της LDL-C σε ηλικιωμένους ασθενείς (65 ετών και άνω),
  • έδειξε μια σταδιακή και σταθερή αύξηση της HDL-C μακροπρόθεσμα, υποστηριζόμενη από τα δεδομένα μίας μελέτης επέκτασης 52 εβδομάδων.

Η Πιταβαστατίνη απέδειξε πολύ καλή συνολική ασφάλεια με χαμηλή εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών σε συγκριτικές μελέτες φάσεως III με ατορβαστατίνη, σιμβαστατίνη και πραβαστατίνη. Όλες οι περιεκτικότητες της Πιταβαστατίνης (1, 2 & 4 mg) έδειξαν παρόμοια ασφάλεια με την πραβαστατίνη (10, 20 & 40 mg), η οποία θεωρείται ως η στατίνη με τις μικρότερες πιθανότητες να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες ή φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις. Επιπλέον, η Πιταβαστατίνη απέδειξε μακράς διάρκειας ασφάλεια (έως 52 εβδ.) συγκρίσιμη με την αντίστοιχη της σιμβαστατίνης ή της ατορβαστατίνης.

Η Πιταβαστατίνη κυκλοφορεί στις περιεκτικότητες των 1 mg, 2 mg και 4 mg και διατίθεται σε συσκευασία των 30 δισκίων (θεραπεία μηνός) στην ελληνική αγορά από τις 10 Ιουνίου του 2014.

health.in.gr

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024